Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Πάμε διακοπές στους απέναντι

Επισκέψεις στα μικρασιατικά χώματα και χαμηλές τιμές εκτόξευσαν τις αφίξεις των Ελλήνων στην Τουρκία στις 616.489 από 218.000 το 2000
http://www.bnr.bg/PublishingImages/RadioBulgaria/%D0%98%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%A2%D1%83%D1%80%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC/vakanciq3_18_big.jpg

Λιακάδα. Πίσω από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Μπασμανέ, στα όρια των φτωχογειτονιών της Σμύρνης, ένας μεσήλικος τούρκος εστιάτορας προσπαθεί με κόπο να καταλάβει τι γλώσσα μιλάνε οι δύο αναπάντεχοι πελάτες του. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, όταν αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για Ελληνες, χαμογελάει πλατιά και κατεβάζει τα φωτογραφικά πορτρέτα των παππούδων του. «Παππούς Δράμα. Γιαγιά Κρήτη!» λέει και οι δύο έλληνες ταξιδιώτες μένουν έκπληκτοι.

Η σκηνή μόνο πρωτότυπη δεν είναι, καθώς επαναλαμβάνεται στις διηγήσεις των Ελλήνων που επισκέπτονται την Τουρκία. Και αυτοί είναι πολλοί, καθώς το 2009 οι ελληνικές αφίξεις στην Τουρκία ξεπέρασαν το φράγμα των 600.000! Μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία τριπλασιάστηκαν ακολουθώντας τις ανοδικές τάσεις του τουρκικού τουρισμού. Σύμφωνα μάλιστα με τη Στατιστική Υπηρεσία της γείτονος, το 2009 στο σύνολο των αφίξεων οι Ελληνες, οι Ιταλοί και οι Αμερικανοί ισοβαθμούσαν στις τελευταίες θέσεις της πρώτης δεκάδας των επισκεπτών, ενώ το ελληνικό μερίδιο στις αφίξεις ξεπερνούσε το 2% του συνόλου. Οι ειδικοί του ελληνικού τουρισμού εξηγούν ότι τα ταξίδια των Ελλήνων στην Τουρκία συνδέονται με ειδικούς λόγους, όπως η έρευνα για τα χωριά και τα σπίτια των προγόνων, η επίσκεψη στις ιστορικές εστίες του μικρασιατικού Ελληνισμού, όπως η Ιωνία, η Καππαδοκία και ο Πόντος, και φυσικά το ταξίδι προς την αυτοκρατορική πρωτεύουσα, την Κωνσταντινούπολη, και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τα τελευταία χρόνια ανεβαίνουν και τα τουρκικά παράλια της Αλικαρνασσού (Μπόντρουμ) και της Εφέσου (Κουσάντασι), όπου πεντάστερα ξενοδοχεία προσφέρουν πακέτα διαμονής και υπηρεσιών (sea and sun) σε τιμές αρκετά πιο χαμηλές από τις αντίστοιχες των ελληνικών.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgyxO-4n7caLwiilZSJFlPw9ob36IZbQQkBQ5BSy3cOsLB5tTrV8lmlFGt_TzKoeUEpvA9AaKtj1QWyOxn27bw4hea5DH251OaZlA57SoVMF2zklWkmtL3P-R6Noi_1Jvysn_LqTvh6-kTK/s400/Hannu+Agios+Haralambos.jpg
Στοχευμένη εκστρατεία
Αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη η εκστρατεία του Τουρκικού Οργανισμού Τουρισμού στην Ελλάδα δίνοντας έμφαση στον ρόλο της γέφυρας πολιτισμών μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας. Εφημερίδες και περιοδικά, αλλά και οι δρόμοι της Αθήνας γέμισαν από καταχωρίσεις οι οποίες, όπως δηλώνουν οι υπεύθυνοι της εκστρατείας, στοχεύουν κυρίως στις ηλικίες 25-34 ετών, νέους και σπουδαστές που ταξιδεύουν Σαββατοκύριακα ή διοργανώνουν μίνι διακοπές, έχουν περιορισμένο προϋπολογισμό, συνδυάζουν τις αγορές με πολιτισμό και διασκέδαση, με προσιτές τιμές. «Η Τουρκία στοχεύει σχεδόν στο σύνολο του καταναλωτικού κοινού της χώρας, διότι ο Ελληνας είναι ένας από τους καλύτερους πελάτες. Η γειτονική χώρα ζει και βασιλεύει πλέον από τον τουρισμό» σχολιάζει παράγοντας της διαφημιστικής αγοράς.

Της μόδας και... στα νερά μας
Ποιοι πηγαίνουν στην Τουρκία; Και πόσα «αφήνουν»; Ο κ. Ντανέρ Χουσεΐν, επαγγελματίας ξεναγός της Κωνσταντινούπολης και μέτοχος μεγάλου τουριστικού πρακτορείου που διαχειρίζεται σχεδόν το 35% των Ελλήνων που επισκέπτονται τη γείτονα, έχει αρκετές απαντήσεις: «Ο Ελληνας κάνει ένα μίνιμουμ αγορών από 100 ως 350 ευρώ στην Τουρκία. Ερχονται κυρίως μεσήλικοι, ΚΑΠΗ, σχολεία και σωματεία. Ο Ελληνας δεν ξέχασε ποτέ την Κωνσταντινούπολη, την έχει μέσα του. Αλλοι, οι οποίοι κυρίως έρχονται μέσω σωματείων, πηγαίνουν στον Πόντο, στην Καππαδοκία και ψάχνουν τα χωριά των προγόνων τους» σημειώνει.

http://acadimostravel.gr/themedia/Image/photos/International/EUROPE/BALCANS_AND_CYPRUS/TURKEY/Cappadocia2.jpg


Για τον γενικό γραμματέα του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων κ. Μ.Καμμένο υπάρχει και μία εξίσου σημαντική πτυχή: η οικονομική. «Η Τουρκία είναι φθηνός προορισμός και είναι εκτός ευρωζώνης. Αυτό της επιτρέπει να υποτιμά το νόμισμά της και να γίνεται πιο ανταγωνιστική έναντι των άλλων - και ημών.Επίσηςείναι της μόδας, η οποία καλλιεργήθηκε μέσα από τον πολιτισμό» τονίζει. «Για τον Ελληνα η Τουρκία είναι εύκολος προορισμόςδιότι δεν βγαίνει έξω από τα νερά του. Υπάρχει κόσμος που την επισκέπτεται πολλές φορές τον χρόνο. Εφέτος το Πάσχα η Κωνσταντινούπολη κατακλύστηκε από Ελληνες. Διότιυπήρχε ο συνδυασμός του χαμηλού κόστους και της δυνατότητας τήρησης των παραδόσεων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο» συμπληρώνει.

πηγή:Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: