Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Πάμε διακοπές ως... εθελοντές

Στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, στο βουνό ή στη θάλασσα οι επιλογές και οι προκλήσεις είναι πολλές

Εκατοντάδες νέοι επιλέγουν τον εναλλακτικό τρόπο διακοπών που συνδυάζει διασκέδαση και κοινωνική προσφορά



Η λέξη διακοπές για πολλούς είναι συνώνυμο της ηλιοθεραπείας σε πολυσύχναστες παραλίες, της βραδινής διασκέδασης σε νησιά ή της χαλάρωσης σε ξενοδοχεία. Για άλλους ωστόσο είναι συνώνυμο της προσφοράς. Προσφοράς στους κατοίκους ενός απομακρυσμένου χωριού του Μεξικού ή μιας υποβαθμισμένης γειτονιάς του Ρίο ντε Τζανέιρο, στην αρκούδα της Πίνδου ή στη χελώνα Καρέτα Καρέτα, στο Κέντρο Υγείας ενός ακριτικού νησιού ή σε ένα σχολείο της Γκάνας. Σημασία δεν έχει τόσο ο αποδέκτης της εθελοντικής δράσης όσο η ίδια η διαδικασία της προσφοράς της. Αλλάζει τον άνθρωπο και διευρύνει τους ορίζοντες με έναν τρόπο που μόνο οι συγκλονιστικές εμπειρίες μπορούν.

«Περισσότεροι από 200 έλληνες εθελοντές φεύγουν κάθε χρόνο για χρονικά διαστήματα δύοτριών εβδομάδων, ώστε να προσφέρουν εθελοντική δράση στο εξωτερικό. Πολλοί από αυτούς ενθουσιάζονται τόσο που επιλέγουν τον εθελοντισμό σταθερά ως μέσο διακοπών κάθε χρόνο» αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» η κυρία Ντόρα Βουγιούκα, υπεύθυνη επικοινωνίας της ΜΚΟ «Ελιξ», η οποία λειτουργεί ως κόμβος διασύνδεσης για περίπου 3.000 προγράμματα εθελοντισμού σε όλον τον κόσμο. Αυτό που φοβίζει τον μέσο Ελληνα στην ιδέα του εθελοντισμού είναι βέβαια η προοπτική μιας εργασίας σωματικά κουραστικής ή ψυχολογικά επίπονης, η οποία θα «αμαυρώσει» τις διακοπές του με δυσάρεστες αναμνήσεις. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν ωστόσο είναι ότι στον εθελοντισμό όλοι είμαστε χρήσιμοι, ακόμη και αν δεν αντέχουμε σωματικά ή ψυχολογικά ορισμένες δράσεις. «Κάθε υποψήφιος εθελοντής μπορεί μέσω μιας ειδικής φόρμας να αποκλείσει εργασίες που δεν επιθυμεί να κάνει (π.χ. έντονη σωματική εργασία ή ενασχόληση με ασθενείς) και έτσι βρίσκεται το ιδανικό πρόγραμμα γι΄ αυτόν. Στον εθελοντισμό υπάρχει χώρος για όλους» καταλήγει η κυρία Βουγιούκα.

Για όσους, από την άλλη, ο βασικός ανασταλτικός παράγοντας είναι η απροθυμία των φίλων να ακολουθήσουν σε ένα εθελοντικό πρόγραμμα, αξίζει να σημειωθεί ότι η «μοναξιά» τους στην πραγματικότητα αποτελεί... πλεονέκτημα. «Στα καλοκαιρινά μας προγράμματα επιδιώκουμε να τοποθετούνται στις ίδιες ομάδες άτομα που δεν γνωρίζονται. Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή ατόμων που έρχονται “μόνοι” είναι ένας ιδανικός τρόπος για να δημιουργηθούν νέες φιλίες μέσα από την κοινή δράση και, πράγματι, η εμπειρία έχει δείξει ότι τα άτομα που γνωρίζονται σε τέτοια προγράμματα επιστρέφουν πλέον ως φίλοι τις επόμενες χρονιές για νέες δράσεις» αναφέρει ο κ. Χάρης Νικοκάβουρας , υπεύθυνος εθελοντικών προγραμμάτων για την περιβαλλοντική οργάνωση «Δίκτυο Μεσόγειος SΟS».

«Γνώρισα τα νησιά εκ των έσω»
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΑΤΖΗΤΟΜΑΡΗΣ
Εργασία στο Κέντρο Υγείας της Λευκάδας
«Πέρασα αξέχαστες διακοπές εργαζόμενος εθελοντικά στο Κέντρο Υγείας της Λευκάδας, όταν ήμουν στο τέταρτο έτος της Ιατρικής. Το πρόγραμμα οργανώθηκε από την Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας και στο πλαίσιό του το Κέντρο Υγείας μού παρείχε ένα μικρό δωμάτιο για διαμονή, ενώ εγώ ανέλαβα να δουλεύω εκεί τα πρωινά ως βοηθητικό προσωπικό. Τα απογεύματα εξερευνούσα τονησί και γνώριζα τους ανθρώπους του “εκ των έσω”, μια και δεν ένιωθα πλέον σαν τουρίστας! Ενιωθα ότι σε ελάχιστο χρόνο είχα γίνει μέλος της τοπικής κοινωνίας και είχα βάλει το λιθαράκι μου στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους».

«Εμαθα να ξεπερνάω τα όριά μου»
ΒΙΚΗ KΟΤΣΟΡΗ
Ανθρωπιστική δράση σε Μεξικό και Γκάνα

«Μέσα από τον εθελοντισμό έχω κερδίσει μοναδικές εμπειρίες που με βοήθησαν να γνωρίσω τον εαυτό μου και τα όριά μου- τα οποία έμαθα να ξεπερνώ. Το 2008 βρέθηκα για τρεις εβδομάδες στο Μεξικό, στο πλαίσιο ενός προγράμματος κατασκευής σχολείων σε ένα χωριό της Τσιάπας, ενώ το 2009 πέρασα το καλοκαίρι μου στην Γκάνα, δουλεύοντας εθελοντικά σε νηπιαγωγείο. Από τις εμπειρίες αυτές νιώθω ότι “είδα τον κόσμο”, και έτσι γνώρισα τον εαυτό μου, τους φόβους, τα όνειρα, ακόμη και τα στερεότυπά μου.

Το σπουδαιότερο στοιχείο άλλωστε είναι η πολιτισμική ανταλλαγή: γνωρίζεις μέρη και ανθρώπουςπου οι “συμβατικές” διακοπές ποτέ δεν θα σου προσφέρουν».

«Δεν είναι καταναγκαστικά έργα»
ΦΟΙΒΟΣ ΤΣΟΥΜΠΟΣ
Περιβαλλοντικές δράσεις στη Σίφνο
«Ο εθελοντισμός δεν είναι καταναγκαστικά έργα, αντιθέτως αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο διακοπών που κοστίζουν ελάχιστα, προσφέρουν έντονες εμπειρίες και κυρίως νέους φίλους. Το καλοκαίρι που πέρασα στη Σίφνο το 2006, οργανώνοντας περιβαλλοντικές δράσεις, καθαρίζοντας τις παραλίες και μοιράζοντας φυλλάδια σε ντόπιους και τουρίστες, έχει χαραχτεί στη μνήμη μου για τα υπέροχα τοπία, τους νέους φίλους και τις πλάκες της (νεοσύστατης) παρέας μας. Η “δουλειά” γινόταν παιχνίδι και η μεγαλύτερη επιβράβευση ήταν ότι οι άνθρωποι μας έδειχναν την ευγνωμοσύνη τους για την προσφορά μας στο οικοσύστημα του νησιού τους. Η όμορφη εμπειρία είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνουμε φίλοι με όλους τους συντρόφους από το πρόγραμμα ως και σήμερα». Πού μπορείτε να απευθυνθείτε αν θέλετε να συμμετάσχετε
Αν επιθυμείτε να συνδυάσετε τις διακοπές σας με αξέχαστες εμπειρίες εθελοντικής προσφοράς,επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες:

www.elixorg.gr

Δίκτυο διασύνδεσης με χιλιάδες διαφορετικά προγράμματα εθελοντισμού για την Ελλάδα και το εξωτερικό www.medsos.gr

Εθελοντικά προγράμματα για τη διάσωση του οικοσυστήματος αλλά και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεσογείου www.mom.gr

Εθελοντικά προγράμματα για τη διάσωση της μεσογειακής φώκιας www.actionaid.gr

Εθελοντικά προγράμματα για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας www.sci.gr

Διεθνές κίνημα ειρήνης με εθελοντικά προγράμματα μικρής διάρκειας www.neagenia.gr

Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς αποτελεί τον κόμβο διασύνδεσης για τα προγράμματα εθελοντισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης www.ysun-greece.org

Ελληνική ιστοσελίδα-κόμβος για το πρόγραμμα εθελοντισμού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών www.greenpeace.org

Εθελοντικά προγράμματα μακρύτερης χρονικής διάρκειας για την προστασία του περιβάλλοντος www.wwf.gr

Εθελοντικά προγράμματα σε διεθνές επίπεδο www.arcturos.gr

Εθελοντικά προγράμματα του Αρκτούρου για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος


Δεν υπάρχουν σχόλια: