Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Οι όσιοι Σέργιος και Γερμανός, κτίτορες της Μονής Βαλαάμ

Ο όσιος Σέργιος λέγεται ότι καταγόταν από την Ανατολή και είχε ελληνικό αίμα. Η Θεία Πρόνοια τον οδήγησε μέχρι την περιοχή της Καρελίας, στον Άπω Βορρά, για να διαδώσει του Ευαγγέλιο της Σωτηρίας. Αγκαταστάθηκε στο μεγαλύτερο νησί της λίμνης Λαντόγκα, στο ίδιο μέρος όπου σύμφωνα με την παράδοση ο Απόστολος Ανδρέας είχε άλλοτε στήσει έναν Σταυρό.

Εκεί έζησε επί εξήντα χρόνια με αυστηρή ασκητική ζωή. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αντέγραφε ιερά βιβλία και κήρυττε τον λόγο του Θεού στους ιθαγενείς που ζητούσαν όλο και περισσότερο να λάβουν το Άγιο Πνεύμα. Σιγά σιγά συγκροτήθηκε μία μονή στον τόπο όπου εγκαταβίωνε ο άγιος. Ο Σέργιος καθοδήγησε με σοφία την αδελφότητα και πέρασε τα τελευταί του χρόνια σε σπήλαιο όπου και παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο.

Ο όσιος Γερμανός, που καθώς φαίνεται υπήρξε μαθητής του οσίου Σεργίου από την πρώτη στιγμή ή που μπορεί ακόμη και να ήλθε από την Ανατολή μαζί του, έγινε ο διάδοχός του. Πολιτευόταν με τρόπο παρόμοιο με εκείνον του Γέροντά του, τόσο στην ασκητική ζωή όσο και στα αποστολικά έργα, και μπόρεσε έτσι να στερεώσει τη μονή που ίδρυσε ο Σέργιος. Αφού αναπαύθηκε και αυτός με τη σειρά του, ενταφιάσθηξκε κοντά στον όσιο Σέργιο, στο μέρος του Σταυρού του αγίου Ανδρέα.

Οι δύο αυτοί όσοι Πατέρες είχαν λάβει από τον Θεό το προορατικό και διορατικό χάρισμα, και επιδαψίλευσαν στους μαθητές τους τις μεγαλοδωρίες της χάριτος. Μετά τον θάνατό τους, συνέχισαν να έχουν υπό τη σκέπη τους το μοναστήρι και τους κατοίκους της περιοχής με τα θαύματά τους. Τους επικαλούνταν ιδιαίτερα ως προστάτες των ναυτιλομένων και για την απελευθέρωση από τους δαίμονες.

Γύρω από το μοναστήρι που ήταν οργανωμένο σε κοινόβιο, αναπτύχθηκε μία μεγάλη μοναστική πολιτεία, με ερημίτες και μικρές ημιερημιτικές κοινότητες, σε βαθμό που η Μονή του Βαλαάμ ονομάσθηκε “Άθως του Βορρά”. Η μονή του Βαλαάμ πέρασε πολλές δοκιμασίες στο πέρασμα των αιώνω, αλλά η μεγαλύτερη περίοδος άνθησής της ήλθε στα τέλη του 18ου αιώνα, όταν ο μητροπολίτης Γαβριήλ έστειλε εκεί από το Σάρωφ τον όσιο Ναζάριο.

Εκείνος ανήγειρε μεγάλο ναό αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και καθοδήγησε πολλούς μοναχούς στη στενή οδό που οδηγεί στην Βασιλεία του Θεού, με την άσκηση και την προσευχή.

Ο άγιος Γερμανός της Αλάσκας (13/12) υπήρξε μαθητής του οσίου Ναζαρίου (23/2) και στάλθηκε από εκείνον να φυτέψει στο Νέο Κόσμο τους σπόρους του Ευαγγελίου του Χριστού.

(το κείμενο στηρίχθηκε στο Νέο Συναξαριστή της Ορθοδόξου Εκκλησίας, εκδ. Ίνδικτος)

Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από την επίσημη ιστοσελίδα της Μονής Βαλαάμ: http://valaam.ru/en/

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: