Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Κύθνος: Χάλκινες Κυκλάδες


Με πλούσια ακτογραμμή, όμορφα χωριά και καλή τουριστική υποδομή, η Κύθνος προσφέρεται για ξέγνοιαστα τριήμερα με βουτιές σε νερά διάφανα, εξερευνήσεις στην ενδοχώρα, ψαρέματα και καλό φαγητό


Μια στενή γλώσσα άμμου, η λεγόμενη Κολώνα, ενώνει το νησάκι του Αγίου Λουκά με την Κύθνο.
Μια στενή γλώσσα άμμου, η λεγόμενη Κολώνα, ενώνει το νησάκι του Αγίου Λουκά με την Κύθνο.

Διακριτική, σεμνή, μα και κοντά στην πρωτεύουσα, σίγουρα η άσημη Κύθνος δεν κατέχει τη θέση που της αξίζει στα τουριστικά δρώμενα των Κυκλάδων. Ωστόσο μετά την ασφαλτόστρωση των περισσοτέρων δρόμων και την ανακάλυψη του νησιού από τους κατόχους ταχυπλόων σκαφών -μην ξεχνάμε πως η Κύθνος απέχει από τα Αττικά παράλια μόλις λίγα μίλια -οι ερημικές θαλασσινές γωνιές έχουν χάσει αρκετή από την ησυχία τους.

Oμως, ακόμη κι έτσι, όσοι αγαπούν τo υποβρύχιο ψάρεμα και τους prive ορμίσκους για τις βουτιές τους, εδώ θα βρουν τον δικό τους επίγειο παράδεισο.

Το τοπίο στην Κύθνο είναι καθαρά μεσογειακό κι ευτυχώς ελάχιστα έχει διαβρωθεί από το πέρασμα του χρόνου και την τουριστική ανάπτυξη. Του λόγου το αληθές αποδεικνύουν τα παραδοσιακά χωριά Δρυοπίδα και Χώρα και οι αμέτρητες λίθινες ξερολιθιές που διατρέχουν όλο το νησί.

Παρότι το λιμάνι του Μέριχα βρίσκεται σε προικισμένη θέση, ο γύρω φυσικός χώρος έχει, για κάποιους ανεξήγητους λόγους, ταλαιπωρηθεί, και μάλλον δεν θα σας κερδίσει με την πρώτη ματιά. Ωστόσο θα ήταν άδικο να σχηματίσετε αρνητική εντύπωση για το πανέμορφο αυτό νησί των Κυκλάδων.

Στον Μέριχα θα βρείτε όλες τις παροχές, άφθονα ενοικιαζόμενα δωμάτια, σούπερ μάρκετ, αρκετές ταβέρνες και εστιατόρια, όλα κοντά στη θάλασσα. Υπάρχει μια μικρή καθαρή παραλία που όμως δεν μοιάζει ιδιαίτερα ελκυστική καθώς εγκλωβίζεται ανάμεσα σε κτίρια και κότερα.

Η Μονή Φλαμπουρίου βρίσκεται ανάμεσα σε δύο παραλίες.
Η Μονή Φλαμπουρίου βρίσκεται ανάμεσα σε δύο παραλίες.

Ωστόσο σε μικρή απόσταση υπάρχουν πολύ καλύτερες επιλογές για το μπάνιο σας. Από τον Μέριχα ξεκινούν οι δύο κεντρικοί οδικοί άξονες που διατρέχουν το νησί απ' άκρη σ' άκρη. Ο ένας τραβά βόρεια για τη λευκή Xώρα και το θέρετρο Λουτρά και ο δεύτερος αφού περάσει από τον παραδοσιακό οικισμό της Δρυοπίδας, συνεχίζει για τον Νότο.

Ξεχασμένα κάστρα

Ακολουθώντας δύσκολο μονοπάτι από τα Λουτρά θα ανεβείτε στο Κάστρο της Ωριάς όπου βρισκόταν η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού. Πιο εύκολα θα πάτε στο Βρυόκαστρο (αρχαία πρωτεύουσα) ανηφορίζοντας το απότομο μονοπάτι από την παραλία Απόκρουση.

Οι ακτές του Αγίου Στεφάνου, δυτικά της Δρυοπίδας.
Οι ακτές του Αγίου Στεφάνου, δυτικά της Δρυοπίδας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Η Κύθνος έβαλε τον δικό της "θεμέλιο λίθο" στον Κυκλαδικό πολιτισμό, καθώς αποτελούσε τον κύριο προμηθευτή χαλκού, το βασικό μέταλλο για την κατασκευή πάσης φύσεως εργαλείων, αγγείων και κοσμημάτων. Οι ανασκαφές φανερώνουν ότι η ανθρώπινη παρουσία χρονολογείται ήδη από τους Μεσολιθικούς Χρόνους και πιθανόν εδώ να υπήρχε η αρχαιότερη εγκατάσταση στο χώρο των Κυκλάδων (7500-6500 π.Χ.).

Οι Δρύοπες, οι οποίοι ζούσαν στον Παρνασσό, πέρασαν στην Εύβοια και καταδιωκόμενοι από τους Δωριείς κατέληξαν στην Κύθνο. Ετσι, το πρώτο όνομα του νησιού ήταν Δρυοπίδα, ενώ το σημερινό είναι μεταγενέστερο και προήλθε από το όνομα του βασιλιά τους, Κύθνου. Τον 8ο αιώνα ήρθαν στο νησί Ιωνες και αναμείχθηκαν με τους Δρύοπες.

Χώρα, η πρωτεύουσα της Κύθνου.
Χώρα, η πρωτεύουσα της Κύθνου.

Η Κύθνος συμμετείχε στους Περσικούς πολέμους και αργότερα στην Αθηναϊκή Συμμαχία. Οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν το νησί κυρίως ως διαμετακομιστικό σταθμό, ενώ οι Βυζαντινοί το ενέταξαν στο διοικητικό Θέμα του Αιγαίου. Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους (1204), αρχίζει μια μεγάλη περίοδος αναταραχών που φυσικά ταλάνισε και την Κύθνο.

Ενετοί, Φράγκοι, πειρατές ταλαιπωρούν τους νησιώτες που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα. Ακολούθησαν οι Τούρκοι, για λίγο οι Ρώσοι ώσπου το 1827 η Κύθνος, μαζί με τις υπόλοιπες Κυκλάδες, ενσωματώθηκε στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΡΗΜΙΚΕΣ

Η παραλία Απόκρουση στο βάθος ξεχωρίζει η «γλώσσα» της Κολώνας.
Η παραλία Απόκρουση στο βάθος ξεχωρίζει η «γλώσσα» της Κολώνας.


Ξεκινώντας από το λιμάνι του Μέριχα προς τη Χώρα, θα δείτε μερικές από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού, όπως την ακτή Μαρτινάκια που απέχει λίγες δεκάδες μέτρα από το λιμάνι και αμέσως μετά τη λαμπερή αμμουδιά της Επισκοπής.

Στη συνέχεια ο ασφάλτινος δρόμος στρέφεται προς τα μεσόγεια για να καταλήξει στην ενδοχώρα της βόρειας Κύθνου, στην ολόλευκη Χώρα. Από εδώ η παραλία των Λουτρών απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα.

Ο όρμος των Λουτρών είναι πολύ καλά προφυλαγμένος από τους βόρειους ανέμους και μετά την κατασκευή της μαρίνας αποτελεί αγαπημένο αγκυροβόλιο σκαφών αναψυχής.

Δρυοπίδα, ένα από τα πιο αυθεντικά χωριά των Κυκλάδων.
Δρυοπίδα, ένα από τα πιο αυθεντικά χωριά των Κυκλάδων.

Η πιο κοντινή στα Λουτρά παραλία, είναι το Σχοινάρι, με σκιά από μεγάλα αρμυρίκια. Βρίσκεται βόρεια της μαρίνας και προσεγγίζεται από βατό χωματόδρομο, αλλά και με τα πόδια. Βορειότερα θα βρείτε τις ερημικές παραλίες Ποτάμια, Σαραντού και Αγιο Σώστη με φυσική σκιά από αρμυρίκια.

Επίσης, από τη Χώρα θα κατηφορίσετε για την εξαιρετική παραλία της Επισκοπής, κι από εκεί παραλιακά για την ακτή της Απόκρουσης.

Η παραλία Κολώνα θεωρείται το "δυνατό" θαλασσινό σημείο του νησιού και είναι χωρίς καμία αμφιβολία μια από τις πιο ξεχωριστές παραλίες των Κυκλάδων.

Η παραλία Επισκοπή. Εδώ τα αρμυρίκια προσφέρουν τη φυσική σκιά τους.
Η παραλία Επισκοπή. Εδώ τα αρμυρίκια προσφέρουν τη φυσική σκιά τους.

Στην ολόλευκη Χώρα

Η πρωτεύουσα του νησιού κτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε λοφοπλαγιά επιτηρεί την Κυθνιακή ύπαιθρο από τον 17ο αιώνα. Χωρίς να το θέλεις θα παρασυρθείς σε ατέλειωτη περιπλάνηση στα καλντερίμια της, κάτω από τα δροσερά στεγάδια. Στο κεντρικό σοκάκι, την "Πιάτσα", είναι παραταγμένα τα μαγαζιά της μικρής αγοράς. Κάποιες γραφικές γωνιές αν και είναι διαμορφωμένες για τουριστική εκμετάλλευση, διατηρούν το παραδοσιακό χρώμα τους. Δελεαστικά είναι τα ήσυχα ταβερνάκια στις ταράτσες των παλιών σπιτιών που προσφέρουν εκτός από τοπικές γεύσεις και πανοραμική θέα.

Αποθέωση της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής.
Αποθέωση της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής.


Πορεία προς τα νότια

Μόλις 5 χιλιόμετρα από τον Μέριχα κτισμένη στην καρδιά ενός τυπικού κυκλαδίτικου τοπίου, συναντάμε την παραδοσιακή Δρυοπίδα.

Ο δρόμος καθώς συνεχίζει για το νότιο άκρο της Κύθνου, διακλαδίζεται για τον παραθαλάσσιο οικισμό Λεύκες κι από εκεί οδηγεί στη θαυμάσια ακρογιαλιά του Αγίου Στεφάνου που σκιάζεται από αρμυρίκια. Για υποβρύχιο ψάρεμα και απόλυτη ερημιά θ' αναζητήσετε τις παραλίες Νάουσα και Αϊ-Γιάννης, ενώ νοτιότερα η Παναγιά Κανάλα θεωρείται θέρετρο του νησιού (8 χλμ. από τη Δρυοπίδα) με αρκετά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και δυο όμορφες ακρογιαλιές -Αντώνηδες και Μεγάλη άμμος- που όμως πολιορκούνται από την άναρχη οικιστική ανάπτυξη.

Αγελάδες βόσκουν στις ξερολιθιές στο παλιό καλντερίμι που συνδέει το Λουτρό με τη Χώρα.
Αγελάδες βόσκουν στις ξερολιθιές στο παλιό καλντερίμι που συνδέει το Λουτρό με τη Χώρα.

Για περισσότερη ησυχία σας περιμένουν οι παραλίες Σκυλού, Σιμούσι, Γαϊδουρόμαντρα στα νοτιοανατολικά του νησιού, ενώ στα δυτικά η αμμουδιά της Παναγιάς Φλαμπουριανής.

Δέκα χιλιόμετρα από τη Δρυοπίδα, στο νοτιότερο άκρο, στον όρμο του Αγίου Δημητρίου ξεδιπλώνεται στα πόδια του πελάγους μια μικρή θαυμάσια αμμουδερή ακρογιαλιά. Εδώ υπάρχουν λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβερνάκια.

Fast Info

Δρυοπίδα
O Σύλλακας ή Δρυοπίδα διατηρεί ανόθευτα τα γνωρίσματα του κυκλαδίτικου οικισμού. Ανηφορίζοντας τα καλντερίμια του η περιήγηση στις γειτονιές Γαλατάς και Πέρα Ρούγα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αναζητήστε το μικρό Βυζαντινό Μουσείο που φιλοξενείται στην εκκλησία του Αϊ-Γιώργη. Κατόπιν συνεννόησης επισκεφθείτε το σπήλαιο Καταφύκι κοντά στη Δρυοπίδα, που βρίσκεται στην ορεινή θέση Φιρές.

Θερμά Λουτρά
Από τα αρχαία χρόνια η Κύθνος ήταν γνωστή για τις θερμές πηγές της. Τα υπόγεια νερά με τις ιαματικές ιδιότητες -πλούσια σε άλατα, ιώδιο, σίδηρο και θείο- αναβλύζουν σήμερα στον οικισμό Λουτρά μέσα από πηγές σε οργανωμένες επισκέψιμες εγκαταστάσεις θεραπευτικού τουρισμού και ενδείκνυνται για πολλές παθήσεις.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Μέριχας

"Κύθνος" (22810 32092), "Αγνάντι" (22810 32807),

"Manolika" (22810 32008).

Μαρτινάκια

"Villa Ελενα" (22810 32275, www.villa-elena.gr ) συγκρότημα διαμερισμάτων κοντά στη θάλασσα, "Μartinos studios" (22810 32469, www.martinos-studios.com ) και "Κυθναϊκή Εστία" (22810 32745).

Λουτρά

"Πόρτο Κλάρα" (22810 31276, www.porto-klaras.gr) διαμερίσματα και δωμάτια με καταπληκτική θέα στο λιμάνι των Λουτρών και "Αφροδίτη" (www.kythnos-aphrodite.gr) με θέα στη μαρίνα. Επίσης "Kythnos Bay" (www.hotel?kythnosbay.gr ).

Σχοινάρι

"Καλυψώ" (22810 31418) με θέα στον όρμο και "Νηρηίδες" (22810 31533 www.nira.gr ) σε ήσυχο σημείο στη θέση Μαρουλάς πάνω στη θάλασσα.

Κανάλα

Πάνω στην παραλία τα studios "Ακρογιάλια" (22810 32366) και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια με θέα "Καμάρες" (22810 32034).

ΦΑΓΗΤΟ

Στον οικισμό Λουτρά θα βρείτε τραπεζάκια πάνω στην άμμο από τις ταβέρνες "Αραξοβόλι" (22810 31082) και "Κάβο Ντόρο".

Στην είσοδο των Λουτρών η ταβέρνα "Κούτσικος" (22810 31185) για μαγειρευτά και ντόπια κρέατα.

Στο Σχοινάρι υπάρχει η ταβέρνα "Κατερίνα" (22810 31418) σε υπερυψωμένο σημείο με θέα, προσεγμένη τοπική κουζίνα και στον υπήνεμο όρμο της Αγίας Ειρήνης το εστιατόριο - ταβέρνα "Αριας Γεύσεις" (22810 31371).

Στη Δρυοπίδα το "Χάρτινο καράβι" (22810 33004) είναι μια νέα παρουσία στο νησί με εκπληκτικούς μεζέδες.

Στη Χώρα στον κεντρικό δρόμο λειτουργεί η ταβέρνα το "Στέκι του Ντέτζη" (22810 31204) με κρεατικά, πολύ νόστιμο γουρουνόπουλο και δροσερές σαλάτες.

Στον Μέριχα πάνω στην παραλία οι ψαροταβέρνες "Οστρια" (22810 32263) και "Γιαλός" (22810 32423). Επίσης "Αράπης" (22810 32190) για ντόπιο κρέας και χειροποίητη πίτσα, ενώ μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το σπιτικό κρασί.

Στο νοτιότερο άκρο της Κύθνου πάνω στο κύμα της παραλία του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται η ταβέρνα "Μήλας" (22810 32815) με θεσπέσια κουζίνα. Δοκιμάστε σφουγγάτα (τοπικό πιάτο με τυρί) και στραπατσάδα με ντομάτα και κολοκύθια.

Θοδωρής Αθανασιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: