Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Πώς να φτιάξετε χαρταετό


Οικογενειακή ατμόσφαιρα, νηστίσιμα μεζεδάκια στα τάπερ, αεράκι και… καλούμπα. Πλησιάζει η Καθαρά Δευτέρα και η έναρξη της Σαρακοστής θα δοθεί για άλλη μια φορά σε κάποιον λόφο για να «καθαρίσουμε» από όσα μας προβληματίζουν αυτό τον καιρό. Αυτή τη Δευτέρα ας την αφιερώσουμε στους δικούς μας ανθρώπους, καιρού επιτρέποντος σε κάποια πράσινη γωνιά, και φυσικά έτοιμοι να κοιτάξουμε ψηλά, εκεί που θα πετάει ο χαρταετός μας.
Αντί όμως να σπεύσετε να αγοράσετε κάποιον «ψεύτικο» πλαστικό χαρταετό που με το πρώτο φύσημα θα γίνει χαρτοπόλεμος, δοκιμάστε να τον φτιάξετε μόνοι σας αυτή τη φορά. Μπορείτε να το κάνετε μαζί με τα παιδιά σας, ώστε να περάσετε μαζί ευχάριστο και δημιουργικό χρόνο, ενώ θα τον «ντύσετε» με το σχέδιο που θέλετε εσείς και στο τέλος θα έχετε την ικανοποίηση πως κάτι που δημιουργήσατε με τα χέρια σας, κατάφερε να πετάξει ψηλά.

Παρακάτω, θα βρείτε οδηγίες για την κατασκευή του πατροπαράδοτου εξάγωνου χαρταετού, καθώς και video tutorials για διαφορετικά είδη και σχήματα.


Τι θα χρειαστείτε:

3 βέργες από ελαφρύ ξύλο, μήκους 80 εκατοστών η καθεμία, λεπτό σύρμα, γερό σπάγκο, χαρτί ή νάιλον, χρωματιστό χαρτί σε κομμάτια για την ουρά και λίγη κολλητική ταινία.

Πώς θα φτιάξετε τον χαρταετό:

Ενώνετε τις τρεις βέργες στο κέντρο τους και κάνετε από μία μικρή εγκοπή σε κάθε άκρο τους για να στερεωθεί καλύτερα το σύρμα. Αφού τις δέσετε με σπάγκο στο κέντρο όπου ενώνονται (και αφήσετε περίπου μισό μέτρο σπάγκου να κρέμεται), περνάτε το σύρμα περιφερικά, στερεώνοντάς το στις εγκοπές, ώστε να σχηματιστεί ο εξαγωνικός σκελετός του αετού.

Στην συνέχεια ακουμπήστε τον σκελετό πάνω στο χαρτί και κόψτε το χαρτί αφήνοντας μερικά εκατοστά περιθώριο, για να το διπλώσετε και να το κολλήσετε στην πίσω πλευρά του χαρταετού.

Σε δύο διπλανά άκρα του χαρταετού, στερεώστε δύο ίσου μήκους κομμάτια σπάγκου. Το μήκος θα πρέπει να είναι ίσο με το μήκος μισής βέργας. Ενώνετε τα δύο κομμάτια σπάγκου ώστε να «κολλήσετε» εκεί την ουρά, η οποία πρέπει να είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές μεγαλύτερη από το μήκος του χαρταετού. Πάνω στον σπάγκο της ουράς, δέστε χρωματιστά χαρτιά, σε απόσταση περίπου 20 εκατοστών μεταξύ τους.

Τώρα δέστε δύο ακόμη κομμάτια σπάγκου στα ακριβώς απέναντι άκρα του χαρταετού, και ενώστε τα με τον σπάγκο που αφήσατε να κρέμεται από το κέντρο. Αυτά τα κομμάτια σπάγκου είναι τα «ζύγια» του χαρταετού, τα οποία παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο για μια επιτυχή πτήση, και θα πρέπει να σχηματίζουν ισοσκελές τρίγωνο. Όταν ενώσετε τα τρία κομμάτια σπάγκου, δένετε στο σημείο ένωσης την καλούμπα και ο χαρταετός σας είναι έτοιμος.

Δείτε στο παρακάτω video την σημασία που έχουν τα ζύγια για το πέταγμα και πώς μπορείτε να τα χειριστείτε κατάλληλα.



Παρακάτω, δείτε πώς μπορείτε να φτιάξετε έναν ακόμη απλούστερο αετό, με δύο ξυλάκια, πλαστικές σακούλες και ουρά από… αμπαλάζ.



Τέλος, δείτε πώς μπορείτε να φτιάξετε έναν ρομβοειδή χαρταετό γρήγορα και εύκολα:



Συμβουλές για επιτυχημένες πτήσεις

*Φροντίστε να επιχειρήσετε το πέταγμα σε ανοιχτή περιοχή χωρίς πολλά εμπόδια, ψηλά δέντρα και κυρίως μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια.
*Προσλάβετε έναν… βοηθό κυβερνήτη. Θα χρειαστεί ένας από εσάς να κρατά σταθερό τον χαρταετό, όσο ο άλλος ξετυλίγει το σχοινί.
*Θα πρέπει ο άνεμος να φυσά με κατεύθυνση από αυτόν που κρατά το σκοινί προς τον αετό σας.
*Όταν έχετε αφήσει αρκετά μέτρα σπάγκου (τουλάχιστον 20), ζητήστε να αφήσουν τον αετό και τρέξτε προς την αντίθετη κατεύθυνση.
*Για να πάει ψηλότερα ο αετός, αμολήστε κι άλλη καλούμπα, και για να έρθει πιο χαμηλά, μαζέψτε λίγο σχοινί αντίστοιχα.
*Να είστε προσεκτικοί με τον χειρισμό του χαρταετού για να αποφύγετε δυσάρεστα ατυχήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: