Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Κάμπινγκ: Ευκαιρία για... διακοπές!

Καλοκαίρι, θάλασσα, βουτιές, χαλάρωση, κέφι, διασκέδαση: με μια λέξη, διακοπές! Το ελληνικό καλοκαίρι είναι εδώ κι εσείς ανυπομονείτε να το απολαύσετε με την παρέα σας, χωρίς όμως να χρειαστεί να ξοδέψετε μια περιουσία. O καλύτερος τρόπος για να το καταφέρετε είναι το κάμπινγκ, οργανωμένο ή ελεύθερο, σε κάποια γωνιά της Ελλάδας...

Μία από τις παλιές διαφημίσεις που είχαν αφήσει εποχή ήταν και εκείνη ενός υγρού απορρυπαντικού πιάτων, κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ΄80. Το σποτ εκείνο, λοιπόν, διατυμπάνιζε τα πλεονεκτήματα του προϊόντος όχι τόσο με βάση τις ιδιότητές του, αλλά με βάση την τιμή του: «στης ακρίβειας τον καιρό...» έλεγε το τραγουδάκι που συνόδευε τη διαφήμιση εκείνη, και σήμερα μοιάζει περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Καθώς, λοιπόν, το καλοκαιράκι είναι ήδη εδώ και η ζέστη έχει αρχίσει να βάζει τα δυνατά της και οι θερμοκρασίες παίρνουν πια για τα καλά την ανηφόρα, η σκέψη των διακοπών προβάλλει ως ανάγκη, ως αναζωογονητική επέμβαση στη μιζέρια της καθημερινότητας, ως -προσωρινό έστω- αντίδοτο στο άγχος και την ανασφάλεια των ημερών.
Κάμπινγκ: Ευκαιρία για... διακοπές!
Δεν θέλουν όμως και οι διακοπές τα έξοδά τους; Τα θέλουν, δυστυχώς. «Στης ακρίβειας τον καιρό» λοιπόν, μια πολύ καλή λύση για τον οικονομικό γόρδιο δεσμό των διακοπών δεν είναι άλλη από την κατασκήνωση. Διακοπές με τους αγαπημένους σας, απολαμβάνοντας τον καθαρό αέρα, δίπλα σε καταπληκτικές παραλίες, με απίστευτη αίσθηση ελευθερίας και επαφής με τη φύση. Και βέβαια, σε τιμές που τις περισσότερες φορές δεν φτάνουν ούτε στο μισό των αντίστοιχων δωματίων στα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και τα τουριστικά καταλύματα. Σκεφτείτε, πως δύο άτομα μπορούν να περάσουν ένα δεκαήμερο σε ένα οργανωμένο κάμπινγκ, με τη σκηνή τους, δίπλα σε μια ασύλληπτης ομορφιάς παραλία, ξοδεύοντας περίπου 200 ευρώ συνολικά, την ώρα που αντίστοιχη διαμονή σε κάποιο ξενοδοχείο θα τους κόστιζε όχι λιγότερα από 600 ευρώ.
Αλλωστε χιλιάδες είναι εκείνοι που κάθε καλοκαίρι «οργώνουν» την Ελλάδα με τη σκηνή τους, γνωρίζοντας μια άλλη όψη της, πιο αυθεντική, πιο αληθινή, πιο κοντά στη φύση. Και τα κίνητρά τους δεν είναι βέβαια μονάχα οικονομικά: όποιος έχει κάνει κάμπινγκ -τα... «σκηνάκια» στον στρατό δεν πιάνονται!- δεν υπάρχει περίπτωση να μην ξανακάνει ξανά και ξανά. Είναι η αίσθηση ελευθερίας που λέγαμε, και φυσικά η ευκαιρία να γνωρίσεις ανθρώπους παρόμοιας φιλοσοφίας, να κοιμάσαι και να ακούς λίγο πιο πέρα το κύμα να σκάει στην ακτή.
Και κάτι ακόμη: μη νομίζετε πως με το «κάμπινγκ» δεν θα έχετε τις ανέσεις σας ή πως θα στερηθείτε βασικά πράγματα. Στην Ελλάδα λειτουργούν σήμερα περίπου 270 οργανωμένα κάμπινγκ σε όλη την επικράτεια, από την Κέρκυρα και την Ελαφόνησο, μέχρι το Λασίθι και την Αλεξανδρούπολη, που φροντίζουν να προσφέρουν στους επισκέπτες τους ό,τι χρειάζονται. Ενοικίαση σκηνής -εφόσον δεν έχετε τη δική σας- ντουζιέρες με ζεστό νερό, καταστήματα με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, εστιατόρια, μπαρ, παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, γήπεδα για αθλοπαιδιές, έως και σύνδεση σε WiFi δίκτυο. Κάποια μάλιστα διαθέτουν μέχρι και πισίνες, αν και συνήθως η πιο κοντινή παραλία δεν απέχει παρά μόλις λίγα μέτρα από τον χώρο του κάμπινγκ. Αν βέβαια επιλέξετε το ελεύθερο κάμπινγκ, την κατασκήνωση δηλαδή μακριά από οργανωμένα κάμπινγκ, σε περιοχές πιο απομακρυσμένες, και σε σημείο που εσείς θα επιλέξετε, εκεί πια θα πρέπει να έχετε φροντίσει εσείς για την καλύτερη προετοιμασία σας ώστε να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα.
Κατασκήνωση δίπλα στη θάλασσα, δύο βήματα από τα κύματα, με καλή παρέα και διάθεση για αξέχαστες καλοκαιρινές διακοπές...
Κατασκήνωση δίπλα στη θάλασσα, δύο βήματα από τα κύματα, με καλή παρέα και διάθεση για αξέχαστες καλοκαιρινές διακοπές...
Αν λοιπόν προβληματίζεστε σχετικά με τις φετινές σας διακοπές, αν βλέπετε πως οι οικονομικές σας δυνατότητες δεν σας επιτρέπουν να περάσετε κάποιες μέρες σε ξενοδοχείο, εμπιστευτείτε τη λύση του κάμπινγκ και να είστε σίγουροι πως δεν θα το μετανιώσετε. Αλλωστε, το είπαμε, όποιος κάνει κάμπινγκ θα κάνει ξανά και ξανά και ξανά...
Φέτος πάμε κατασκήνωση
Το κάμπινγκ είναι μια ολόκληρη περιπέτεια: ευχάριστη, πρωτόγνωρη, γεμάτη ανεπανάληπτες εμπειρίες και εικόνες που σίγουρα θα σας συνοδεύουν για πολύ καιρό. Για να απολαύσετε λοιπόν κάθε στιγμή του, για να αποφύγετε κακοτοπιές και δυσάρεστες καταστάσεις και να ξέρετε ακριβώς τι θα συναντήσετε, θα πρέπει να κάνετε μια καλή έρευνα και να οργανωθείτε όσο το δυνατόν καλύτερα, ακολουθώντας χρήσιμες συμβουλές για κατασκηνωτές...
Στη σκιά των φοινίκων, στο Castello του Νέου Μαρμαρά Χαλκιδικής.
Στη σκιά των φοινίκων, στο Castello του Νέου Μαρμαρά Χαλκιδικής.
Το αποφασίσαμε λοιπόν: φέτος το καλοκαίρι θα πάμε κάμπινγκ! Μια και, καθώς λένε, ακόμη και το μεγαλύτερο ταξίδι ξεκινάει με ένα απλό βήμα, η απόφαση να περάσουμε τις διακοπές μας κοντά στη φύση είναι το πρώτο αλλά σημαντικό βήμα για να ζήσουμε μια μοναδική εναλλακτική εμπειρία καλοκαιρινών διακοπών. Αν είστε έμπειρος κάμπερ, θα ξέρετε ήδη όλα όσα πρέπει να κάνετε για να προετοιμαστείτε· αν όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που θα επιδοθείτε στο «σπορ» της κατασκήνωσης, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας κάποια πράγματα που αφορούν τον τόπο όπου θα περάσετε τις διακοπές σας, τον εξοπλισμό που θα πρέπει να έχετε μαζί σας, προκειμένου να είστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι για το τι θα αντιμετωπίσετε καθώς επίσης και για κάποιους βασικούς κανόνες που θα πρέπει να ακολουθήσετε ώστε η προσωρινή συμβίωση με τους γείτονές σας στο κάμπινγκ να είναι η καλύτερη δυνατή. Φύγαμε;
ΠΟΥ ΠΑΜΕ;
Ενοικιαζόμενες σκηνές με τραπεζάκι και καρέκλες, στο κάμπινγκ Νωπήγεια, στα Χανιά.
Ενοικιαζόμενες σκηνές με τραπεζάκι και καρέκλες, στο κάμπινγκ Νωπήγεια, στα Χανιά.
Περίπου 300 οργανωμένα κάμπινγκ λειτουργούν σήμερα σ' ολόκληρη την Ελλάδα, όχι μόνο στα νησιά -όπως πιστεύουν πολλοί- αλλά και σε όλη σχεδόν την επικράτεια, από την Κέρκυρα μέχρι την Κρήτη και από την Πελοπόννησο μέχρι την Ηπειρο και τη Θράκη. Στις τελευταίες σελίδες του αφιερώματος που κρατάτε στα χέρια σας θα βρείτε και έναν ενδεικτικό οδηγό για κάμπινγκ, με τις φετινές τιμές κατ' άτομο καθώς και την περίοδο λειτουργίας τους. Τα οργανωμένα αυτά κάμπινγκ λειτουργούν με άδεια του κράτους και η συντριπτική πλειοψηφία από αυτά προσφέρουν μια μεγάλη σειρά από υπηρεσίες και παροχές, προκειμένου να μη σας λείψει απολύτως τίποτα. Είναι δύσκολο να κατηγοριοποιήσουμε τα κάμπινγκ σε «οικογενειακά», «ιδανικά για παρέες», «για οικογένειες» κ.λπ. Η ίδια η φιλοσοφία του κάμπινγκ βασίζεται, εν πολλοίς, στην έννοια της παρέας, οπότε αν ταξιδεύετε με μεγάλη παρέα, θα βρεθείτε σίγουρα στο στοιχείο σας. Το ίδιο ασφαλώς ισχύει και για το αν πάτε για διακοπές με τον/την σύντροφό σας. Αν πάλι ταξιδεύετε οικογενειακά, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι υπάρχουν πολλά κάμπινγκ που διαθέτουν ειδικούς χώρους για παιδιά, ενώ κάποια από αυτά διαθέτουν έως και παιδική πισίνα.
Σε κάποια κάμπινγκ θα βρείτε και πρατήριο με αρτοποιήματα.
Σε κάποια κάμπινγκ θα βρείτε και πρατήριο με αρτοποιήματα.
Καθώς θα επιλέγετε το κάμπινγκ όπου θα περάσετε τις διακοπές σας, φροντίστε να μαζέψετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για το τι παρέχει καθώς και για την τοποθεσία του.
Τα πιο πολλά διαθέτουν πλέον τη δική τους ιστοσελίδα με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, τις παροχές, τις τιμές, την περίοδο λειτουργίας, και τους κανονισμούς συμπεριφοράς. Αν σε κάποιο site δείτε κάποιες εντυπωσιακές φωτογραφίες, μη βιαστείτε να επιλέξετε ασυζητητί να πάτε εκεί: καλές είναι οι φωτό, ακόμη καλύτερη όμως είναι η γνώμη άλλων κατασκηνωτών που έχουν πάει εκεί. Ψάξτε στο διαδίκτυο για ταξιδιωτικά φόρουμ και διαβάστε τη γνώμη άλλων κατασκηνωτών, τα σχόλιά τους, τις επισημάνσεις τους για τα προτερήματα του κάθε κάμπινγκ, για τα προβλήματα και τις ελλείψεις του, για το τι συνάντησαν εκεί και γενικά για το πώς περιγράφουν εκείνοι την εμπειρία διαμονής τους.
Σε τροχόσπιτο, σκηνή ή αιώρα, το ζητούμενο στο κάμπινγκ είναι η χαλάρωση...
Σε τροχόσπιτο, σκηνή ή αιώρα, το ζητούμενο στο κάμπινγκ είναι η χαλάρωση...
Αν δεν έχετε δικό σας όχημα, φροντίστε να ενημερωθείτε για το αν το κάμπινγκ προσφέρει μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο ή το λιμάνι.
Τα περισσότερα κάμπινγκ προσφέρουν αυτή την υπηρεσία δωρεάν, τηρούν ωστόσο συγκεκριμένα ωράρια, συνήθως ανάλογα με την ώρα άφιξης/αναχώρησης του αεροπλάνου ή του πλοίου.
ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Κάποιες σκηνές έχουν δική τους τέντα στο μπροστά μέρος, ό,τι πρέπει για να στήσετε το τραπεζάκι σας.
Κάποιες σκηνές έχουν δική τους τέντα στο μπροστά μέρος, ό,τι πρέπει για να στήσετε το τραπεζάκι σας.
Στα περισσότερα sites θα βρείτε αναλυτικά τις τιμές που ισχύουν κατ' άτομο, τόσο κατά τη χαμηλή όσο κατά την υψηλή περίοδο. Θυμηθείτε η υψηλή περίοδος συνήθως θεωρείται από τον Ιούλιο μέχρι και τα τέλη Αυγούστου, οπότε σ' αυτό το διάστημα οι τιμές θα είναι κατά τι υψηλότερες. Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας πως πληρώνετε κατ' άτομο για τη διαμονή σας στο κάμπινγκ, καθώς επίσης και για τον χώρο που θα καταλαμβάνει η σκηνή σας. Ετσι, κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου, ένα μέσο ημερήσιο κόστος για δύο άτομα με τη δική τους σκηνή ανέρχεται, περίπου, στα 18-22 ευρώ (5-6 € το άτομο και 6-8 € η σκηνή). Το κόστος ανεβαίνει αν προτιμήσετε να νοικιάσετε σκηνή από το κάμπινγκ (περίπου 8-10 €), αν χρειάζεστε χώρο στάθμευσης για το αυτοκίνητο ή την μοτοσικλέτα σας (περίπου 2,50-4 €), ενώ επιπλέον χρεώσεις αφορούν τη χρήση πλυντηρίων και ψυγείων και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Αν είστε φοιτητές, ρωτήστε αν υπάρχουν ειδικές τιμές (με την επίδειξη της φοιτητικής ταυτότητας). Αρκετά κάμπινγκ πάλι προσφέρουν ειδικές εκπτώσεις αν κάνετε κράτηση από την ιστοσελίδα τους καθώς επίσης και για το αν υπερβείτε κάποιο συγκεκριμένο αριθμό διανυκτερεύσεων, συνήθως πάνω από 10 ή 12. Η έκπτωση που μπορείτε να πετύχετε είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση, μπορεί να φτάσει μέχρι και το 15 ή 20%, επομένως αξίζει τον κόπο να το ψάξετε! Μη διστάσετε, επίσης, να ρωτήσετε αν υπάρχει δυνατότητα έκπτωσης στις τιμές καταλόγου, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εξοικονομήσετε ακόμη ένα 10%.
Αν έχετε το δικό σας αυτοκινούμενο εξασφαλίζετε αυτονομία, σαν να μεταφέρετε το... σπίτι σας  στις διακοπές.
Αν έχετε το δικό σας αυτοκινούμενο εξασφαλίζετε αυτονομία, σαν να μεταφέρετε το... σπίτι σας στις διακοπές.
Ο... ενδεκάλογος του πρωτάρη
Αν πηγαίνετε για πρώτη φορά σε κάμπινγκ, θα πρέπει να προετοιμαστείτε κατάλληλα και να προμηθευτείτε όλα εκείνα που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας. Καθώς η ουσία του κάμπινγκ είναι -εκτός των άλλων- και οι «οικονομικές διακοπές», δεν χρειάζεται να ξοδέψετε μια ολόκληρη περιουσία για να οργανωθείτε, αρκεί να δείτε ακριβώς τι σας χρειάζεται και να κάνετε μια έστω στοιχειώδη έρευνα αγοράς.
Ενδεικτικά, μπορούμε να πούμε πως αν ξεκινήσετε να αγοράζετε τα απαραίτητα από το μηδέν, μπορεί να ξοδέψετε περίπου 150-180 ευρώ για να αποκτήσετε τον εξοπλισμό σας. Να θυμάστε ότι τα πράγματα που θα προμηθευτείτε θα πρέπει να καλύπτουν πραγματικές ανάγκες, ενώ να έχετε υπόψη σας πως το καλοκαίρι πολλά καταστήματα κάνουν ειδικές εκπτώσεις και καλοκαιρινές προσφορές στα είδη κατασκήνωσης, επομένως μπορείτε να βρείτε πολλά πράγματα σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές.
Τα περισσότερα κάμπινγκ βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα, για να μπορείτε να κάνετε τα αγαπημένα σας watersports.
Τα περισσότερα κάμπινγκ βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα, για να μπορείτε να κάνετε τα αγαπημένα σας watersports.
1. Το πρώτο πράγμα που θα πάρετε μαζί σας είναι φυσικά η σκηνή. Στο εμπόριο κυκλοφορούν σκηνές 2, 4 έως και 8 ατόμων, ακόμη και δύο «δωματίων» για ακόμα μεγαλύτερη άνεση. Αν είστε δύο άτομα, θα σας συμβουλεύαμε να πάρετε μια σκηνή 3 ή 4 ατόμων, προκειμένου να έχετε άνεση χώρου. Αλλωστε, στη σκηνή δεν θα βρίσκεστε μονάχα εσείς αλλά και- τα πράγματά σας, που σίγουρα δεν θα θέλετε να τα αφήσετε έξω. Ιδανικές είναι οι σκηνές με ύψος περίπου στο 1,80, ώστε να μπορείτε να κινηθείτε άνετα στο εσωτερικό της. Προτιμήστε τις σκηνές τύπου igloo, που έχουν εξωτερικό κάλυμμα ασημένιου χρώματος, ώστε να προφυλάσσουν από τις υψηλές θερμοκρασίες. Ακόμα και αν σας φανεί- αστείο, αφού αγοράσετε τη σκηνή σας, δοκιμάστε μια φορά να τη στήσετε στην αυλή ή τον κήπο σας, για να σιγουρευτείτε για το πώς στήνεται. Αλλωστε, δεν είναι ό,τι καλύτερο να κάνει κανείς- πειραματισμούς με τη σκηνή κάτω από τον ήλιο- Μια καλή σκηνή 4 ατόμων θα σας κοστίσει περίπου 50-60 ευρώ, ενώ δεν θα ήταν υπερβολή να δώσετε περίπου 5 ευρώ ακόμη και να προμηθευτείτε και κάποια επιπλέον πασσαλάκια για να σιγουρέψετε τη σταθερότητά της.
2. Ενα καλό φουσκωτό στρώμα θα σας εξασφαλίσει άνετο ύπνο στη σκηνή σας. Κάποια από τα στρώματα πωλούνται μαζί με μια χειροκίνητη ή και ηλεκτρική τρόμπα, για να το φουσκώσετε. Προσέξτε να πάρετε ένα στρώμα για κάμπινγκ και όχι θαλάσσης, καθώς τα τελευταία μπορεί να είναι φθηνότερα, δεν προσφέρονται ωστόσο ιδιαίτερα για ύπνο ενώ και η αντοχή δεν είναι και από τα μεγαλύτερα ατού τους. Ενα καλό στρώμα για 2 άτομα, με διαστάσεις περίπου 205cm-135cm-30cm, και κυψέλες (αντί για τις συνηθισμένες ραβδώσεις του στρώματος θαλάσσης) θα σας κοστίσει περίπου 20-35 ευρώ. Μια πιο οικονομική λύση μπορεί να είναι και τα υποστρώματα, με κόστος στα 6-8 ευρώ. Υπάρχει, βέβαια, και μια ακόμα λύση, ο υπνόσακος (sleeping bag), με κόστος περίπου στα 20-25 ευρώ, καθώς επίσης και η επιλογή της αιώρας, από 6 έως και 20 ευρώ. Την αιώρα την προτιμούν συνήθως όσοι κοιμούνται όχι σε σκηνή αλλά στον ειδικό χώρο που διατίθενται στα κάμπινγκ. Θα σας προτείναμε ακόμη να προμηθευτείτε και δύο φουσκωτά μαξιλαράκια, με κόστος περίπου στα 5 ευρώ! Και βέβαια μην ξεχάσετε και τα σεντόνια!
Τα σκιερά σημεία είναι περιζήτητα στα κάμπινγκ, γι' αυτό ψάξτε καλά να βρείτε το δικό σας.
Τα σκιερά σημεία είναι περιζήτητα στα κάμπινγκ, γι' αυτό ψάξτε καλά να βρείτε το δικό σας.
3. Οσο κι αν μπορεί να σας φανεί περίεργο, δύο πτυσσόμενα καρεκλάκια είναι απαραίτητα. Σκεφτείτε πως θα όσο ωραία και να είναι να καθόσαστε στο στρώμα, κάποια στιγμή θα κουραστείτε και χρειαστεί να καθίσετε κάπου «σαν άνθρωποι». Πεζούλια και μεγάλες πέτρες μπορούν επίσης να φανούν χρήσιμα, άλλο είναι, ωστόσο, να έχετε τα δικά σας καρεκλάκια έξω από τη σκηνή σας, για να καθίσετε πιο άνετα. Αν ταξιδεύετε με μοτοσικλέτα μπορεί να είναι κάπως δύσκολο να φορτώσετε και καρεκλάκια, έστω και πτυσσόμενα, να είστε βέβαιοι ωστόσο πως θα φανούν χρήσιμα, ειδικά αν έχετε σκοπό να μείνετε αρκετές μέρες στο κάμπινγκ. Επιπλέον, κάποια κάμπινγκ διαθέτουν στους επισκέπτες τους καρεκλάκια, οπότε μπορεί να αποφύγετε τη μεταφορά. Ενα καρεκλάκι στην αγορά θα σας κοστίσει περίπου 10 με 12 ευρώ.
4. Αν ταξιδεύετε με μεγάλη παρέα, ενδεχομένως να χρειαστείτε και ένα μικρό πτυσσόμενο τραπεζάκι, είτε για το φαγητό σας είτε για κάποιο επιτραπέζιο παιχνίδι που θα παίξετε με τους φίλους για να περάσουν ακόμη πιο ευχάριστα οι ώρες. Αντίθετα με τα καρεκλάκια, είναι μάλλον δύσκολο να βρείτε τραπεζάκι στο κάμπινγκ, οπότε αν νομίζετε πως θα σας είναι απαραίτητο θα χρειαστεί να φέρετε δικό σας. Το κόστος του κυμαίνεται περίπου στα 13 με 15 ευρώ.
Εστία υγραερίου  με πιεζοηλεκτρικό σπινθηριστή και θήκη μεταφοράς. Κόστος 26,50€.
Εστία υγραερίου με πιεζοηλεκτρικό σπινθηριστή και θήκη μεταφοράς. Κόστος 26,50€.
5. Πολύ χρήσιμο «αξεσουάρ» είναι και το σχοινί: σκεφτείτε πως το βράδυ κάπου θα χρειαστεί να απλώσετε το μαγιό και τις πετσέτες σας, ή μπορεί να χρησιμοποιήσετε και τα πλυντήρια του κάμπινγκ ή τους νιπτήρες του για να πλύνετε τα ρούχα σας. Θα το χρειαστείτε λοιπόν για να απλώσετε τα ρούχα σας και όχι μόνο, δένοντάς το στα κλαδιά των δέντρων.
6. Σούπερ απαραίτητο αξεσουάρ είναι μια λάμπα θυέλλης και ο φακός. Ανάλογα με τη θέση που θα στήσετε τη σκηνή σας στο κάμπινγκ θα υπάρχει και ο σχετικός φωτισμός, ωστόσο καλό θα είναι να έχετε μια λάμπα, προκειμένου να έχετε τον φωτισμό που θέλετε εσείς. Μπορεί, φερ' ειπείν, να χρειαστεί να ψάξετε τη νύχτα κάτι μέσα στη σκηνή σας και το φως του κινητού σας να μη φτάνει ή απλά μπορεί να γυρίσετε αργά στη σκηνή σας και ο φωτισμός του χώρου να μην είναι επαρκής ώστε να τακτοποιήσετε τα πράγματά σας. Μια κρεμαστή λάμπα θυέλλης θα σας κοστίσει περίπου 10 με 15 ευρώ ενώ ένας φακός LED γύρω στα 8 με 12 ευρώ. Φροντίστε βέβαια να έχετε μαζί σας και τις ανάλογες μπαταρίες για να αποφύγετε... δυσάρεστες εκπλήξεις σε ακατάλληλες ώρες.
Πετσέτες  διαφόρων διαστάσεων, κόστος από 7,90 έως 17€.
Πετσέτες διαφόρων διαστάσεων, κόστος από 7,90 έως 17€.
7. Μια καλή ιδέα, που ίσως να μη σας περάσει από το μυαλό, είναι να προμηθευτείτε ψάθες, ακριβώς σαν κι αυτές που χρησιμοποιούμε στη θάλασσα. Πού θα χρειαστούν; Μπορείτε να τις τοποθετήσετε μπροστά ακριβώς από τη σκηνή σας και εκεί να αφήνετε τα παπούτσια και τις σαγιονάρες σας, καθώς επίσης και κάποιο σακίδιο. Θα έχετε έτσι έναν καθαρό χώρο, σαν κατώφλι, στη σκηνή σας προκειμένου να αποφεύγετε να μεταφέρετε σκόνες και χώματα από τα παπούτσια σας στο εσωτερικό της σκηνής. Μια απλή ψάθα δεν θα σας κοστίσει πάνω από 3 με 5 ευρώ.
8. Στη σκηνή σίγουρα θα έχετε μαζί σας νερό. Συνίσταται λοιπόν να έχετε προνοήσει ώστε να έχετε κάποιο μεγάλο θερμός ή ακόμα και ένα μικρό ψυγείο για να διατηρείτε το νερό σας δροσερό ανά πάσα στιγμή. Ολα τα κάμπινγκ διαθέτουν βέβαια ψυγεία στην κουζίνα τους όπου μπορείτε να φυλάξετε εκεί κάποια μπουκάλια (η χρήση του ψυγείου συνήθως δεν χρεώνεται, καλό είναι ωστόσο να ρωτήσετε), μπορεί όμως η λύση αυτή να μην εξυπηρετεί γιατί η σκηνή σας μπορεί να βρίσκεται αρκετά μακριά από την κουζίνα ή τη reception. Ενα θερμός θα σας κοστίσει από 8 έως και 20 ευρώ.
Παγούρια με καπάκι καραμπίνερ (0,35 έως 1,5 lt), από 11,80 έως 14,80€.
Παγούρια με καπάκι καραμπίνερ (0,35 έως 1,5 lt), από 11,80 έως 14,80€.
9. Διαμονή στη φύση, ακόμη και στο καλύτερα οργανωμένο κάμπινγκ, σημαίνει πως σε έναν βαθμό είμαστε εκτεθειμένοι στη φύση, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Επομένως, ένα μικρό φαρμακείο με όλα τα απαραίτητα σύνεργα για τις πρώτες βοήθειες είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμο και θα το εκτιμήσετε ιδιαίτερα στην περίπτωση που θα το χρειαστείτε. Από το φαρμακείο αυτό δεν θα πρέπει να απουσιάζει ένα καλό αντικουνουπικό καθώς επίσης και φιδάκια για τα κουνούπια. Μια αλοιφή για τυχόν τσιμπήματα είναι επίσης πολύ χρήσιμη, ενώ καλό θα είναι να έχετε μαζί σας αμμωνία, χάνζαπλαστ, ιώδιο και γάζες. Αν χρειαστείτε κάτι επιπλέον, σίγουρα θα βρείτε ό,τι σας λείπει στο φαρμακείο του κάμπινγκ ή στο μαγαζί με είδη πρώτης ανάγκης του κατασκηνωτή που θα βρείτε εκεί.
10. Μια ομπρέλα θαλάσσης 'ή τεντα μπορεί να σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμη για περισσότερη σκιά, για την περίπτωση κατά την οποία δεν θα βρείτε την πιο κατάλληλη σκιερή θέση για τη σκηνή σας.
Υποστρώματα 180x50x6, κόστος 6,70€.
Υποστρώματα 180x50x6, κόστος 6,70€.
11. Τέλος, θα πρέπει να έχετε μαζί σας είδη υγιεινής όπως σαμπουάν, αφρόλουτρο, οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα, καθώς και χαρτί τουαλέτας!
Τα μυστικά της καλοπέρασης
Βρήκαμε λοιπόν το κατάλληλα οργανωμένο κάμπινγκ, προμηθευτήκαμε όλα τα απαραίτητα και είμαστε έτοιμοι για μια μοναδική εμπειρία καλοκαιρινών διακοπών. Να 'μαστε, λοιπόν, τώρα και στο κάμπινγκ, έτοιμοι να στήσουμε τη σκηνή μας. Για να οργανώσουμε καλύτερα τη διαμονή μας και να αποφύγουμε εκπλήξεις, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας κάποιες συγκεκριμένες συμβουλές αλλά και κανόνες συμπεριφοράς απέναντι στους γείτονές μας.
Κρεμαστή λάμπα 17 LED, 280gr, αδιάβροχη, λειτουργεί με 4 μπαταρίες AA, κόστος  16€.
Κρεμαστή λάμπα 17 LED, 280gr, αδιάβροχη, λειτουργεί με 4 μπαταρίες AA, κόστος
16€.
1. ΙΣΚΙΟΣ: Μη στήσετε τη σκηνή σας στον πρώτο διαθέσιμο χώρο που θα βρείτε στο κάμπινγκ. Κάντε μια βόλτα στους χώρους του και ψάξτε να βρείτε ένα μέρος σκιερό, προκειμένου να αποφύγετε να χτυπάει ο ήλιος τη σκηνή σας συνέχεια. Αν αφήσετε τη σκηνή σας εκτεθειμένη στον ήλιο, η κατάσταση στο εσωτερικό της θα είναι ανυπόφορη, χώρια το γεγονός ότι θα αναγκάζεστε να ξυπνάτε με τις πρώτες ακτίνες του ήλιου. Φροντίστε, λοιπόν, να βρείτε κάποιο σημείο με στέγαστρο από καλάμια ή φυτά ώστε να έχετε ίσκιο και δροσιά. Επίσης, θα είναι ακόμη καλύτερα αν το σημείο που θα στήσετε βρίσκεται κάπως πιο μακριά από τη reception, για να αποφύγετε τον πολύ θόρυβο.
2. ΠΕΤΡΕΣ: Οταν ξεκινήσετε να στήνετε τη σκηνή σας, θυμηθείτε να καθαρίσετε καλά τον χώρο, και να απομακρύνετε πέτρες και χαλίκια. Είτε έχετε μαζί σας φουσκωτό στρώμα είτε -ακόμη περισσότερο- υπόστρωμα, θα διαπιστώσετε πως οι πέτρες κάτω από τη σκηνή μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές, ειδικά την ώρα του ύπνου.
Ηλιακό ντουζ 20 lt, κόστος 5,40€.
Ηλιακό ντουζ 20 lt, κόστος 5,40€.
3. ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ: Θα πρέπει να θυμάστε πως η ευθύνη για την καθαριότητα του χώρου γύρω από τη σκηνή σας ανήκει σε εσάς. Το κάμπινγκ διατηρεί βέβαια προσωπικό καθαριότητας, αυτό δεν σημαίνει ωστόσο πως μπορείτε να πετάτε σκουπίδια και άχρηστα πράγματα γύρω από τη σκηνή σας. Το ίδιο ισχύει και για τους κοινόχρηστους χώρους, όπως στους χώρους υγιεινής.
4. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΓΕΙΤΟΝΑ: Το καλοκαίρι, και ιδίως τον Αύγουστο, τα κάμπινγκ συγκεντρώνουν πολύ κόσμο, ίσως περισσότερο από όσο μπορούν να εξυπηρετήσουν οι εγκαταστάσεις τους. Να θυμάστε, λοιπόν, πως για να μην έχετε προβλήματα με τους γείτονές σας θα πρέπει να προσέχετε να μην ενοχλείτε, φερ' ειπείν κρεμώντας τη λάμπα σας σε μέρος που το φως της μπορεί να χτυπάει πάνω σε μια άλλη σκηνή. Να τηρείτε επίσης τις ώρες κοινής ησυχίας, συνήθως 00:00 με 08:00, αν και αυτό ίσως να αποδειχτεί στην πράξη περισσότερο δύσκολο απ' ό,τι ακούγεται.
Μόλις λίγα βήματα από την παραλία της Γιάλοβας, στην Πύλο, θα βρείτε το κάμπινγκ Erodios.
Μόλις λίγα βήματα από την παραλία της Γιάλοβας, στην Πύλο, θα βρείτε το κάμπινγκ Erodios.
5. ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Δεν ισχύει πάντα, και θα το συναντήσετε μάλλον σπάνια αλλά καλό είναι να το ξέρετε: κάποια κάμπινγκ διατηρούν ώρες λειτουργίας, μετά το πέρας των οποίων κλείνουν οι εξωτερικές πόρτες. Μπορεί να μη σας τύχει ποτέ, σίγουρα όμως δεν θα θέλετε να γυρίσετε αργά από τη νυχτερινή σας διασκέδαση και να βρείτε την πόρτα κλειστή!
6. ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ: Τέλος, θα πρέπει να θυμάστε πώς μένετε σε σκηνή και όχι σε δωμάτιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ιδιωτικότητά σας. Τα τοιχώματα της σκηνής δεν συγκρατούν ήχους και θορύβους, κάτι που καλό είναι να το έχετε υπόψη σας, ιδίως... τις νύχτες...
Χώροι για το τροχόσπιτο ή το αυτοκινούμενό σας και το εστιατόριο του κάμπινγκ Νωπήγεια στα Χανιά.
Χώροι για το τροχόσπιτο ή το αυτοκινούμενό σας και το εστιατόριο του κάμπινγκ Νωπήγεια στα Χανιά.
Ελεύθερο και ωραίο...
Αν οι καλοκαιρινές διακοπές σε οργανωμένο κάμπινγκ είναι για πολλούς συνώνυμο της παρέας, της καλής διάθεσης και της διασκέδασης, τότε το ελεύθερο κάμπινγκ είναι η απόλυτη εμπειρία ελευθερίας και μέγιστης απόλαυσης της ζωής στη φύση.
Με φανατικούς φίλους που δεν το αλλάζουν με τίποτα στον κόσμο, μακριά από οργανωμένους χώρους κατασκήνωσης και συνήθως σε δυσπρόσιτες και ερημικές τοποθεσίες, το ελεύθερο κάμπινγκ έχει τις δικές του απαιτήσεις, που αφορούν κυρίως την οικολογική συνείδηση των κάμπερ αλλά και την «αντοχή» τους μακριά από τις ανέσεις του πολιτισμού. Στο ελεύθερο κάμπινγκ δεν υπάρχουν τιμές για ενοικίαση σκηνής και χώρου, δεν υπάρχουν κοινόχρηστα ντους με ζεστό νερό, ούτε εστιατόρια και πισίνες. Υπάρχουν μόνο ο ουρανός, η θάλασσα, τα δέντρα και ατελείωτες ώρες χαλάρωσης...
Το μπαρ του κάμπινγκ  Gythion Bay.
Το μπαρ του κάμπινγκ Gythion Bay.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Ή ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ;
Επισήμως, το ελεύθερο κάμπινγκ απαγορεύεται από τους νόμους της πολιτείας. Ο νόμος 2160/93 (παρ. 12 του άρθρου 4) (ΦΕΚ 18/Α/19.7.93) «Ρυθμίσεις για τον τουρισμό και άλλες διατάξεις» αφορά τη λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων και οργανωμένων χώρων κατασκήνωσης και απαγορεύει την ελεύθερη κατασκήνωση σε κοινόχρηστους δημόσιους χώρους. Παράλληλα, ο Ν. 2741/1999 προβλέπει χρηματικό πρόστιμο έως και 150 ευρώ κατ' άτομο, αυτόφωρη σύλληψη για τους παραβάτες, μέχρι και φυλάκιση έως και τρεις μήνες. Το περίεργο είναι πως ο όρος «κοινόχρηστοι χώροι» περιλαμβάνει ακόμη και ιδιωτικά οικόπεδα, όπου επίσης είναι παράνομο να στήσει κανείς τη σκηνή του. Επιπλέον, ο νόμος 392 του 1976 (αρ. 10, παρ. 2, ΦΕΚ 89Α) αναφέρει πως απαγορεύεται η εγκατάσταση σκηνών ή η στάθμευση τροχόσπιτων και αυτοκινούμενων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παρυφές δημοσίων χωρών, δάση και εν γένει κοινόχρηστους χώρους.
Χώροι για το τροχόσπιτο ή το αυτοκινούμενό σας και το εστιατόριο του κάμπινγκ Νωπήγεια στα Χανιά.
Χώροι για το τροχόσπιτο ή το αυτοκινούμενό σας και το εστιατόριο του κάμπινγκ Νωπήγεια στα Χανιά.
Ολα τα παραπάνω σημαίνουν πρακτικά πως αν στήσετε τη σκηνή σας σε κάποια παραλία ή εν πάση περιπτώσει κάπου μη οργανωμένα, τα όργανα του νόμου μπορούν να σας ζητήσουν να φύγετε, αν σας βρουν να είστε μέσα στη σκηνή σας. Δεν έχουν το δικαίωμα να σας βγάλουν χωρίς άδεια (ακόμη και η σκηνή θεωρείται κατοικία, δηλαδή άσυλο, σύμφωνα με το άρ. 9 παρ. 1 εδ. α του Συντάγματος), σίγουρα πάντως δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο να βρεθείτε σε μια ανάλογη κατάσταση.
Τι γίνεται λοιπόν; Μπορεί ή δεν μπορεί να κάνει κανείς ελεύθερο κάμπινγκ; Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν κάποιες περιοχές στην Ελλάδα όπου δεν επιτρέπεται μεν, αλλά είτε δεν διώκεται είτε υπάρχει ένα «καθεστώς» ανοχής, αν όχι ενθάρρυνσης, από την τοπική κοινωνία.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ;
Οι εξωτικής ομορφιάς παραλίες στο Γαϊδουρονήσι προσφέρονται  για κατασκήνωση
Οι εξωτικής ομορφιάς παραλίες στο Γαϊδουρονήσι προσφέρονται για κατασκήνωση
Λένε πως το ελεύθερο κάμπινγκ μπορεί να αποδειχτεί σκέτη ταλαιπωρία. Η απάντηση σ' αυτό είναι «όχι, αν είστε καλά προετοιμασμένοι». Σε γενικές γραμμές, και σε ό,τι αφορά το πώς θα πρέπει να εξοπλιστείτε, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις συμβουλές που αφορούν γενικά το κάμπινγκ, είτε αυτό είναι ελεύθερο είτε οργανωμένο. Καθώς όμως στο ελεύθερο δεν υπάρχουν τουαλέτες, ντουζιέρες ή χώροι αποκομιδής σκουπιδιών, θα πρέπει να προβλέψετε και κάποια άλλα πράγματα που σε κάποια οργανωμένη κατασκήνωση θεωρούνται δεδομένα. Εχουμε και λέμε λοιπόν: 1. Να έχετε μαζί σας σακούλες απορριμμάτων για να μαζεύετε όλα τα σκουπίδια και να μην τα πετάτε στη φύση. Γενικά, θα πρέπει φεύγοντας να αφήσετε τον χώρο όπως ακριβώς τον βρήκατε ή και ακόμη καλύτερα αν γίνεται.
130 οργανωμένα κάμπινγκ, με τιμές και στοιχεία επικοινωνίας
130 οργανωμένα κάμπινγκ, με τιμές και στοιχεία επικοινωνίας
2. Ενα τσαντάκι πρώτων βοηθειών θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο, με αντικουνουπικά, αντισηπτικό, αλοιφές για μυϊκά πιασίματα ή εγκαύματα. Βάλτε μέσα και μωρομάντιλα, καθώς και υγρό σαπούνι που δεν χρειάζεται νερό.
3. Πάρτε μαζί σας σάκους νερού, ειδικά εκείνους που έχουν τη μια πλευρά μαύρη: αν μείνουν αρκετή ώρα εκτεθειμένοι στον ήλιο, μπορείτε έτσι να έχετε ζεστό νερό για ντους.
Πλακόστρωτο στο κάμπινγκ Erodios, στη Γιάλοβα της Πύλου
Πλακόστρωτο στο κάμπινγκ Erodios, στη Γιάλοβα της Πύλου
4. Αν έχετε αυτοκίνητο μπορείτε να πάρετε ένα ψυγείο των 12v για να διατηρείτε τα τρόφιμά σας. Αν όχι, μια καλή ιδέα είναι να τα κρατάτε σε μια σακούλα σε μέρος προφυλαγμένο από τον ήλιο, ακόμη και μέσα στη θάλασσα. Θυμηθείτε επίσης να έχετε αρκετό νερό μαζί σας, υπολογίζοντας πως ένα άτομο μπορεί να καταναλώσει έως και 5 λίτρα νερό την ημέρα.
5. Με πολύ μεγάλη προσοχή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρές, ατομικές σχάρες για ψήσιμο, φροντίζοντας πάντα να απομακρύνετε πρώτα ξερόκλαδα και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να αρπάξει φωτιά.
Πράσινο και γαλάζιο στο κάμπινγκ Καραβόμυλος, στη Σάμη της Κεφαλλονιάς.
Πράσινο και γαλάζιο στο κάμπινγκ Καραβόμυλος, στη Σάμη της Κεφαλλονιάς.
6. Τα κουνούπια μπορεί να αποδειχθούν πολύ ενοχλητικά. Δοκιμάστε να κάψετε μια μικρή ποσότητα καφέ σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο· η μυρωδιά θα τα κρατήσει μακριά.
7. Το θέμα «τουαλέτα» είναι ζωτικής σημασίας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φτυαράκια για να φτιάξετε μικρούς λάκκους, περίπου 20 εκ. τους οποίους έπειτα θα σκεπάζετε. Μη θάβετε τα χαρτιά τουαλέτας στο χώμα, γιατί τα ζώα μπορεί να τα ξεθάψουν.
Σκηνές κάτω από τα δέντρα στο κάμπινγκ Kastanis, στις Σκεπαμιές Αμοργού.
Σκηνές κάτω από τα δέντρα στο κάμπινγκ Kastanis, στις Σκεπαμιές Αμοργού.
8. Η ασφάλεια της σκηνής τις ώρες που θα λείπετε είναι ένα ζητούμενο. Αν κατασκηνώσετε σε ερημική τοποθεσία, φροντίστε να είναι όσο το δυνατόν αθέατη από τον δρόμο· αν δεν έχετε ιδιαίτερη εμπειρία από ελεύθερο κάμπινγκ, καλό θα ήταν στην αρχή να προτιμήσετε κάποιο μέρος όπου θα βρίσκονται και άλλοι κάμπερ. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να μην αφήνετε πολύτιμα αντικείμενα μέσα στη σκηνή και να την κλείνετε πάντα με το φερμουάρ.
9. Αν χρησιμοποιείτε υπνόσακο, μην ξεχνάτε να τον γυρνάτε ανάποδα το πρωί, ώστε να αερίζεται καλά.
10. Χρησιμοποιήστε βιοδιασπώμενο σαπούνι για να πλύνετε τα πιάτα σας, χρησιμοποιώντας και ζεστό νερό.
10+1. Τέλος, μην ξεχνάτε τη σκιά! Ελέγξτε από πού βγαίνει ο ήλιος το πρωί και στήστε τη σκηνή σας σε όσο το δυνατόν πιο σκιερό χώρο.
ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΗΣΟΥΜΕ ΣΚΗΝΗ;
Αν και η ελεύθερη κατασκήνωση νομικά απαγορεύεται, υπάρχουν κάποιες περιοχές στην Ελλάδα που ενδείκνυνται περισσότερο από κάποιες άλλες για να στήσετε τη σκηνή σας. Μια δημοφιλής επιλογή είναι το Αγκίστρι, με εντυπωσιακές παραλίες που δύσκολα θα φανταζόταν κανείς πως θα μπορούσε να βρει τόσο κοντά στην Αθήνα. Το Γαϊδουρονήσι ή Χρυσή, νότια της Ιεράπετρας, είναι ένας προορισμός εξωτικής ομορφιάς, αγαπημένος των απανταχού κατασκηνωτών. Εξίσου όμορφα είναι και στη Σούγια, στα νότια του νομού Χανίων, με δημόσιες ντουζιέρες και την αμέριστη συμπάθεια των ντόπιων. Στην Τήλο, επίσης, όχι μόνο θα βρείτε εκπληκτικές τοποθεσίες για να στήσετε ελεύθερα τη σκηνή σας, αλλά θα δείτε πως η τοπική κοινότητα υποδέχεται θερμά τους κάμπερ, με τις τοπικές Αρχές να έχουν τοποθετήσει στην Εριστο ντουζιέρες, τουαλέτες και κάδους απορριμμάτων.
Στα μικρά νησιά, όπως στο Αγαθονήσι, το Κάτω Κουφονήσι, στην Ηρακλειά, τη Δονούσα και τη Νίσυρο θα βρείτε επίσης πολύ όμορφες τοποθεσίες, χωρίς πολύ κόσμο. Τέλος, η περιοχή της λιμνοθάλασσας του Καϊάφα, λίγο νοτιότερα του Πύργου Ηλείας, συγκεντρώνει κάθε χρόνο πολλούς κατασκηνωτές, με ατού τη μεγάλη της έκταση και την εκπληκτική παραλία.
Ο χάρτης των οργανωμένων
Στα νησιά ή στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Κρήτη ή στην Πελοπόννησο, κάτω από τα δέντρα ή δυο βήματα από τη θάλασσα, τα οργανωμένα κάμπινγκ στην Ελλάδα σάς περιμένουν για να φιλοξενήσουν εσάς και την παρέα σας.
Στερεά Ελλάδα
ΑΤΤΙΚΗ ATHENS
  • Λειτουργεί: όλο τον χρόνο
  • Τιμές: 8,50 €/άτομο - σκηνή από 5 έως 6 € - τροχόσπιτο/ αυτοκινούαμενο 9 €.
  • Πληροφορίες: 7ο χλμ. Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου, τηλ. 210 5814114, www.campingathens.com.gr
BACCHUS
  • Λειτουργεί: όλο τον χρόνο
  • Τιμές: 7,50 €/άτομο - σκηνή 7 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο 6,50-8,50 €.
  • Πληροφορίες: 61ο χλμ. Αθηνών-Λαυρίου-Σουνίου, τηλ. 22920 39572, www.campingbacchus.gr
ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ
  • Λειτουργεί: όλον τον χρόνο
  • Τιμές: κατόπιν συνεννοήσεως
  • Πληροφορίες: Λ. Μαραθώνος 156, Νέα Μάκρη. Τηλ.: 22940 92719
RAMNOUS
  • Λειτουργεί: από 1 /4 έως 30/10
  • Τιμές: από 6,50 εως 7,50 €/άτομο - σκηνή από 6,50€ - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 7,5 € έως 9 €.
  • Πληροφορίες: Λ. Ποσει-δώνος 174, Μαραθώνας. Τηλ.: 210 5719365, www.ramnous.gr
VARKIZA BEACH
  • Λειτουργεί: όλον τον χρόνο
  • Τιμές: κατόπιν συνεννοήσεως
  • Πληροφορίες: 27ο χλμ. Αθηνών-Σουνίου, Φασκομηλιά. Τηλ.: 210 8973615
Εύβοια
CLUB ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ
  • Λειτουργεί: από 27/4 έως 23/9
  • Τιμές: από 5 € έως 11 €/άτομο - τροχόσπιτο/ αυτοκινούμενο από 1 € έως 5,80 €. Ξενώνες από 7,5 € έως 23,5 €, bungalow από 8,5 € έως 33,5 €, studios από 11 € έως 33 €, yurts από 25 € έως 84 € και cabanas από 27 € έως 84 € με ημιδιατροφή.
  • Πληροφορίες: Αγία Αννα, τηλ. 22270 97250, www.clubagiaanna.gr
ΜΥΛΟΣ
  • Λειτουργεί: από 1 /4 έως 30/9
  • Τιμές: από 5,40 έως 6,20 €/άτομο - σκηνή από 3,50 έως 7,20 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 5 έως 7,20 €.
  • Πληροφορίες: Ερέτρια, τηλ.: 22290 60360, www.camping-in-evia.gr
Φωκίδα-Φθιώτιδα
ΑΠΟΛΛΩΝ
  • Λειτουργεί: όλον τον χρόνο
  • Τιμές: κατόπιν συνεννοήσεως
  • Πληροφορίες: Δελφοί, τηλ.: 22650 82750, www.apolloncamping.gr
CHRISSA-GREEN HILL
  • Λειτουργεί: όλον τον χρόνο
  • Τιμές: από 5,50 έως 6,50 €/άτομο - σκηνή από 4,50 έως 6 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 4,50 έως 8,50 €
  • Πληροφορίες: 7ο χλμ Δελφών-Ιτέας, τηλ.: 22650 82050, www.chrissacamping.gr
DELPHI
  • Λειτουργεί: 1/4 έως 15/10
  • Τιμές: από 6,20 έως 6,70 €/άτομο - σκηνή από 4,70 έως 5 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 7,20 έως 8 €
  • Πληροφορίες: 4ο χλμ. Δελφών-Ιτέας, τηλ.: 22650 82209, www.delphicamping.com
VENEZUELA
  • Λειτουργεί: από 1/5 έως 30/9
  • Τιμές: από 4,90 έως 5,90 €/άτομο - σκηνή από 3,50 έως 4,50 - τροχόσπιτο/ αυτοκινούμενο από 4,40 έως 6,40 €
  • Πληροφορίες: παραλία Αγίου Σεραφείμ, Μώλος Φθιώτιδας, τηλ.: 22350 41691, www.venezuela.gr
Θεσσαλία
HELLAS
  • Λειτουργεί: από 1 /4 έως 30/10
  • Τιμές: κατόπιν συνεννοήσεως
  • Πληροφορίες: Κάτω Γατζέα, Βόλος, τηλ.: 24230 22267, www.campinghellas.gr
LOUISA
  • Λειτουργεί: από 15/5 έως 15/9
  • Τιμές: από 5 έως 6 €/άτομο - σκηνή από 4 έως 6 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 6 έως 9 €
  • Πληροφορίες: Πλατανιάς Πηλίου, τηλ.: 24230 71260, www.camplouisa.gr
ΠΑΠΑ ΝΕΡΟ
  • Λειτουργεί: από 27/4 έως 30/9
  • Τιμές: από 5 έως 6,50 €/άτομο - σκηνή από 5 έως 6 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 5,50 έως 8,50 €
  • Πληροφορίες: Παπά Νερό, Πήλιο, τηλ.: 24260 31319, www.campingpapanero.com
Σποράδες
ROCKS
  • Λειτουργεί: από 1/6 - 30/9
  • Τιμές: κατόπιν συνεννοήσεως
  • Πληροφορίες: Πλάκες, Αλόννησος, τηλ.: 24240 65410
KOUKOUNARIES
  • Λειτουργεί: από 1/6 έως 31/8
  • Τιμές: κατόπιν συνεννοήσεως
  • Πληροφορίες: Κουκουναριές, Σκιάθος, τηλ.: 24270 49250
Μακεδονία
HERAKLIA BEACH
  • Λειτουργεί: από 1/5 έως 30/9
  • Τιμές: κατόπιν συνεννοήσεως
  • Πληροφορίες: Νέος Παντελεήμονας, Πιερία, τηλ.: 23520 41970, www.heraklia.gr
GOLD BEACH
  • Λειτουργεί: όλο το χρόνο
  • Τιμές: κατόπιν συνεννοήσεως
  • Πληροφορίες: Βαρικό Πιερίας, τηλ.: 23520 61395, www.camping-goldbeach.gr
MYTIKAS
  • Λειτουργεί: από 1/5 έως 30/10
  • Τιμές: από 5 έως 6 €/άτομο - σκηνή από 3,50 έως 4,50 - τροχόσπιτο/ αυτοκινούμενο από 4,50 έως 6,50 €
  • Πληροφορίες: Γρίτσα Λιτοχώρου, τηλ.: 23520 61275, www.campingmitikas.com
ΝΗΡΕΑΣ
  • Λειτουργεί: από 1/6 έως 31/8
  • Τιμές: από 4 έως 5 €/άτομο - σκηνή από 3 έως 4 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 3,60 έως 5,50 €
  • Πληροφορίες: Βαρικό Λιτοχώρου, τηλ. 23520 61290, www.campingnireas.gr
ODYSSEIA
  • Λειτουργεί: από 1/5 έως 31/10
  • Τιμές: κατόπιν συνεννοήσεως
  • Πληροφορίες: Ακτή Κορινού, Πιερία, τηλ.: 23510 42542; www.odysseiacamping.gr
GOLDEN BEACH - ΧΡΥΣΗ ΑΜΜΟΥΔΙΑ
  • Λειτουργεί: από 1/5 έως 15/10
  • Τιμές: από 4,30 έως 5,40 €/άτομο - σκηνή από 4,10 έως 5,70 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 4,60 έως 6,30 €
  • Πληροφορίες: Σκάλα Παναγία, Θάσος, τηλ.: 25930 61472, www.camping-goldenbeach.gr
ΠΕΥΚΑΡΙ BEACH
  • Λειτουργεί: από 1 /4 έως 31/10
  • Τιμές: 4 € το άτομο - σκηνή από 4,80 έως 5,40 € - τροχόσπιτο/αυτο κινούμενο 5,50 €
  • Πληροφορίες: Πευκάρι Θάσου, τηλ.: 25930 51190, www.camping-pefkari.gr
Χαλκιδική
ΑΙΓΕΑΣ
  • Λειτουργεί: από 20/5 έως 15/9
  • Τιμές: από 4,50 έως 5 €/άτομο - σκηνή από 5 έως 6 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 5 έως 6 €
  • Πληροφορίες: Νέα Καλλικράτεια, Χαλκιδική, τηλ.: 23990 23871, www.aigeas-camp.gr
ΑΚΤΗ ΟΝΕΙΡΟΥ
  • Λειτουργεί: από 1/5 έως 16/9
  • Τιμές: από 6 έως 7 €/άτομο - σκηνή από 5,50 έως 7 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 6 έως 7,50 €0
  • Πληροφορίες: 12ο χλμ. Βουρβουρού-Σάρτι, Αγιος Νικόλαος, Σιθωνία Χαλκιδικής, τηλ.: 23757 70910, www.aktioneirou.gr
ARETI
  • Λειτουργεί: από 1/5 έως 30/10
  • Τιμές: από 8,10 έως 9 €/άτομο - ενοικίαση σκηνής από 16,20 έως 18 € - ενοικίαση τροχόσπιτου από 16,20 έως 18€
  • Πληροφορίες: Νέος Μαρμαράς, Χαλκιδική, τηλ.: 23750 71430, www.areti-chalkidiki.gr
ΑΡΜΕΝΙΣΤΗΣ
  • Λειτουργεί: από 1/5 έως 10/9
  • Τιμές: από 5,20 έως 7,20 €/άτομο - σκηνή από 5 έως 8,30 €- κρεβάτι στο youth hostel από 11,50 έως 14 €- τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 6,50 έως 9 €
  • Πληροφορίες: Ακτή Αρμενιστή, Σάρτι, Σιθωνία Χαλκιδικής, τηλ.: 23750 91497, www.armenistis.com.gr
BLUE DREAM
  • Λειτουργεί: από 1/5 έως 30/9
  • Τιμές: 8 €/άτομο - σκηνή από 7 έως 8 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 8 έως 10 €
  • Πληροφορίες: Ακτή Σάνη, Πύργος Σταυρονικήτα, Χαλκιδική, τηλ.: 23740 31435-31249, www.campingbluedream.gr
CASTELLO
  • Λειτουργεί: από 1/5 έως 30/9
  • Τιμές: από 5 έως 7 €/άτομο - σκηνή από 6 έως 10 €
  • Πληροφορίες: Νέος Μαρμαράς, Χαλκιδική, τηλ.: 23750 71094, www.camping-castello.gr
COMITSA
  • Λειτουργεί: από 1/5 έως 16/9
  • Τιμές: για 2 άτομα με σκηνή, ρεύμα και αυτοκίνητο από 17,60 έως 20,90 € - θέση για τροχό-σπιτο, με πάρκινγκ αυτοκινήτου και παροχή ρεύματος από 24 € έως 28,50 €
  • Πληροφορίες: Νέα Ρόδα, Χαλκιδική, τηλ.: 23770 31577-31800, www.camping-comitsa.gr
THALATTA KALAMITSI VILLAGE CAMP
  • Λειτουργεί: από 1/5 έως 30/9
  • Τιμές: από 5,40 έως 7 €/άτομο - σκηνή από 4,50 έως 8 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 6 έως 10 €
  • Πληροφορίες: Καλαμίτσι, Σιθωνία Χαλκιδικής, τηλ.: 23750 41410, www.thalattacamp.gr
KOUYONI
  • Λειτουργεί: από 1/5 έως 30/9
  • Τιμές: από 6,60 έως 7,25 €/άτομο - σκηνή από 6,60 έως 8,40 € - δίκλινο bungalow από 32 έως 50 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 7,70 έως 8,40 €
  • Πληροφορίες: Γερακινή, Χαλκιδική, τηλ.: 23710 52226-52052, www.kouyoni.gr
LACARA CAMPING
  • Λειτουργεί: από 1/5 έως 30/9
  • Τιμές: από 5,50 έως 6,50/άτομο - σκηνή από 4 έως 7 € - καλαμοκαλύβα από 15 έως 21 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 6,50 έως 9 €
  • Πληροφορίες: Ακτή Κουτλουμουσίου, Σιθωνία, Χαλκιδική, τηλ.: 23750 91444, www.lacaracamping.gr
MARMARAS
  • Λειτουργεί: από 10/5 έως 30/9
  • Τιμές: έως 6,50 €/άτομο - σκηνή έως 6,50 € - τροχόσπιτο/ αυτοκινούμενο έως 9 €
  • Πληροφορίες: Νέος Μαρμαράς, Χαλκιδική, τηλ.: 23750 71901, www.campingmarmaras.gr
ΜΕΛΙΣΣΙ
  • Λειτουργεί: από 1/5 έως 30/9
  • Τιμές: από 4 έως 5 €/άτομο - σκηνή από 3,50 έως 4 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 4 έως 6 €
  • Πληροφορίες: Παραλία Συκιάς, Χαλκιδική, τηλ.: 23750 41631, www.camping-melissi.gr
MITARI
  • Λειτουργεί: από 1/5 έως 15/9
  • Τιμές: από 5 έως 7 €/άτομο - σκηνή από 8 έως 9,50 €
  • Πληροφορίες: Ελιά, Νικήτη Χαλκιδικής, τηλ.: 23750 71775-72329, www.mitari.gr
ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ
  • Λειτουργεί: από 1 /4 έως 30/10
  • Τιμές: κατόπιν συνεννοήσεως
  • Πληροφορίες: Ουρανούπολη, Χαλκιδική, τηλ.: 23770 71171, www.camping-ouranoupoli.gr
OUZOUNI BEACH
  • Λειτουργεί: από 1/5 έως 30/9
  • Τιμές: 6,80/άτομο - σκηνή 14 €
  • Πληροφορίες: Αγιος Μάμας, Μουδανιά Χαλκιδικής, τηλ.: 23730 42444-42666, www.ouzouni beach.gr
PITSONI
  • Λειτουργεί: από 1/5 έως 30/9
  • Τιμές: από 4 έως 5 €/άτομο - σκηνή από 3,50 έως 4,50 - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 4 έως 5,50 €
  • Πληροφορίες: Παραλία Συκιάς, Σιθωνία Χαλκιδικής, τηλ.: 23750 41686, www.camping-pitsoni.gr
Θράκη
Δημοτικό camping Αλεξανδρούπολης
  • Λειτουργεί: όλο το χρόνο
  • Τιμές: κατόπιν συνεννοήσεως
  • Πληροφορίες: Αλεξ/πολη, τηλ. 25510 28735, www.ditea.gr
ΚΡΥΟΝΕΡΙ
  • Λειτουργεί: από 1/5 έως 30/9
  • Τιμές: από 3,50 έως 4 €/άτομο - σκηνή από 2,50 έως 3 € - τροχόσπιτο/ αυτοκινούμενο από 3 έως 4,50 €
  • Πληροφορίες: 4ο χλμ. Προσκυνητών-Κρυονερίου, Ροδόπη, τηλ.: 25330 61133, www.kryonericamping.gr
NATURA
  • Λειτουργεί: από 1/5 έως 10/10
  • Τιμές: από 4,50 έως 5,50 €/άτομο - σκηνή από 4 έως 7 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 5 έως 7 €
  • Πληροφορίες: Παραλία Μάνδρας Αβδήρων, Ξάνθη, τηλ.: 25410 51040, www.camping-natura.gr
VARADES
  • Λειτουργεί: από 1/7 έως 15/9
  • Τιμές: κατόπιν συνεννοήσεως
  • Πληροφορίες: 12ο χλμ. Καμαριώτισσας-Θερμών, Σαμοθράκη, τηλ.: 25510 98291
Ηπειρος
ACROGIALI
  • Λειτουργεί: όλο το χρόνο
  • Τιμές: από 4 έως 5,50 €/άτομο - σκηνή από 3,50 έως 5 € - τροχόσπιτο/ αυτοκινούμενο από 4 έως 7 €
  • Πληροφορίες: Ριζά, Πρέβεζα, τηλ.: 26820 56382-56344, www.camping-acrogiali.com
ENJOY LICHNOS
  • Λειτουργεί: από 1/5 έως 30/9
  • Τιμές: κατόπιν συνεννοήσεως
  • Πληροφορίες: Λίχνος, Πάργα,τηλ.: 26840 31171-31371, www.enjoy-lichnos.net
KALAMITSI BEACH
  • Λειτουργεί: από 15/4 έως 15/9
  • Τιμές: από 6 έως 6,50 €/άτομο - σκηνή από 3,50 έως 6 € - τροχόσπιτο/ αυτοκινούμενο από 5 έως 7 €
  • Πληροφορίες: Πρέβεζα, τηλ.: 26820 22192-23268, www.campingkalamitsi.eu
MONOLITHI
Λειτουργεί: από 1 /4 έως 31/10
Τιμές: από 6 έως 6,50 €/άτομο - σκηνή από 5,50 έως 6 € - δίκλινο bungalow από 20 έως 25 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 5,50 έως 7 €
Πληροφορίες: Κανάλι Πρεβέζης, 12ο χλμ. Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας, τηλ.: 26820 51132, www.campingmonolithi.gr
PARGA
  • Λειτουργεί: από 1 /4 έως 31/10
  • Τιμές: από 5,50 έως 6 €/άτομο - σκηνή από 5,30 έως 6 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 6,20 έως 10 €
  • Πληροφορίες: Πάργα, τηλ.: 26840 31161, www.pargacamping.net
ELENA
  • Λειτουργεί: από 1 /4 έως 30/10
  • Τιμές: από 6 έως 6,50 €/άτομο - σκηνή από 4 έως 5 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 3,50 από 7 €
  • Πληροφορίες: Πλαταριά, Ηγουμενίτσα, τηλ.: 26650 71031-71414, www.campingelena.gr
KALAMI BEACH
  • Λειτουργεί: από 20/3 έως 20/10
  • Τιμές: κατόπιν συνεννοήσεως
  • Πληροφορίες: Πλαταριά, Ηγουμενίτσα, τηλ.: 26650 71211-2-3, www.campingkalamibeach.gr
NAYTILOS
  • Λειτουργεί: από 1 /4 έως 20/10
  • Τιμές: από έως 8 €/άτομο - σκηνή 4,5 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 4,50 έως 6 €
  • Πληροφορίες: Σύβοτα Θεσπρωτίας, τηλ.: 6948 361090, www.nautiloscamping.gr
Ιόνιο
CORFU
  • Λειτουργεί: από 1/5 έως 31/10
  • Τιμές: από 5 έως 6 €/άτομο - σκηνή από 4 έως 5 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 5 έως 6,50 €
  • Πληροφορίες: Ιψός, Κέρκυρα, τηλ.: 26610 93579, www.corfucampingipsos.com
ΔΙΟΝΥΣΟΣ
  • Λειτουργεί: από 1 /4 έως 20/10
  • Τιμές: από 5,60 έως 6,50 €/άτομο - σκηνή από 4,10 έως 4,50 € - τροχόσπιτο/αυτο-κινούμενο από 5 έως 8 €
  • Πληροφορίες: Δαφνίλας Δασσιά, Κέρκυρα, τηλ.: 26610 91417, www.dionysus-camping.gr
DOLPHIN
  • Λειτουργεί: από 1/7 έως 10/9
  • Τιμές: από 4 έως 4,60 €/άτομο - σκηνή από 3 έως 3.50 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 4 έως 4,50 €
  • Πληροφορίες: Άγιος Ιωάννης, Καρουσσάδες, Κέρκυρα, τηλ.: 26630 31522, www.dolphin-camping.gr
KARDA BEACH
  • Λειτουργεί: από 26/4 έως 30/10
  • Τιμές: από 6,80 έως 7,20 €/άτομο - σκηνή από 4,40 έως 5,30 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 6 έως 9,20 €
  • Πληροφορίες: Δασσιά, Κέρκυρα, τηλ.: 26610 93595, www.kardacamp.gr
PALEOKASTRITSA
  • Λειτουργεί: από 15/5 έως 15/10
  • Τιμές: από 4,40 έως 5 €/άτομο - σκηνή από 3,10 έως 3,90 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 3,90 έως 6,50 €
  • Πληροφορίες: Παλαιοκαστρίτσα, Κέρκυρα, τηλ.: 26630 41204, www.camping paleokastritsa.com
RODA CAMPING
  • Λειτουργεί: από 1/5 έως 31/8
  • Τιμές: από 5,5 έως 6 €/άτομο - σκηνή από 3 έως 3,50 € - τροχόσπιτο/αυτο-κινούμενο από 6,5 έως 7 €
  • Πληροφορίες: Ρόδα, Κέρκυρα, τηλ.: 26630 63120, www.rodacamping.gr
ARGOSTOLI BEACH
  • Λειτουργεί: από 10/6 έως 30/9
  • Τιμές: από 5,50 έως 6 €/άτομο - σκηνή από 4 έως 5,50 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 4,50 έως 7 €
  • Πληροφορίες: Φανάρι Αργοστολίου, Κεφαλλονιά, τηλ.: 26710 23487, www.camping-argostoli.gr
KARAVOMILOS
  • Λειτουργεί: από 15/4 έως 30/9
  • Τιμές: από 7,50 έως 8,50 €/άτομο - σκηνή από 4 έως 6 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 5 έως 8 €
  • Πληροφορίες: Σάμη, Κεφαλονιά, τηλ.: 26740 22480, www.camping-karavomilos.gr
DESIMI BEACH
  • Λειτουργεί: από 1 /4 έως 30/10
  • Τιμές: κατόπιν συνεννοήσεως
  • Πληροφορίες: Βλυχός, Λευκάδα, τηλ.: 26450 95374, www.desimi-beach.gr
KARIOTES
  • Λειτουργεί: από 15/4 έως 30/9
  • Τιμές: κατόπιν συνεννοήσεως
  • Πληροφορίες: Καρυώτες, Λευκάδα, τηλ.: 26450 71103, www.campingkariotes.com
EPISKOPOS BEACH
  • Λειτουργεί: από 1/6 έως 30/9
  • Τιμές: κατόπιν συνεννοήσεως
  • Πληροφορίες: Επίσκοπος, Λευκάδα, τηλ.: 26450 92544
KASTRI
  • Λειτουργεί: από 1/5 έως 15/10
  • Τιμές: από 6,70 έως 8,50 €/άτομο - σκηνή από 4,20 έως 6,50 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 7,80 έως 9,20 €
  • Πληροφορίες: Μαραντοχώρι, Λευκάδα, τηλ.: 26450 31900, www.camping-kastri.gr
POROS BEACH
  • Λειτουργεί: από 1/5 έως 30/9
  • Τιμές: κατόπιν συνεννοήσεως
  • Πληροφορίες: Μικρός Γιαλός, Πόρος Λευκάδας, τηλ.: 26450 95452, www.porosbeach.com.gr
SANTA MAVRA
  • Λειτουργεί: Μάιο με Οκτώβριο
  • Τιμές: κατόπιν συνεννοήσεως
  • Πληροφορίες: Δεσίμι, Λευκάδα, τηλ.: 26450 95007 - 6932 902309, www.lefkada.biz/campingsantamavra
ALYKES
  • Λειτουργεί: από 1/5 έως 10/9
  • Τιμές: από 5 έως 6,50 €/άτομο - σκηνή από 5 έως 6,50 € - τροχόσπιτο/αυτο-κινούμενο από 5 έως 7 €
  • Πληροφορίες: Καταστάρι, Αλυκές Ζακύνθου, τηλ.: 26950 83233, www.alykescamping.gr
ΤΑΡΤΑΡΟΥΓΑ
  • Λειτουργεί: από 1/4 έως 31/10
  • Τιμές: από 4,40 έως 5,20 €/άτομο - σκηνή από 3 έως 4,20 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 4 έως 5,80 €
  • Πληροφορίες: Λιθάκια, Ζάκυνθος, τηλ.: 26950 51967, www.tartaruga-camping.com
ΛΑΓΑΝΑΣ
  • Λειτουργεί: από 1 /4 έως 30/10
  • Τιμές: κατόπιν συνεννοήσεως
  • Πληροφορίες: Λαγανάς, Άγιος Σώστης, Ζάκυνθος, τηλ.: 26950 22292
PARADISE
  • Λειτουργεί: από 10/5 έως 30/9
  • Τιμές: κατόπιν συνεννοήσεως
  • Πληροφορίες: Μεσαίο Γερακάρι, Ζάκυνθος, τηλ.: 26950 61888
Πελοπόννησος
AKRATA BEACH
  • Λειτουργεί: όλο το χρόνο
  • Τιμές: από 4,70 έως 5,50 €/άτομο - σκηνή από 3,50 έως 4,40 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 4,20 έως 6,10 €
  • Πληροφορίες: Ακράτα, Αχαΐα, τηλ.: 26960 31988, www.akrata-beach-camping.gr
GOLDEN SUNSET
  • Λειτουργεί: από 1/5 έως 30/9
  • Τιμές: 8 € /άτομο - σκηνή από 5 έως € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 7 έως 9 €
  • Πληροφορίες: Άλισσος, Αχαΐα, τηλ.: 26930 71276, www.goldensunset.gr
KATO ALISSOS
  • Λειτουργεί: Απρίλιο με Οκτώβριο
  • Τιμές: κατόπιν συνεννοήσεως
  • Πληροφορίες: Παραλία Κάτω Αλισσού, Αχαΐα, τηλ.: 26930 71249, www.camping-kato-alissos.gr
BEKAS
  • Λειτουργεί: από 1 /4 έως 20/10
  • Τιμές: από 5 έως 6 €/άτομο - σκηνή από 4,5 έως 6 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 6,5 έως 9 €
  • Πληροφορίες: Γιαλάσι, Αρχαία Επίδαυρος, τηλ.: 27530 96560, www.bekas.gr
ΚΥΜΑ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ
  • Λειτουργεί: από 1/3 έως 30/11
  • Τιμές: από 7 έως 8 €/άτομο - σκηνή από 4 έως 6 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 5 έως 8 €
  • Πληροφορίες: Θερμίσσια Αργολίδας, τηλ.: 27540 41095, www.camping.gr/hydras-wave/ind-gr
IRIA BEACH
  • Λειτουργεί: όλο το χρόνο
  • Τιμές: από 4,50 έως 6,30 €/άτομο - σκηνή από 3 έως 6 € - τροχόσπιτο/αυτοκι-νούμενο από 4,80 έως 8 €
Πληροφορίες: Παραλία Ιρίων, Ναύπλιο, τηλ.: 27520 94253, www.iriabeach.com
KASTRAKI CAMPING
  • Λειτουργεί: από 1 /4 έως 20/10
  • Τιμές: από 7,50 έως 8 €/άτομο - σκηνή από 7 έως 7,50 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 7,50 έως 10,50 €
  • Πληροφορίες: Αρχαία Ασίνη, Ναύπλιο, τηλ.: 27520 59386, www.kastrakicamping.gr
LEFKA BEACH
  • Λειτουργεί: από 1 /4 έως31/10
  • Τιμές: από 5,50 έως 7 €/άτομο - σκηνή από 4 έως 6 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 5 έως 8,50 €
  • Πληροφορίες: Λεύκα, Δρεπάνο Αργολίδας, τηλ.: 27520 92334, www.camping-lefka.gr
LIDO
  • Λειτουργεί: από 15/4 έως 15/10
  • Τιμές: από 6,50 έως 7,50 €/άτομο - σκηνή 6 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 7 έως 10 €
  • Πληροφορίες: Τολό, Αργολίδα, τηλ.: 27520 59396, www.lido.gr
ΝΕΑ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ
  • Λειτουργεί: όλο το χρόνο
  • Τιμές: από 5 έως 6 €/άτομο - σκηνή από 3,50 έως 5 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 5 έως 6 €
  • Πληροφορίες: Νέα Επίδαυρος, Αργολίδα, τηλ.: 27530 31296, www.campingneaepidavros.gr
NICOLAS II
  • Λειτουργεί: από 1 /4 έως 31/10
  • Τιμές: από 5,50 έως 6,50 €/άτομο - σκηνή από 5 έως 6,50 - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 6,50 έως 9 €
  • Πληροφορίες: Αρχαία Επίδαυρος, Αργολίδα, τηλ.: 27530 41445, www.nicolasgikas.gr
POSEIDON
  • Λειτουργεί: από 14/4 έως 15/10
  • Τιμές: από 5,50 έως 6,50 €/άτομο - σκηνή από 5 έως 6 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 6 έως 7 €
  • Πληροφορίες: Παραλία Ιρίων, Ναύπλιο, τηλ.: 27520 94091, www.posidon-camping.gr
SUNSET
  • Λειτουργεί: από 1 /4 έως 31/10
  • Τιμές: από 6,50 έως 7,50 €/άτομο -σκηνή από 5 έως 7 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 7 έως 12 €
  • Πληροφορίες: Τολό Αργολίδας, τηλ.: 27520 59566, www.camping-sunset.gr
VERDELIS
  • Λειτουργεί: από 1 /4 έως 31/10
  • Τιμές: από 4,60 έως 5,40 €/άτομο - σκηνή από 4 έως 5 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 5 έως 10 €
  • Πληροφορίες: Γιαλάσσι, Παλαιά Επίδαυρος, τηλ.: 27530 41425, www.campingverdelis.gr
ASTROS
  • Λειτουργεί: από 20/5 έως 15/10
  • Τιμές: 5,50 €/άτομο - σκηνή 5,50 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 5,50 έως 7.80 €
  • Πληροφορίες: Άστρος Κυνουρίας, Αρκαδία, τηλ.: 27550 51500, www.astroscamping.com
THIREA
  • Λειτουργεί: από 1/5 έως 30/10
  • Τιμές: από 5 έως 6 €/άτομο - σκηνή από 5 έως 9 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 6 έως 10,50 €
  • Πληροφορίες: Μελιγού Βόρειας Κυνουρίας, Αρκαδία, τηλ.: 27550 51002, www.campingthirea.gr
ΜΕΛΙΣΣΑ
  • Λειτουργεί: από 1 /4 έως 30/10
  • Τιμές: κατόπιν συνεννοήσεως
  • Πληροφορίες: Κάστρο Κυλλήνης, Ηλεία, τηλ.: 26230 95213-95452, www.campingmelissa.gr
KOUROUTA
  • Λειτουργεί: από 1 /4 έως 10/10
  • Τιμές: κατόπιν συνεννοήσεως
  • Πληροφορίες: Παραλία Κουρούτας, Αμαλιάδα Ηλείας, τηλ.: 26220 22901, www.campingkourouta-bungalows.gr
PALOUKI
  • Λειτουργεί: από 1/3 έως 30/11
  • Τιμές: από 6 έως 6,50 €/άτομο - σκηνή από 3,50 έως 4,20 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 6 έως 8 €
  • Πληροφορίες: Αμαλιάδα, Ηλεία, τηλ.: 26220 24942, www.camping-palouki.gr
BIARRITZ
  • Λειτουργεί: από 1 /4
  • έως 15/10Τιμές: από 4 έως 4,50 €/άτομο - σκηνή από 3 έως 4 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 4 έως 6 €
  • Πληροφορίες: Αλμυρή Κορινθίας, τηλ.: 27410 33441, www.biarritz.gr
ΙΣΘΜΙΑ
  • Λειτουργεί: από 15/4 έως 15/10
  • Τιμές: 5,50 €/άτομο - σκηνή 4,80 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 5,80 έως 7 €
  • Πληροφορίες: 5ο χλμ. Κορίνθου-Επιδαύρου, τηλ.: 27410 37447-37720, www.campingisthmia.gr
CASTLE VIEW
  • Λειτουργεί: από 1 /4 έως 20/10
  • Τιμές: 6 €/άτομο - σκηνή από 4 έως 6 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 5 έως 7 €
  • Πληροφορίες: Μυστράς, Λακωνία, τηλ.: 27310 83303, www.castleview.gr
GYTHION BAY
  • Λειτουργεί: όλο το χρόνο
  • Τιμές: από 5,50 έως 6 €/άτομο - σκηνή από 4,50 έως 5 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 6 έως 14 €
  • Πληροφορίες: Κάμπος Μαυροβουνίου, Γύθειο, τηλ.: 27330 22522, www.gythioncamping.gr
MANI BEACH
  • Λειτουργεί: από 1 /4 έως 15/11
  • Τιμές: 6 € το άτομο - σκηνή 5,50 €- τροχόσπιτο/ αυτοκινούμενο από 6 €
  • Πληροφορίες: Μαυροβούνι, Γύθειο, τηλ.: 27330 23450-1, www.manibeach.gr
MELTEMI
  • Λειτουργεί: από 2/4 έως 20/10
  • Τιμές: 6 € το άτομο σκηνή από 5 έως 5,50 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 6 έως 7 €
  • Πληροφορίες: Μαυροβούνι, Γύθειο, τηλ.: 27330 22833, www.campingmeltemi.gr
PORTO AYERANOS
  • Λειτουργεί: από 1/5 έως 30/10
  • Τιμές: 6 € το άτομο - σκηνή από 9 έως 10 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 8 έως 10 €
  • Πληροφορίες: Γύθειο, τηλ. 27330 93342, www.portoayeranos.gr
SIMOS
  • Λειτουργεί: από 1/5 έως 20/10
  • Τιμές: από 6 έως 8 €/ άτομο - σκηνή από 6 έως 10 € -τροχόσπιτο/ αυτοκινούμενο 12 €
  • Πληροφορίες: Ελαφόνησος, τηλ.: 27340 22672, www.simoscamping.gr
ERODIOS
  • Λειτουργεί: από 15/4 έως 15/10
  • Τιμές: από 5,50 έως 7 €/άτομο - σκηνή από 4 έως 6 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 7 έως 10 €
  • Πληροφορίες: Γιάλοβα, Πύλος, τηλ.: 27230 23269, www.erodioss.gr
FINIKES
  • Λειτουργεί: όλο το χρόνο Τιμές: από 5,50
  • έως 6 €/άτομο - σκηνή από 4 έως 5 € - δίκλινο δωμάτιο από 50 έως 50 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 5 έως 7 €
  • Πληροφορίες: Φοινικούντα Μεσσηνίας, τηλ: 27230 28524, www.finikescamping.gr
KALOGRIA
  • Λειτουργεί: από 15/5 έως 15/10
  • Τιμές: κατόπιν συνεννοήσεως
  • Πληροφορίες: Στούπα Μεσσηνίας, τηλ.: 27210 77319, www.campingkalogria.gr
KORONI
  • Λειτουργεί: όλο το χρόνο
  • Τιμές: 8 €/άτομο - σκηνή και πάρκινγκ από 8 έως 10 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 9 έως 10 €
  • Πληροφορίες: Κορώνη, τηλ.: 27250 22119, www.koronicamping.com
NAVARINO
  • Λειτουργεί: από 1 /4 έως 31/10
  • Τιμές: από 5,50 έως 6,50 €/άτομο - σκηνή από 5 έως 6 € - τροχόσπιτο/αυτοκι-νούμενο από 6 έως 8 €
  • Πληροφορίες: Γιάλοβα, Πύλος, τηλ.: 27230 22973, www.navarino-beach.gr
PROTI
  • Λειτουργεί: από 20/5 έως 10/10
  • Τιμές: από 5,50 έως 6,50 €/άτομο - σκηνή από 4 έως 6 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 5,50 € έως 8 €
  • Πληροφορίες: Μαραθόπολη Μεσσηνίας, τηλ.: 27630 61211, www.camping-proti.gr
ΘΙΝΕΣ
  • Λειτουργεί: από 1 /4 έως 31/10
  • Τιμές: από 6 έως 6,50 €/άτομο - σκηνή από 4,50 έως 6 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 5,50 έως 7 €
  • Πληροφορίες: Φοινικούντα Μεσσηνίας, τηλ.: 27230 71200, www.camping-peloponnese.com
Κρήτη
ΧΑΝΙΑ
ΝΩΠΗΓΕΙΑ
  • Λειτουργεί: από 1 /4 έως 15/10
  • Τιμές: από 6 έως 7 €/ άτομο - σκηνή από 3,50 έως 4,50 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 4 έως 6,50 €
  • Πληροφορίες: Νωπήγεια, Κίσσαμος, τηλ.: 28220 31111, www.campingnopigia.gr
ΓΡΑΜΜΕΝΟ
  • Λειτουργεί: από 1/3 έως 31/10
  • Τιμές: κατόπιν συνεννοήσεως
  • Πληροφορίες: Παλαιόχωρα, Χανιά, τηλ.: 28230 42125, www.grammenocamping.gr
ΜΙΤΗΙΜΝΑ
  • Λειτουργεί: από 1/4 έως 31/10
  • Τιμές: κατόπιν συνεννοήσεως
  • Πληροφορίες: Κίσσαμος Χανίων, τηλ.: 28220 31445, www.campingmithimna.gr
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
CAMPING CARAVANS & TOURERS
  • Λειτουργεί: Απρίλιος - Οκτώβριος
  • Τιμές: σκηνή 2 ατόμων από 8 έως 10,50 €/άτομο, 4 ατόμων από 23 έως 33 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 15 έως 22 € (για 2 άτομα) - bungalow 2 ατόμων από 23 έως 33 €, 4 ατόμων από 33 έως 43 €.
  • Πληροφορίες: Λιμένας Χερσονήσου, τηλ.: 28970 22025, www.camping-caravan.doodlekit.com
CAMPING CRETE
  • Λειτουργεί: από 1/4 έως 31/10
  • Τιμές: κατόπιν συνεννοήσεως
  • Πληροφορίες: Κάτω Γούβες Χερσονήσου, τηλ.: 28970 41400, www.campingcrete.de.ki
ΛΑΣΙΘΙ
KOUTSOUNARI
  • Λειτουργεί: από 1/5 έως 31/10
  • Τιμές: από 5,50 έως 6,50 €/άτομο - σκηνή από 4 έως 5 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 4,80 έως 7,50 €
  • Πληροφορίες:Κουτσουνάρι Ιεράπετρας, τηλ.: 28420 61213-61512-61186, www.camping-koutsounari.epimlas.gr
ΣΙΣΙ
  • Λειτουργεί: από 1/5 έως 15/10
  • Τιμές: από 5,50 έως 6,90 €/άτομο - σκηνή από 4,20 έως 5,20 € - τροχόσπιτο/ αυτοκινούμενο από 4,50 έως 7,80 €
  • Πληροφορίες: Σίσι Λασιθίου, τηλ.: 28410 71247, www.sisicamping.gr
ΡΕΘΥΜΝΟ
ELIZABETH
  • Λειτουργεί: όλο το χρόνο
  • Τιμές: από 6,10 έως 7,50 €/άτομο - σκηνή από 4,30 έως 6,50 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 5 έως 8,30 - bungalow 2 ατόμων από 21 έως 38 €
  • Πληροφορίες: Ιωνίας 84 τέρμα, Μισσίρια, τηλ.: 28310 28694, www.camping-elizabeth.net
APOLLONIA
  • Λειτουργεί: από 1/5 έως 15/9
  • Τιμές: από 6 €/άτομο - σκηνή από 4 έως 5 €
  • Πληροφορίες: Πλακιάς, Ρέθυμνο, τηλ.: 28320 31507-31318
Κυκλάδες
KASTANIS
  • Λειτουργεί: από 1/6 έως 30/9
  • Τιμές: κατόπιν συνεννοήσεως
  • Πληροφορίες: Σκεπαμιές, Αμοργός τηλ.: 22850 74134, www.kastanis.com.gr
ANDROS
  • Λειτουργεί: από 1/5 έως 30/9
  • Τιμές: 6,50 €/άτομο - σκηνή 3,50 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο 6 €
  • Πληροφορίες: Γαύριο, Άνδρος, τηλ.: 22820 71444, www.campingandros.gr
ANTIPAROS
  • Λειτουργεί: από 1/6 έως 30/9
  • Τιμές: από 6 έως 8 €/άτομο -σκηνή 2 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 4 έως 5 €.
  • Πληροφορίες: Αντίπαρος, τηλ.: 22840 61410, www.camping-antiparos.gr
LIVADI
  • Λειτουργεί: από 10/6 έως 10/9
  • Τιμές: 6 €/άτομο, σκηνή 3€
  • Πληροφορίες: Λιβάδι, Φολέγανδρος, τηλ.: 22860 41213-41204, www.folegandros.org
FAR OUT
  • Λειτουργεί: από 1 /4 έως 30/9
  • Τιμές: από 5 €/άτομο σε σκηνή, από 20 € σε bungalow
  • Πληροφορίες: Μυλοπότας, Ίος, τηλ.: 22860 91468, www.faroutclub.com
ΑΧΙΒΑΔΟΛΙΜΝΗ
  • Λειτουργεί: από 15/5 έως 30/9
  • Τιμές: κατόπιν συνεννοήσεως
  • Πληροφορίες: Αχιβαδό- λιμνη, Μήλος, τηλ.: 22870 31410, www.miloscamping.gr
MYKONOS CAMPING
  • Λειτουργεί: από 1/5 έως 30/9
  • Τιμές: από 5 έως 10 €/άτομο - σκηνή από 2,50 έως 10 € - σε hostel από 9 έως 20 € το άτομο - bungalow από 12,50 έως 30 € το άτομο - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 6 έως 12 €
  • Πληροφορίες: Παραλία Παράγκα, Μύκονος, τηλ.: 22890 25915, www.mycamp.gr
PARADISE BEACH
  • Λειτουργεί: από 1/4 έως 20/10
  • Τιμές: από 5 έως 10 €/άτομο - σκηνή από 3,50 έως 8 €, τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 6 έως 8 €
  • Πληροφορίες: Μύκονος, τηλ. 22890 22852-22129, www.paradise-greece.com
PLAKA BEACH
  • Λειτουργεί: από 1 /4 έως 30/10
  • Τιμές: κατόπιν συνεννοήσεως
  • Πληροφορίες: Αγία Άννα, Νάξος, τηλ.: 22850 42700, www.plakacamping.gr
MARAGAS
  • Λειτουργεί: Απρίλιο με Οκτώβριο
  • Τιμές: από 7 έως 9 €/άτομο - με ιδιόκτητη σκηνή έως 2 €, σκηνή 2 κρεβατιών έως 28 € για 2 άτομα - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο 5 €
  • Πληροφορίες: Πέτρα Καλογείτονα, Αγία Άννα, Νάξος, τηλ. 22850 24552 www.maragascamping.gr
CAPTAIN KAFKIS
  • Λειτουργεί: από 25/6 έως 2/9
  • Τιμές: 7 €/άτομο - σκηνή από 5 έως 7 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο 8 €
  • Πληροφορίες: Πίσω Λιβάδι, Πάρος, τηλ.: 22840 42452, www.camping-kafkis.com
KOYLA
  • Λειτουργεί: από 1/5 έως 30/10
  • Τιμές: από 6,50 έως 8 €/άτομο - σκηνή 4 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο 4 €
  • Πληροφορίες: Παροικιά, Πάρος, τηλ. 22840 22081, www.campingkoula.gr
KRIOS
  • Λειτουργεί: από 1/6 έως 30/9
  • Τιμές: από 6 έως 8 €/άτομο - σκηνή από 3,50 έως 5 € - καμπίνα από 20 έως 25 € για 2 άτομα, δίκλινο δωμάτιο από 40 έως 50 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 3 έως 8 €
  • Πληροφορίες: Κριός, Πάρος, τηλ.: 22840 21705, www.krios-camping.gr
SURFING BEACH
  • Λειτουργεί: από 15/5 έως 30/9
  • Τιμές: από 5 έως 7,50 €/άτομο - σκηνή από 3,20 έως 5,50 € - δίκλινο δωμάτιο από 40 έως 90 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 8 έως 9 €
  • Πληροφορίες: Σάντα Μαρία, Πάρος, τηλ.: 22840 52491-3, www.surfbeach.gr
SANTORINI
  • Λειτουργεί: από 1/4 έως 31/10
  • Τιμές: από 8 έως 12,50 €/άτομο - ιδιόκτητη σκηνή δωρεάν - δίκλινο δωμάτιο από 25 έως 75 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 5 έως 7 €
  • Πληροφορίες: Φηρά, Σαντορίνη, τηλ.: 22860 22944-25064, www.santorinicamping.gr
CORALLI
  • Λειτουργεί: από 1/5 έως 30/9
  • Τιμές: από 5 έως 6 €/άτομο - σκηνή 5 € - τροχόσπιτο/αυτοκινούμενο από 6 έως 8 €
  • Πληροφορίες: Λιβαδάκια, Σέριφος, τηλ.: 22810 51500, www.coralli.gr
ΜΑΚΗΣ
  • Λειτουργεί: από 1/ 4 έως 31/10
  • Τιμές: κατόπιν συνεννοήσεως
  • Πληροφορίες: Καμάρες, Σίφνος, τηλ.: 22840 32366, www.makiscamping.gr
THE TWO HEARTS
  • Λειτουργεί: από 1/6 έως 30/9
  • Τιμές: κατόπιν συνεννοήσεως
  • Πληροφορίες: Γαλησσάς, Σύρος, τηλ.: 22810 42052
Γιάννης Μαντάς

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: