Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Το βλέπεις στα μάτια τους

 Του Μάνου Χατζηδάκη 


Το βλέπεις στα μάτια τους. Έκπληξη ανακατεμένη με φθόνο για το πως ακόμα αυτή η γωνιά της γης δεν έχει μεταβληθεί σε ένα άναρχο συνονθύλευμα από μιζέρια, βία και εξαθλίωση. Πώς αυτός ο υπέροχος τόπος με τις αμέτρητες ομορφιές και τον εξαιρετικό καιρό δεν έχει ξεπουληθεί προ πολλού. Πώς ακόμα ζουν και εργάζονται αρκετοί άνθρωποι με όρεξη παρά την άδικη τύχη που έχουν, πως δεν τα έχουν παρατήσει να φύγουν σε άλλες πιο οργανωμένες κοινωνίες όπου η προσπάθεια τους θα έχει μεγαλύτερο αντίκρισμα στις αμοιβές τους. Σχεδόν σε παρακινούν να τα παρατήσεις: «Τι περιμένεις για να το πάρεις απόφαση; Η ζωή στην Ελλάδα θα παραμείνει δύσκολη για τα επόμενα 10 χρόνια». Ακούγεται ειρωνικό αλλά ακόμα και το γεγονός ότι κυκλοφορούν αυτοκίνητα στους δρόμους τους προκαλεί εντύπωση. Σε αυτή την εντύπωση έχουμε φροντίσει να συμβάλλουμε και εμείς τα μέγιστα.

Το βλέπεις στα μάτια τους. Κατεβαίνουν από το αεροπλάνο και σκέφτονται πως είναι δυνατόν ένα μάτσο άσχετοι να έχουν πιάσει το καλύτερο πόστο με θέα θάλασσα και έξι μήνες καλοκαίρι. Τα ελληνικά νησιά είναι το κρυφό αντικείμενο του πόθου τους, το ψυχικό βάλσαμο για όσους έρχονται από τον Βορρά, το κλίμα της χώρας και οι φυσικές ομορφιές της σε πλήθος και ποικιλία τους κερδίζουν από την πρώτη στιγμή. Και πάντα αναρωτιούνται γιατί οι τιμές δεν πέφτουν, γιατί τα σπίτια να αξίζουν τόσο πολύ, γιατί να μην μπορούν να τα αγοράσουν για ένα κομμάτι ψωμί. Ναι, την Ελλάδα την επισκέπτονταν πάντα. Τώρα όμως αισθάνονται ότι έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν λίγο από την ήλιο της.

Το ακούς στα λόγια τους: «Τι δουλειά έχετε εσείς στο ευρώ; Ποια είναι η προστιθέμενη αξία της χώρας σας; Πώς θα τα βγάλετε πέρα με ένα σκληρό νόμισμα». Θυμίζουν εμπόρους που παζαρεύουν προσπαθώντας να υποτιμήσουν αυτό που καίγονται να αποκτήσουν. Και όμως. Έχουν πλήρη συναίσθηση για όσα τους ενδιαφέρουν και όταν η συζήτηση ατονεί σπεύδουν να επαναφέρουν το θέμα εκεί που επιθυμούν. Οι επενδυτές που προσεγγίζουν την χώρα μας αυτή την περίοδο εκτός από το ενδιαφέρον για την χιλιοειπωμένη δημόσια περιουσία κοιτάζουν με ακόμα μεγαλύτερη όρεξη για ιδία χρήση το ενδεχόμενο επενδύσεων. Είτε εντός είτε εκτός του ευρώ αισθάνονται ότι τώρα είναι η στιγμή για να αγοράσουν. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αθόρυβα, κάτω από τις κραυγές και την σύγχυση των ημερών εξετάζουν ό,τι βγαίνει προς πώληση και κυρίως τον «αφρό» σε περιοχές που κοσμούν παραδοσιακά τις σελίδες τουριστικών οδηγών. Κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν θα «ξεπουληθεί» αν βγούμε από το μνημόνιο. Η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό.

Μην περιμένετε κάποιο βαρύγδουπο συμπέρασμα στην τελευταία παράγραφο αυτού του άρθρου, ούτε σούπερ λύσεις για να βγούμε από την κρίση. Μόνο μια διαπίστωση και μια παραίνεση: Η αξία αυτού του τόπου δεν φαίνεται σε κάποιο χρηματιστηριακό ταμπλό, σε κάποιο τερματικό του Bloomberg ή σε ένα ηλεκτρονικό λογιστικό φύλλο. Την βλέπεις ωστόσο στα μάτια όσων ορέγονται να αποκτήσουν πρόσβαση στο καλύτερο οικόπεδο της Ευρώπης.

Οι αυριανές εκλογές είναι κρίσιμες για όλους μας αλλά δεν θα είναι το τέλος του κόσμου. Σε μια χρεοκοπημένη οικονομία και σε μια κοινωνία που βρίσκεται ένα κλικ από την διάλυση είναι καθήκον όλων μας να ξαναγαπήσουμε την Ελλάδα όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών. Να ξανανιώσουμε τον ξαφνικό έρωτα όσων επισκέπτονται για πρώτη φορά την χώρα μας κάτι που εμείς ξεχάσαμε στην πορεία του χρόνου. Αυτό θα είναι η βάση για μια πιο αισιόδοξη συνέχεια και το μεγαλύτερο κέρδος όσο φτωχοί και αν γίνουμε τελικά.

Καλή τύχη σε όλους μας.

"Εάν αποσυνδέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις".
Οδυσσέας Ελύτης - Ο μικρός Ναυτίλος


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: