Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Camping: Γιατί με τη σκηνή;

Οργανωμένο ή ελεύθερο, για λόγους οικονομίας ή οικολογίας, από συνήθεια ή για να δοκιμάσετε κάτι καινούριο, το camping γίνεται επίκαιρο όσο ποτέ αυτό το καλοκαίρι. Προτού σας μάθουμε πώς να στήνετε σκηνή, προτού σας «μαρτυρήσουμε» τις αγαπημένες μας διευθύνσεις για να βρείτε καταφύγιο, προτού απαντήσουμε στα FAQ του camping προέχει να σας πείσουμε για του λόγου το αληθές: Γιατί είναι σοφή επιλογή το camping; Ακολουθούν 17 λόγοι για να… τη στήσετε.

*Για λόγους οικονομίας. Ας μη γελιόμαστε: οι εποχές είναι δύσκολες, και το budget των διακοπών μας γίνεται ολοένα πιο σφιχτό. Ευτυχώς, όσο και να σφίξει, χωράει το κόστος αγοράς μιας σκηνής και της θέσης της στο camping, επιτρέποντάς μας να επεκτείνουμε την διάρκεια των διακοπών μας. 

*Για λόγους… οικολογίας: Γιατί η επιστροφή στη φύση είναι πάντοτε καλοδεχούμενη και κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις. Όπως η απολαυστική σκιά ενός πλάτανου, όπως ο ήχος των τζιτζικιών, όπως η σχέση μας ακόμη και με το… έδαφος, που γίνεται πιο στενή κατά τη διαμονή στο ύπαιθρο.

*Γιατί το camping είναι παρεΐστικο: Η αίσθηση της «αυλής» βρίσκεται εκεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Οι «κατασκηνωτές» μαζί ετοιμάζονται και εξορμούν για μπάνιο, μαζί παίζουν επιτραπέζια το βραδάκι, μαζί τρώνε, λένε ιστορίες και γελούν τα μεσημέρια. Τα ίδια πράγματα θα κάνατε και αν μένατε στα δωμάτια ενός ξενοδοχείου, χωρίς όμως το «όλοι μαζί». Μερικές φορές, το να απαρνούμαστε μέρος της ιδιωτικότητας, ίσως είναι πιο διασκεδαστικό.

*Για να θυμηθείτε τα παλιά. Τότε που είχατε σαν παιδιά ακόμη σχέση με την ύπαιθρο. Να θυμηθείτε αναμνήσεις… προσκοπικές όσο δένετε κόμπους και στήνετε τον εξοπλισμό, να νιώσετε πάλι την απλότητα της «φοιτητικής» εξόρμησης, να θυμηθείτε την πρώτη φορά που οι δικοί σας γονείς αποφάσισαν «διακοπές στο camping» και η διασκέδασή σας δεν τους διέψευσε. 

*Με τη σειρά τους, θα μάθουν και τα δικά σας παιδιά την αξία της επιστροφής στη φύση και το πώς μπορούν να ζήσουν για λίγες μέρες με την απλότητα που προστάζει ένα κομμάτι γης και ένα πάνινο «καταφύγιο». 

*Γιατί, η γοητεία του ελεύθερου camping είναι από εκείνες τις ένοχες (μόνο για τους τύπους και τη νομοθεσία) απολαύσεις που σου επιτρέπουν να κάνεις μια παραλία σπίτι σου και από την στιγμή που θα ξυπνήσεις να μεσολαβούν πέντε βήματα μέχρι την στιγμή που θα βουτήξεις. 

*Ακόμα όμως κι αν το (ελεύθερο ή μη) camping σας φαίνεται υπερβολικά «πρωτόγονο» για τα γούστα σας και για τα standards υγιεινής σας, υπάρχει και η επιλογή των campings που προσφέρουν δωμάτια. Γιατί να μην είναι και ο σκύλος χορτάτος, και η πίτα ολάκερη;

*Γιατί ακόμα και οι «αγγαρείες» στο camping έχουν πλάκα. Τα πειράγματα με τις πρώτες αποτυχημένες προσπάθειες να στήσετε τη σκηνή, το άγχος των ανδρών της παρέας να ανταποκριθούν στον ρόλο τους, η συνεχής ανάγκη για αντικουνουπική αλοιφή, είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα γίνουν από «εφιάλτης», ωραίες αναμνήσεις.

*Γιατί η παρεΐστικη ατμόσφαιρα δεν περιορίζεται μόνο μεταξύ της παρέας, αλλά επεκτείνεται σε όλη την γειτονιά των σκηνών, καθώς δεν αποκλείεται ένα απλό καλημέρα ή ένα δανεικό σφυρί να καταλήξει σε φιλικούς καφέδες ανάμεσα στις σκηνές σας, κοινές βουτιές, ανταλλαγή πληροφοριών για την περιοχή και ίσως διατήρηση φιλικών επαφών ακόμη και μετά τις διακοπές. 

*Μπορεί οι «πολυτέλειες» να λάμπουν διά της απουσίας τους, αλλά είναι πιο ελκυστική η λάμψη των αστεριών, που θα αποτελούν την θέα σας το βράδυ, ενώ το ξύπνημά σας θα συνοδεύεται με κονσέρτο από τζιτζίκια και κελαηδίσματα λίγο πιο πάνω από το κεφάλι σας. Πόσων αστέρων είπαμε πως θα ήταν το ξενοδοχείο σας;

*Επιλέγοντας διαμονή σε camping, γνωρίζετε πραγματικά και από πρώτο χέρι τη φύση του νησιού ή του μέρους που επισκέπτεστε. Και από φύση οι ελληνικοί προορισμοί, δεν τα πάνε κι άσχημα.

*Γιατί αν δεν το έχετε δοκιμάσει ποτέ, τότε η ανάγκη για άμεση δοκιμή είναι ακόμα πιο επιτακτική. Μην καταδικάζετε κάτι προτού το γνωρίσετε – και σας εγγυώμαστε πως το camping κρύβει πολύ περισσότερα και καλύτερα από ύπνο χωρίς στρώμα και μπανιέρα με Jacuzzi.

*Γιατί το να ετοιμάζεις φαγητό εκτός κουζίνας είναι διαφορετικό, είναι καλοδεχούμενο και είναι και διασκεδαστικό. Η μυρωδιά του μπάρμπεκιου δεν είναι παραπλανητική: Το τσιμπολόγημα πάνω από τα χέρια του έμπειρου ψήστη της παρέας μπορεί να ξεκινήσει. 

*Για να αλλάξετε (βιο)ρυθμούς. Αντί από το δωμάτιό σας, να μπείτε στο αυτοκίνητο και να πάτε κατευθείαν σε ένα άλλο δωμάτιο ξενοδοχείου, μπαίνετε μέσα σε ένα μέρος όπου κάνετε μια σύμβαση με τον εαυτό σας και τη… φύση. Για λίγες μέρες, ξεχνάτε όσα ξέρατε: Σπίτι σας είναι αυτή η σκηνή, το «κρεβάτι» σας είναι πιο κοντά στη γη και οι πρίζες είναι μακρινή ανάμνηση.
*Είναι με άλλα λόγια η τέλεια δικαιολογία για να κάνετε αυτό που ονειρεύεστε στις διακοπές σας: Αποτοξίνωση. Να μην απαντάτε στο κινητό σας, να ξεχάσετε πώς γίνεται το ζάπινγκ, να μην ανοίξετε το laptop σας, να πείτε απλώς «ήμουν για camping». Ασφαλώς, όταν χρειαστούν, όλα σας τα gadgets θα βρίσκονται σε σημείο βολής – τα περισσότερα campings άλλωστε πλέον προσφέρουν wi-fi.  

*Με την επιστροφή σας στον καθημερινό σας κόσμο, θα εκτιμήσετε ακόμη περισσότερο τις «ανέσεις» που μέχρι τώρα θεωρούσατε αυτονόητες και δεδομένες. Wow, ζεστό νερό με το πάτημα ενός διακόπτη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: