Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

...έτσι θα απολαύσουν όλοι την ειρήνη Σου και θα δούν το Φως του προσώπου Σου.

sil2.jpg

Όποιος έχει το πάθος της φιλοκτημοσύνης δεν μπορεί ν αγαπά τον θεο και τον πλησίον.Ο νους και η καρδιά του ανθρώπου είναι δεμένα από τον πλούτο και δεν έχει πνεύμα μετανοίας και συντριβής. Γι αυτό η ψυχή του δεν μπορεί να ξέρει την γλυκύτητα της αγάπης του Χριστού.

Ψυχή που γνωρισε τον Χριστό θέλει να τον βλέπη πάντα μέσα της.Αυτός έρχεται ήρεμα στην ψυχή και της δίνει ειρήνη και την βεβαιώνει για την σωτηρία, χωρίς λόγια.

Αν εγνώριζαν οι βασιλιάδες και οι κυβερνήτες των λαών την αγάπη του Θεού δεν θα έκαναν ποτέ πόλεμο. Ο πόλεμος έρχεται από τις αμαρτίες και όχι από την αγάπη. Ο Κύριος μάς εδημιούργησε κατά την αγάπη του και μας παρήγγειλε να ζούμε με αγάπη.
Αν οι άρχοντες τηρούσαν τις εντολές του Θεούκαι ο λαός και οι υπήκοοι υπάκουαν με ταπείνωση, θα υπήρχε μεγάλη ειρηνη και ταπείνωση πάνω στη γη.Εξαιτίας όμως της φιλαρχίας και της ανυπακοής των υπερηφάνων υποφέρει όλη η οικουμένη.
Σε παρακαλώ Ελεήμων Κύριε, δώσε σ΄όλο τον λαό Σου από τον Αδάμ μέχρι της συντελείας των αιώνων, να σε γνωρίσουν , να μάθουν πως είσαι αγαθός και γεμάτος ευσπλαγχνία.
Γιατί έτσι θα απολαύσουν όλοι την ειρήνη Σου και θα δούν το Φως του προσώπου Σου.
Το βλέμμα σου ιλαρό και πράο, αιχμαλωτίζει την ψυχή.


(ο γέρων Σιλουανός  σελ  356-357 εκδ. Ι.Μ.Τιμίου Προδρόμου Εσσεξ 1978.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: