Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Μεταχειρισμένα έπιπλα: Δώσ’ τους άλλη μία ευκαιρία

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Τα μεταχειρισμένα έπιπλα ανέκαθεν αποτελούσαν πόλο έλξης για όσους αναζητούσαν μια αρκετά οικονομική εναλλακτική για να γεμίσουν το σπίτι τους χωρίς να ξεφύγουν οικονομικά, αλλά και χωρίς να κάνουν έκπτωση στην ποιότητα. Σήμερα, που οι second hand αγορές αποτελούν περισσότερο ανάγκη παρά επιλογή, η αγορά επίπλων από δεύτερο (ή και τρίτο) χέρι παίρνει τα πάνω της. Από παζάρια οργανώσεων αλληλεγγύης και μαγαζιά επίπλων με άκρως ελκυστικές ευκαιρίες, μέχρι αγγελίες και ιστοσελίδες δημοπρασιών, οι επιλογές που έχει ο καταναλωτής είναι δεκάδες. 


«Δεν τα φτιάχνουν πια όπως κάποτε»

«Το κόστος του κάθε επίπλου εξαρτάται από το είδος. Για παράδειγμα έχουμε δώσει τριθέσιο σαλόνι με 400€», λέει ο κ. Μανιάτης, ιδιοκτήτης καταστήματος καινούργιων και μεταχειρισμένων επίπλων στην Αγία Παρασκευή (Αιγαίου Πελάγους 4, τηλ: 2106390981). Οι τιμές των μεταχειρισμένων επίπλων σε καταστήματα μπορούν να είναι ακόμα και 80% φθηνότερες σε σχέση με αυτές των καινούργιων. Οι πελάτες του κ. Μανιάτη είναι κατά κύριο λόγο φοιτητές, οικογένειες που θέλουν να ανταλλάξουν τα παλιά τους έπιπλα για να ανανεώσουν το σπίτι τους, αλλά και ζευγάρια που θέλουν να γεμίσουν το νέο τους σπίτι αλλά ο προϋπολογισμός τους είναι χαμηλός.

Η αγορά μεταχειρισμένων επίπλων χρειάζεται πάντως προσοχή και ο πελάτης θα πρέπει να απευθύνεται στον επιπλοποιό του για τις απαραίτητες συμβουλές. Ο κ. Μανιάτης λαμβάνει καθημερινά δεκάδες mail από πελάτες, οι οποίοι θέλουν να αγοράσουν έπιπλα όμως δεν είναι σίγουροι για την ποιότητά τους. «Όπως όταν είμαστε άρρωστοι ζητάμε την βοήθεια του γιατρού μας, έτσι και η βοήθεια του επιπλοποιού είναι ιδιαίτερα σημαντική στην αγορά ενός μεταχειρισμένου επίπλου», αναφέρει χαρακτηριστικά. Τα έπιπλα που δίνονται στο κατάστημα κοστολογούνται με βάση την αρχική τους αξία ως καινούργια και μετά «μετατρέπονται» σε μεταχειρισμένα αποκτώντας το ¼ της αρχικής τους αξίας. Έτσι κάποιος μπορεί να βρει έπιπλα όπως καρέκλες, τραπεζαρίες και ντουλάπες ακόμα και με 30€ ή 60€.

Ο κ. Μανιάτης στέκεται και στην ποιότητα ενός καλού μεταχειρισμένου: «Για μένα ένα καλό μεταχειρισμένο έχει μεγαλύτερη αξία από το καινούργιο. Παλαιότερα, οι κατασκευές ήταν καλύτερες από τώρα. Τα τυποποιημένα έπιπλα που κυκλοφορούν πλέον στην αγορά δεν έχουν καμία σχέση με τα παλιά. Εκείνα είχαν καλύτερο ξύλο, καλύτερη ποιότητα. Οι κατασκευές τότε ‘δούλευαν’ πιο σωστά. Τα συνθετικά ξύλα που χρησιμοποιούνται κατά κόρο δεν έχουν την ίδια αντοχή», αναφέρει σχετικά.

Πολύς κόσμος επίσης, προτιμά να δώσει μερικά από τα «παλιά» του έπιπλα για να αγοράσει καινούργια σε χαμηλότερη τιμή. «Για τα παλιά που μας φέρνουν οι πελάτες αφαιρούμε ένα 15% με 30% από την αγορά των καινούργιων», λέει η κ. Παρασκευοπούλου, ιδιοκτήτρια καταστήματος επίπλων στην Καλλιθέα (Ματζαγριωτάκη 44, τηλ: 2109520753) και τονίζει το γεγονός ότι ο κόσμος έχει επιστρέψει στην αγορά μεταχειρισμένων: «Έχουν ξαναγυρίσει σε εμάς γιατί κατάλαβαν ότι ένα μεταχειρισμένο σε καλή κατάσταση είναι πολύ πιο γερό από ένα που θα αγοράσουν σε κάποια αλυσίδα ‘οικονομικών’ επίπλων», λέει. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό το μεταχειρισμένο έπιπλο να είναι από ξύλο και όχι από μελαμίνη: «Είναι πολύ βασικό αυτό, γιατί αν είναι μεταχειρισμένο από μελαμίνη θα διαλυθεί. Επίσης, ο πελάτης θα πρέπει να προσέξει το έπιπλο που θα αγοράσει να ταιριάζει στον χώρο του, γιατί τα μεταχειρισμένα δεν επιστρέφονται», προσθέτει.

Μεταχειρισμένα έπιπλα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές θα βρείτε επίσης στο κατάστημα του κ. Τούντα στην Νίκαια.

«Χρυσές» αγγελίες και ευκαιρίες
Ιστοσελίδες χαριστικών παζαριών, ανταλλακτικά δίκτυα και sites με αγγελίες και δημοπρασίες αποτελούν ένα γιγαντιαίο δίκτυο πωλήσεων μεταχειρισμένων επίπλων, όπου ο οποιοσδήποτε μπορεί με μια απλή εγγραφή να βρει όλων των ειδών τα έπιπλα. Από κομοδίνα μέχρι ντουλάπες και από σαλόνια μέχρι κουζίνες. Στο Ricardo οι αγγελίες είναι δεκάδες και οι τιμές χαμηλές: Τραπεζάκι σαλονιού με 40€, καναπές – κρεβάτι με 75€, πολυθρόνες από 40€ και τριθέσιοι καναπέδες με 40€. Στην «Χρυσή Ευκαιρία» οι αγγελίες ξεπερνούν τις έξι χιλιάδες και περιλαμβάνουν έπιπλα σαλονιού, κρεββατοκάμαρας, γραφείου, κουζίνας, κήπου και βεράντας, ακόμη και μπάνιου. Αντίστοιχης λογικής είναι και το Bam-Bam, με χιλιάδες αγγελίες για έπιπλα και εσωτερική διακόσμηση. Στο Flea Market γίνονται αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων ειδών παντός τύπου και φυσικά επίπλων, ενώ το forum του Pare pare φιλοξενεί αγγελίες φοιτητών που ξενοικιάζουν και πωλούν τα έπιπλά τους σε αρκετά χαμηλές τιμές, αλλά και υπόλοιπων μελών που θέλουν να… ξεφορτωθούν παλιά έπιπλα.

Μεταχειρισμένα έπιπλα ιδιωτών από όλη την Ελλάδα πωλούνται στο Sosivio, ενώ στο Olataepipla.gr θα βρείτε αρκετές επιλογές σε μεταχειρισμένα έπιπλα γραφείου, τραπεζαρίες, σαλόνια και κουζίνες.

Παζαρεύουμε;
Μεταχειρισμένα και επιδιορθωμένα έπιπλα σε ρετρό στιλ και πολύ χαμηλές τιμές διαθέτουν και τα καταστήματα της ομάδας πρώην ναρκομανών Peto (Σοφοκλέους 256 Καλλιθέα/ 21ο χλμ. Αθηνών-Λαυρίου, λίγο έξω από Κορωπί/ Ηρακλέους 24, Καματερό), όπως επίσης και το κινητό παζάρι-πάρτι Meet Market. Τέλος, μικροέπιπλα σε χαμηλές τιμές μπορείτε να βρείτε στο Δεύτερο Χέρι (Φειδίου 14, Αθήνα, τηλ. 210 3816886).

Δεν υπάρχουν σχόλια: