Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Οι ωραιότερες έρημοι του κόσμου

της Ηρώς Κουνάδη

«Τι εννοείς όμορφη έρημος; Όλες ίδιες δεν είναι;».  Μια απέραντη, σιωπηλή έκταση καλυμμένη από άμμο. Κι όμως, από την Σαχάρα ως την Κόκκινη Έρημο της Αυστραλίας, και από την έρημο-αλυκή Uyuni στη Βολιβία μέχρι την έρημο που «υιοθέτησε» ο Λόρενς της Αραβίας (ή μήπως ήταν η έρημος που υιοθέτησε τον Λόρενς της Αραβίας;) στην Ιορδανία, κάθε έρημος του πλανήτη έχει την δική της ομορφιά, τις δικές της ιστορίες, και τις δικές της σιωπές, που όπως είπε και ο Μποντιγιάρ, είναι μόνο οπτικές.
 
Salar de Uyuni, Βολιβία. Η μεγαλύτερη έρημος αλατιού στον κόσμο είναι ένα εξωπραγματικά επίπεδο τοπίο με ενεργά ηφαίστεια, λίμνες και πίδακες νερού, όλα φωτισμένα από το λευκό του αλατιού και το γαλάζιο του ουρανού.
 
Thar, Ινδία. Γνωστή απλά και ως η μεγάλη έρημος της Ινδίας, η έβδομη μεγαλύτερη έρημος του κόσμου φιλοξενεί μερικές από τις πιο πολύχρωμες φυλές της υπο-ηπείρου, και του γειτονικού Πακιστάν, που ακολουθούν ακόμα τον νομαδικό τρόπο ζωής.

 
Mojave, ΗΠΑ. Αν και δεν είναι ακριβώς άσπιλη η φυσική ομορφιά της, μπορεί να υπερηφανεύεται για μερικά από τα εντυπωσιακότερα τοπία των Ηνωμένων Πολιτειών –ειδικά όσο κανείς απομακρύνεται από τις κατοικημένες περιοχές της, όπως το Λας Βέγκας.

 
Gobi, Μογγολία. Αλλιώς γνωστή και ως «οι φλεγόμενοι λόφοι», η φαντασμαγορική έρημος υπήρξε πατρίδα των δεινοσαύρων πριν από 70 εκατομμύρια χρόνια. Περισσότερα από 100 απολιθώματα τυρανόσαυρων, βελοσιράπτορων και άλλων ειδών ανακαλύφθηκαν εδώ το 1920.

 
Έρημος Καλαχάρι, Μποτσουάνα. Χαρακτηρισμένη μνημείο παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς από την UNESCO, η τέταρτη μεγαλύτερη έρημος του κόσμου καλύπτει με την κόκκινη άμμο της έκταση μεγαλύτερη του μισού εκατομμυρίου τετραγωνικών χιλιομέτρων.

 
Έρημος της Ανταρκτικής. Η ξηρότερη (καθότι η Ανταρκτική δεν έχει καθόλου βροχοπτώσεις) και ταυτόχρονα εκείνη με το περισσότερο νερό (καθότι καλυμμένη εξολοκλήρου με πάγο) έρημος του κόσμου. Και φυσικά, το πιο παγωμένο σημείο του πλανήτη.



Atacama, Χιλή. Η ξηρότερη έρημος του κόσμου χρησιμοποιείται από την NASA για τον έλεγχο εξοπλισμού που προορίζεται για τον Άρη. Η Κοιλάδα του Φεγγαριού στο κέντρο της, σύμφωνα με τους επιστήμονες, παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την επιφάνεια της σελήνης



 
Wadi Rum, Ιορδανία. Η δεύτερη πατρίδα του Λόρενς της Αραβίας, η Κόκκινη Έρημος εντυπωσιάζει με τους βραχώδεις σχηματισμούς και τις σπηλιές, στις οποίες ζουν ακόμα οι Βεδουίνοι που δεν απαρνήθηκαν τον νομαδικό τρόπο ζωής για τις σύγχρονες πόλεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: