Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Η ΘΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΒΛΑΧΩΝ ΗΡΩΙΔΩΝ… Γαλακτός Πιερίων 1878

(Πόντος KIZLAR KAITESI 1680, Ζάλογγος 1803-Αράπιτσα 1822-Γαλακτός Πιερίων 1878)
(Πρέπει πάντα να θυμόμαστε και να τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες των ηρωικών προγόνων μας, και να μην περιμένουμε κάποιες κυρίες να μας ξυπνήσουν, με τα ανιστόρητα λεγόμενά τους…Πάντως, προέκυψε και καλό από αυτή την ιστορία, αφού διαβάσαμε, θυμηθήκαμε, ενδιαφερθήκαμε για όλες τις ηρωίδες που προτίμησαν το θάνατο από την άρνηση της Πίστης, την σκλαβιά και την ατίμωση. Ας αποτελούν φωτεινό παράδειγμα και για εμάς τις σύγχρονες Ελληνίδες).
Ο Σταυρός στο χώρο της θυσίας
Ο Σταυρός στο χώρο της θυσίας


Το γεγονός της θυσίας των επτά Βλάχων γυναικών από το Σέλι.: Οι επτά αυτές γυναίκες θυσιάστηκαν το 1878 στην τοποθεσία «Άγιοι Πάντες», πέφτοντας από το βράχο του Γαλακτού Πιερίων, για να μη συλληφθούν από τους Τούρκους. Η αυταπάρνηση των γυναικών ανακαλεί στη μνήμη μας την ηρωική θυσία των γυναικών  τoυ Πόντου,του Ζαλόγγου και της Αραπίτσας.
Η διαφορά, ωστόσο, είναι ότι, ενώ τα γεγονότα του Ζαλόγγου και της Αράπιτσας είναι και γνωστά σε όλους μας, το γεγονός της θυσίας των Βλάχων γυναικών παραμένει άγνωστο στους περισσότερους παρότι υπάρχουν καταγεγραμμένα σε ένα γραπτό της εφημερίδας ΩΡΑ των Αθηνών του 1878 που έδινε την πληροφορία στους ελεύθερους έλληνες της εποχής εκείνης και σ΄όλο τον κόσμο για τη θυσία που έγινε στις 15 Μαρτίου 1878 κοντά στο Μοναστήρι των Αγίων Πάντων στα Πιέρια Όρη. Τα ονόματα των γυναικών που θυσιάστηκαν αναφέρονται στο παραπάνω έγγραφο που σήμερα έχει σταχέρια του ο ιστορικός ερευνητής από την Αθήνα κ.Ετεοκλής Ι.Γρηγοριάδης και είναι τα παρακάτω.
Μαρία Μητραντώνη (Μητροτόνη), Κυράτσα Μπιντιβάνου, Ελένη Τσούλιου, Βαγγελία Σάντου, Σουλτάνα Μαρίτσα, Μαρία Σούλιου, και Κατερίνα Νιώπα.

Η τελευταία έπεσε στο γκρεμό με τον γιό της  Γιάννη, που τον βρήκαν να θηλάζει από την νεκρή μάνα του, και  ο  οποίος επέζησε του δράματος και πέθανε το 1930 στη Βέροια.
Ακόμα η ίδια εφημερίδα μας δίνει και μια άλλη τρομακτική πληροφορία, άγνωστη σε μας μέχρι σήμερα: Ότι της θυσίας ακολούθησε μια φρικτή σφαγή πολλών Ελλήνων από τους Τούρκους και από τα ασκέρια των αλλόθρησκων που τους ακολουθούσαν. Σφαγή έγινε και μέσα στο δάσος, όπου κρύβονταν οι επαναστάτες με τις οικογένειές τους, αλλά και μέσα στα Παλατίτσια, στο προαύλιο του Κονακιού στο οποίο κατέφυγαν οι Παλατιτσιώτες και όχι μόνον αυτοί, για να προστατευθούν από τους Τούρκους.
Αυτοί που σφαγιάστηκαν ήταν Ρωμέικος κόσμος από τα κοντινά χωριά, που κι αυτά είχαν ξεσηκωθεί το 1878, και κυρίως – όπως είναι γραμμένο στην εφημερίδα – κάτοικοι των Παλατιτσίων, Μελίκης, Προδρόμου κ.λπ.
Υπάρχουν ακόμα δύο, πιστεύουμε, αξιόλογες πληροφορίες σχετικές με το τι διαδραματίσθηκε το Μάρτιο του 1878 στην περιοχή του Μοναστηριού των Αγίων Πάντων. Τις πληροφορίες τις έδωσαν γέροντες Bλάχοι (Αrmãnlji), που σαν κτηνοτρόφοι τότε διαχείμαζαν στα Παλατίτσια, αλλά και από Φυτειώτες οι οποίοι πληροφορήθηκαν τα τότε τεκτενόμενα.
Τη χρονιά εκείνη οι Βλάχοι (Armãnlji) κτηνοτρόφοι, που έφευγαν για τα λιβάδια του Ανατολικού Βερμίου κατά τα μέσα Μαΐου, μετακινήθηκαν κατ’ εξαίρεση μετά τη γιορτή των Αγίων Αποστόλων. Έπρεπε οι γυναίκες τους να υφάνουν ξανά τα ρούχα που διάρπαξαν οι Τούρκοι και όσοι άλλοι τους ακολουθούσαν (Τσάμηδες, Κιρκέζοι κ.λπ.).
Οι Φυτειώτες από τότε, ακόμα και σήμερα, όταν αναφέρονται σε γεγονότα κάποιας σημασίας χρησιμοποιούν τη φράση “Τέρμενο γίνεται στα Παλατίτσια” που σημαίνει γι’ αυτούς μεταφορικά μεγάλη φασαρία, μεγάλο κακό (μεγάλη βαβούρα). Οι Φυτειώτες πληροφορήθηκαν τα όσα συνέβησαν μετά τις 15-3-1878 από τους διαβατάρηδες, κτηνοτρόφους προς τα χορτολίβαδα του Βερμίου.
Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι προηγήθηκαν μεγάλες αγριότητες από την μεριά των Τούρκων για την καταστολή του επαναστατικού κινήματος των Ελλήνων της Κεντρικής Μακεδονίας του 1878 που λειτούργησαν καταλυτικά, στο να πάρουν οι 7 γυναίκες που έπεσαν στα γκρεμό, την απόφασή τους για την υπέρτατη θυσία “κάλλιο νεκρή, παρά ατιμασμένη ή σφαγιασμένη από τους αλλόθρησκους Τούρκους”.
Αυτά όλα δε προσδίδουν ιδιαίτερη ιστορική σημασία καθιστώντας την θυσία ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός, και συνάμα  ότι το ηρωικό αυτό ολοκαύτωμα έγινε γνωστό όχι μόνο στους ήδη απελευθερωμένους   Έλληνες της εποχής εκείνης  αλλά  και σε όλη την ανθρωπότητα.
ΠΗΓΗ
Άγιοι Πάντες
Άγιοι Πάντες (στο χώρο αυτό γίνεται το    ετήσιο μνημόσυνο των θυμάτων)


Τα Παλατίτσια και η επανάσταση του 1878 στη Μακεδονία. Η θυσία του Παλιόκαστρου..
«Φλεβάρης δεν κουσούριασε και Μάρτης δεν εμπήκε
κι όλη η Βλαχιά συνάχθηκε να φέρει το Ρωμαίικο.
Στον Άγιο Πάντο βγήκανε ψηλά στο καραούλι
και στο Δεσπότη λέγανε και στο Δεσπότη λένε :
Δεσπότη -μ’, δος -μας δύναμη, δος- μας την ευλογία
τους Τούρκους να βαρέσουμε τ’ άγρια θηρία».
Διαβάστε ένα πολύ αξιόλογο ιστορικό κείμενο για τη Επανάσταση του 1878 στη Μακεδονία και για όσα συνέβησαν στην περιοχή των Πιερίων ΕΔΩ
ο Κίτρους Νικόλαος Λούσης, πρωτεργάτης του επαναστατικούκινήματος
ο Επίσκοπος Κίτρους Νικόλαος Λούσης, πρωτεργάτης του επαναστατικού κινήματος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ 135 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΘΥΣΙΑ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ ΗΡΩΙΔΩΝ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΥ ΣΤΑ ΠΙΕΡΙΑ ΟΡΗ

Την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013 συμπληρώθηκαν 135 χρόνια από τη Θυσία των  Βλάχων ηρωίδων γυναικών του Γαλακτού στα Πιέρια Όρη και των δεκάδων  αγνώστων φονευθέντων αμάχων από τα Παλατίτσια, τη Μελίκη, το Νεόκαστρο,  τη Βεργίνα, τον Πρόδρομο κ.ά., που έχασαν τη ζωή τους στην ευρύτερη  περιοχή της Μονής Αγίων Πάντων αλλά και μέσα στα χωριά τους.

http://ammosimathia.blogspot.gr/2013/03/135.html

Για τη επανάσταση στον Κολινδρό δείτε:

  22 Φεβρουαρίου 1878 η Επανάσταση στον Κολινδρό – Ιστορικές σελίδες του τόπου μας

Διαβάστε ΕΔΩ 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ
«…Για το λόγο αυτό από την εποχή της ίδρυσης του Συλλόγου μας δε σταματήσαμε να  διοργανώνουμε και να συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις για τη μνήμη της εξέγερση του 1878 αλλά προ πάντων για να τιμήσουμε την θυσία των επτά Βλάχων Ηρωίδων, που σαν άλλες Σουλιώτισσες και Ναουσσαίες προτίμησαν να θυσιάσουν τη ζωή τους πηδώντας στο φοβερό γκρεμό για τη πίστη, την ελευθερία και τη τιμή τους .
***Ζητάμε λοιπόν μαζί με τους κατοίκους των Παλατιτσίων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, να ανακηρυχθεί επίσημα η  15/3/1878 σαν ημέρα μνήμης και  αυτό να γιορτάζεται κάθε χρόνο σε αυτήν την ημερομηνία με τις απαιτούμενες εκδηλώσεις και με τη συμμετοχή επισήμων εκπροσώπων του κράτους και της εκκλησίας.
*** Ζητάμε επίσης να γίνεται στα σχολικά βιβλία της ιστορίας ιδιαίτερη αναφορά του γεγονότος της εξέγερσης και του ολοκαυτώματος, για να γίνει (αυτό) ευρύτερα γνωστό στη μαθητιώσα νεολαία.»
πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια: