Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Χριστονοσταλγικά και Χριστοπεπληρωμένα Χριστούγεννα αγάπης

"Υπεράνω όλων η αγάπη. Εκείνο που πρέπει να μας απασχολεί, παιδιά μου, είναι η αγάπη για τόν άλλο, η ψυχή του. Ο,τι κάνομε, προσευχή, συμβουλή, υπόδειξη, να το κάνομε με αγάπη. Χωρίς την αγάπη η προσευχή δέν ωφελεί, η συμβουλή πληγώνει, η υπόδειξη βλάπτει και καταστρέφει τον άλλον, που αισθάνεται αν τόν αγαπάμε ή δέν τον αγαπάμε και αντιδρά αναλόγως.

Αγάπη, αγάπη, αγάπη!

Image Hosted by ImageShack.us

Η αγάπη στον αδελφό μας προετοιμάζει ν' αγαπήσουμε περισσότερο τόν Χριστό. Ωραίο δεν είναι;

Ας σκορπίζαμε σε όλους την αγάπη μας ανιδιοτελώς, αδιαφορώντας για τη στάση τους.

Οταν έλθει μέσα μας η χάρις του Θεού, δέν θα ενδιαφερόμαστε αν μας αγαπάνε ή όχι, αν μας μιλάνε με καλοσύνη.

Θα νιώθομε την ανάγκη εμείς να τους αγαπάμε όλους . Είναι εγωισμός να θέλομε οι άλλοι να μας μιλάνε με καλοσύνη. Ας μη μας στενοχωρεί το αντίθετο. Ας αφήσομε τους άλλους να μας μιλάνε όπως αισθάνονται.

Ας μη ζητιανεύουμε την αγάπη...


...Να μην βιαζόμαστε να κρίνομε από πράγματα επιφανειακά κι εξωτερικά. Αν, για παράδειγμα, βλέπετε μία γυναίκα γυμνή ή άσεμνα ντυ­μένη, να μη μένετε στο εξωτερικό, αλλά να μπαίνετε στο βάθος, στην ψυχή της.

Ισως είναι πολύ καλή ψυχή κι έχει υπαρξιακές αναζητήσεις, που τις εκδηλώνει με την έξαλλη εμφάνιση.

Εχει μέσα της δυναμισμό, έχει τη δύναμη της προβολής, θέλει να ελκύσει τα βλέμματα των άλλων...

Σκεφθείτε αυτή να γνωρίσει τον Χριστό, θα πιστέψει, κι όλη αυτή την ορμή θα τη στρέψει στον Χριστό, θα κάνει το πάν, για να ελκύσει την χάρι του Θεού. Θα γίνει αγία.

Είναι ένα είδος προβολής του εαυτού μας να επιμένουμε να γίνουν οι άλλοι καλοί. Στην πραγματικότητα, θέλομε εμείς να γίνομε καλοί κι επειδή δεν μπορούμε, το απαιτούμε απ' τους άλλους κι επιμένουμε σ' αυτό."


Άγιος   Πορφύριος - Καυσοκαλυβίτης.