Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Δεσποτάδες και Αγιότητα


Καλαβρύτων Αμβρόσιος
Διαβάζοντας σήμερα το μεσημέρι απο το εκκλησιαστικό πρακτορείο ειδήσεων romfea. gr την Επιστολή του Μητροπολίτη Καλαβρύτων 35 χρόνια μιας θυσιαστικής πορείας,την προσοχή μας τράβηξε ένα σχόλιο αναγνώστη το οποίο μας  εντυπωσίασε και μας εξέπληξε, κρίναμε σκόπιμο να το μοιραστούμε μαζί σας  καθώς η απορία του μας ξάφνιασε και όντως χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και φυσικά μιας  απάντησης.
Ελπίζουμε κάποιος να λύσει την απορία του σχολιαστή αλλά και τη δικιά μας, γιατί σε αυτά που αναφέρει μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους.
Διαβάστε  το Σχόλιο:
“ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΕΞΗΣ ΣΚΕΨΗ ΑΓΙΕ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ,ΜΕΤΡΟΥΣΑ ΠΟΣΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΜΟΝΑΧΟΙ Η ΜΟΝΑΧΕΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 120 ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΧΘΗΣΑΝ ΣΤΟ ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ.
ΕΨΑΞΑ ΚΑΙ ΒΡΗΚΑ ΠΟΛΛΟΥΣ, ΜΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΓΙΟ ΤΗΝ ΟΣΙΑ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ,
ΜΕΤΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΑ ΝΑ ΔΩ ΠΟΣΟΙ ΔΕΣΠΟΤΑΔΕΣ ΑΓΙΑΣΑΝ,ΕΨΑΧΝΑ,ΕΨΑΧΝΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΨΑΧΝΩ….
ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΩ ΚΑΝΕΝΑΝ,ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΕΝΤΑΠΟΛΕΩΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΗΤΑΝ ΕΚΤΟΣ ΘΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ,ΔΙΩΓΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ….ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΓΙΕ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΔΕΝ ΒΡΗΚΑ ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ ΔΕΣΠΟΤΗ ΑΓΙΟ,ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΑΓΙΑΣΕ;;;,
ΜΑ ΚΑΝΕΝΑΣ;;;;…
ΤΥΧΑΙΟ!!!!!
ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΑΓΙΟΣ ΣΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 120 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ;;;;
ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΟ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ….
ΕΡΓΑ ΤΑΠΕΙΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΤΕ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΟ.
ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΚΑΙ ΛΕΩ,ΘΕΕ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΑΓΙΟΣ;;;;;
ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ ΗΛΘΕ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΜΟΝΑΧΟ,Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΡΧΙΕΡΕΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ….
ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΕ,ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΓΙΝΑΤΑΙ,ΠΑΤΕΡΑΣ ΟΧΙ.
ΑΥΤΟ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.”

πηγή

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν ξέρατε το παρακάτω περιστατικό, είναι εκπληκτικό, πώς,το σχόλιο αυτό ο αναγνώστης σας, δεν το κάνει σε ένα οποιοδήποτε επίσκοπο, αλλά στον Καλαβρύτων. Κι αυτό για τον εξής λόγο.
Προ 15 περίπου ετών, σεβαστὸ και γνωστό στὸ Αίγιο πρόσωπο, βρέθηκε στο Γραφείο του Σεβασμιωτάτου. Στη συζήτηση προσπάθησε να στρέψει το λόγο πέρα από τα παγκάρια και τα κοσμικά, στα πνευματικά και στην αγιότητα.
Και ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος, τον σταμάτησε και του είπε κοφτά:
Και ποιός σου είπε ότι θέλω να γίνω Άγιος;
Κ.Ε., εκπαιδευτικός

Ανώνυμος είπε...

Βιαζεστε πολυ!Ναι μεν το σχολιο εχει θεσιν αφυπνησεως....και το θετω σαν ενα το κρατουμενο-Η αρετη και εχει και δεν εχει κουδουνι.Αυτη τη στιγμη βγαινουν πολλοι και μαρτυρουν για καποιους γεροντες του Ορους οι οποιοι αγιασαν και ο κοσμος τους αγαπησε πολυ.Και το σκηνικο επαναλαμβανεται συνεχως.Υπαρχουν και οι αφανεις αγιοι,τους οποιους ο Κυριος δεν θελησε να αναδειξει για τους δικους του λογους.
Υπαρχουν οι ελεγχοι του ποιμνιου.Το ''ποιος σου ειπε πως θελω να γινω αγιος''ειναι λαθος εκφραση,πανω στην συγχυση που προκαλεσε ο λογος του ελεγκτη.Μαλλον επειδη ολοι πολλες φορες μας συμβαινει αλλα να θελουμε να πουμε και αλλα λεμε ,ηθελε να πει''Ποιος σας ειπε πως ειμαι αγιος...'' και αυτο ασφαλως θα μπορουσαμε να το πουμε ολοι,εως να ελθει Κυριος αποδωσαι εκαστω! Επομενως,το ζητουμενον οσον αφορα την αγιοτητα θα ηταν ,του πως θα σταξεις στην καρδια του αρχιερεως την ευφροσυνη σκεψη πως επειδη η αγιοτητα προερχεται απο την αληθεια και την δικαιοσυνη βασει Ευαγγελιου,ποσο πολυποθητο θα ηταν για το ποιμνιο η αρχιεροσυνη να κατευθυνθη προς αυτη την οδο της ευσεβειας,της δικαιοσυνης και της αγαπης εν αγιω πνευματι ,ωστε να απολαυσομε ολοι την δοξα του Θεου!Και οπωσδηποτε, να κανουν ο,τι μπορουν .Δεν ειναι δυνατον να υπαρχει ιεραρχης που να λεγει οτι δεν θελει να γινει αγιος,αφου η βαση της πιστης μας ειναι η κατα χαριν θεωση;;;Και εγω πολλες φορες χρησιμοποιησα την χριστιανικη μου ελπιδα κοσμικα σε καποιους και απετυχα παταγοδως.Ποιος μπορει να ισχυρισθει οτι ειναι ετοιμος να απαντησει και τελεια καθε φορα που ο αλλος σου επιτιθεται ποικιλομορφα;;;αυτο δηλαδη ειναι το ζητουμενο;;;Το προβλημα δηλαδη δεν ειναι του πως θα ορθοτομουμε ολοι και του πως με τη βοηθεια της θειας Χαριτος να αγωνισθουμε ωστε να φθασουμε στην τελειοτητα;;;Ουτε το προβλημα πιστευω ειναι ποιος θα δωσει το αιμα του,αφου η αγαπη ειναι ανωτερη του μαρτυριου.

Το σχολιο λοιπον ειναι στα υπ'οψιν...πλην ομως,κρατηστε και μεγαλο καλαθι επειδη υπαρχει και αγιοτητα που δεν φαινεται.Τωρα εαν ψαχνουμε την τελεια αγιοτητα,αυτη σιγουρα πρεπει να συνδεεται με το Απολυτο.π

Β είπε...

Καλό είναι να βάζετε και τις απαντήσεις που κυκλοφορούν στο ίντερνετ και να μην αφήνετε μετέωρα τα θέματά σας για ανθρώπους που τρελαίνονται για σκάνδαλα.

Υπάρχουν λοιπόν αρκετοί ιεράρχες άγιοι στην συνείδηση του λαού.
π.χ. σιατίστης Αντώνιος
κονίτσης Σεβαστιανός
φλωρίνης Αυγουστίνος
και άλλοι...

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες αδελφούς. Και αν δούμε παγκόσμια την Ορθοδοξία, υπάρχουν πολλοί άγιοι επίσκοποι από τον 20ό αιώνα (βέβαια κάποιοι είναι και μάρτυρες ή Ομολογητές και αυτό δεν είναι τυχαίο).
Όμως το σχόλιο είναι στα υπόψιν και πρέπει να κρατηθεί εκεί με προσοχή, όπως είπε και ανωτέρω αδελφός.
Μάλλον έχουμε έλλειμμα αγιότητος στη διοίκηση της Εκκλησίας. Ας το προσέξουν αυτό όλοι και κυρίως οι επίσκοποι φυσικά...
Ευχαριστώ.

Ρ.