Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Εξερευνήσεις με βαρκάδα!



Τα πρωινά κυλούν σε ρυθμούς... θερινής ραστώνης, με στάση για καφέ στις δροσερές γωνιές του νησιού, το μεσημεριανό και το απογευματινό «μενού» περιλαμβάνει μπάνια και βουτιές σε καταπράσινες ακρογιαλιές με βότσαλο, ενώ το βράδυ προσφέρεται για απολαυστικά κοκτέιλ στο Βαθύ (πρωτεύουσα) και ατελείωτους περιπάτους στην Περατζάδα, κεντρικό δρόμο και σήμα κατατεθέν της πόλης. Μακριά από τις... εξελίξεις του τουρισμού, διατηρώντας χαμηλό προφίλ και με βασικά όπλα τα κρυστάλλινα νερά της και τα γραφικά ψαροχώρια της, η Ιθάκη, το νησί του Οδυσσέα, παραμένει ο ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να συνδυάσουν την ηρεμία με τη γοητεία της ανακάλυψης.
Πρόσβαση

Το μυστικό για την εξερεύνηση της Ιθάκης κρύβεται στα... καραβάκια, καθώς πολλές παραλίες είναι προσβάσιμες μόνο από θαλάσσης. Αν έχετε (ή νοικιάσετε) βάρκα, θα μπορέσετε να κολυμπήσετε στο ξακουστό και εντυπωσιακό Γιδάκι, στα ανατολικά, και στις αμμουδερές Αφάλες, στα βόρεια, ή να επισκεφτείτε εύκολα το Λαζαρέτο, το μικρό πευκόφυτο νησί στο κέντρο του λιμανιού στο Βαθύ, με το εκκλησάκι. Σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται τα (ακατοίκητα) νησάκια Ατοκος και Αρκούδι, με τα κρυστάλλινα νερά και τους απάνεμους κόλπους, κατάλληλα για όσους θέλουν να κατεβάσουν διακόπτες απολαμβάνοντας τη μαγεία της φύσης.


Ενα από τα διαμάντια του νησιού είναι το Φιλιατρό, η πιο πολυσύχναστη παραλία της Ιθάκης, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα, περίπου 10 λεπτά (οδικώς) από το Βαθύ. Πρόκειται για έναν απάνεμο κόλπο, με καταπράσινη θάλασσα που θυμίζει πισίνα. Για βουτιές ενδείκνυνται ο Σκίνος και τα Μνήματα, οι Φρίκες και η άγρια, πανέμορφη παραλία του Αη-Γιάννη, με το κατάλευκο βότσαλο.

Ενας από τους (πολλούς) λόγους που η Ιθάκη αποτελεί έναν από τους πιο ξεχωριστούς καλοκαιρινούς προορισμούς είναι και το χωριό Κιόνι με το γραφικό λιμανάκι του, που αποτελεί ιδανικό αραξοβόλι για δεκάδες κότερα και σκάφη το καλοκαίρι. Το πανέμορφο χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, αλλά το ενδιαφέρον μονοπωλεί η κεντρική περατζάδα στο λιμάνι, όπου υπάρχουν πολλές ταβέρνες και μαγαζιά με είδη δώρων. Το μεγαλύτερο μέρος της Ιθάκης βρίσκεται στις πεζοπορικές διαδρομές της, οι οποίες «κρύβονται» ανάμεσα σε απότομους βράχους και αρωματικά λουλούδια και βότανα. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το σπήλαιο των Νυμφών και τη Σπηλιά του Εύμαιου. Η ντόπια κουζίνα έχει να προσφέρει το κοτόπουλο τσερέπα (παραδοσιακό πήλινο σκεύος) και το σαβόρο (πρόκειται για τηγανητό φιλέτο ψαριού με σταφίδες, σκόρδο και δεντρολίβανο). Παραδοσιακό γλύκισμα της Ιθάκης είναι το ροβανί, που παρασκευάζεται με ρύζι, μέλι, ζάχαρη και λάδι.

«Οχι» στην ακτοπλοϊκή απομόνωση της Ιθάκης λένε κάτοικοι και φορείς, οι οποίοι διεκδικούν την απευθείας σύνδεση του νησιού με την Πάτρα όλο τον χρόνο και όχι μόνο το καλοκαίρι. Το ζήτημα τέθηκε επί τάπητος στις αρχές Αυγούστου, σε ευρεία σύσκεψη, προκειμένου να δημιουργηθεί κοινό μέτωπο από τις εμπλεκόμενες τοπικές και περιφερειακές Αρχές. Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν η συστράτευση και η ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να ασκηθεί πίεση προς το υπουργείο Ναυτιλίας για τη λειτουργία της γραμμής σε μόνιμη βάση. «Αγκάθι» για το νησί αποτελεί όμως και η υποστελέχωση του κέντρου υγείας και οι ελλείψεις που παρατηρούνται σε γιατρούς. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο τους μήνες, που το νησί δέχεται ορδές τουριστών, με το προσωπικό να κάνει αγώνα δρόμου για να εξυπηρετηθούν τα περιστατικά.


Στάθης Βασιλόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: