Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Ταρατόρ

Ταρατόρ  

Είναι μια δροσερή καλοκαιρινή σούπα, η αγαπημένη των Βούλγαρων, που συνηθίζεται, όμως, και σε άλλες βαλκανικές χώρες και γίνεται πανεύκολα με γιαούρτι, σκόρδο, αγγούρι, άνηθο και καρύδι τριμμένο. Κάτι σαν τζατζίκι αραιωμένο δηλαδή, που τρώγεται σαν κυρίως πιάτο μαζί με χωριάτικο ψωμί, σαν πρώτο ή και σαν συνοδευτικό. Για κάθε μερίδα υπολογίστε:

Υλικά

100 γρ γιαούρτι
1 αγγουράκι
5 ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
3-4 σκελίδες σκόρδο
25 γρ ψίχα καρυδιού
άνηθο ψιλοκομμένο
νερό
αλάτι
λίγο ξύδι (προαιρετικά αν το γιαούρτι δεν είναι αρκετά ξινό)

Εκτέλεση
Τρίβουμε το καρύδι, ξεφλουδίζουμε το αγγουράκι και το κόβουμε σε μικρούς κύβους ή το τρίβουμε στον τρίφτη. Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε τις σκελίδες του σκόρδου ή τις λιώνουμε στην πρέσα για τα σκόρδα και ψιλοκόβουμε τον άνηθο. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αγγούρι και το σκόρδο, προσθέτουμε το γιαούρτι και όσο νερό χρειάζεται ώστε να γίνει μια σούπα με την επιθυμητή πυκνότητα. Αλατίζουμε και προσθέτουμε περισσότερο άνηθο αν θέλουμε, ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε λάδι (και ξύδι προαιρετικά) και πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι. Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά και σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: