Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Η διάσημη ιστορία του Πέτρου και του Λύκου‏.



(Μουσικὴ Ταινία μηκρού μήκους 2008)
Ο Πέτρος είναι ένας νέος ονειροπόλος και μοναχικός, που απομονώνεται σ’ ένα επικίνδυνο δάσος με τον παππού του που είναι πολύ υπερπροστατευτικός και με τον μοναδικό του φίλο, την πάπια. Ξαφνικά, ένας λύκος απειλεί την πάπια, καθώς και τον χοντρό γάτο του παππού του και ένα πληγωμένο κοράκι. Ο Πέτρος θα πρέπει να υπερασπιστεί αυτά τα ζώα, προκειμένου να αντιμετωπίσει έτσι τους δικούς του φόβους.
Μουσικό παραμύθι γραμμένο από τον Σεργκέι Προκόφιεφ το 1936 σε λιγότερο απο 15 ονομάζεται ημέρες, είναι η σύνθεση που εγκαινιάζει τη γενιά «μουσικά παραμύθια για παιδιά». Είναι το πρώτο όπου λόγια και μουσική γίνονται ένα, συμπληρώνονται αμοιβαία για να δημιουργήσουν ένα μαγικό αποτέλεσμα, όπου η λογοτεχνική ιστορία και το μουσικό μήνυμα αγγίζουν την ίδια στιγμή την καρδιά και το μυαλό. Το παραμύθι – βασισμένο σ’ ενα λαϊκὸ Ρώσικο παραμύθι-, είναι κατ΄αρχήν αρκετά απλό. Η μουσική, σαφής και εξαιρετική, εμπλουτίζεται με το παραμύθι. Ο Σεργέι Προκόφιεφ, ένας από τους μεγάλους ρώσους συνθέτες του 20ου αιώνα, δεν περιορίζεται να συνθέσει ένα απλό έργο για παιδιά, αλλά δημιουργεί ένα αριστούργημα, που θεωρείται από τους κριτικούς ένα από τα πιο μεγάλα έργα της μακράς του ιστορίας ως συνθέτη. Συναντιόμαστε με έναν πρωτοπόρο, με τον κλασικὸ απο τους κλασικοὺς, με ένα διδακτικό έργο γνωστό στους καθηγητές μουσικής και το κοινό γενικά.
Αυτή η καινούργια παραγωγή κινουμένων σχεδίων του Πέτρου και του Λύκου ειναι μια πρωτότυπη ιδέα που μεταμορφώνει την κλασική ιστορία σε ένα θέμα αρκετά καινοτόμο και ανθρώπινο, σημειώνοντας πτυχές που σχετίζονται με την οικολογία και την ανθρώπινη συνύπαρξη με τα ζώα και την φύση. Το σενάριο ξανακερδίζει το παραμύθι που έγραψε ο Προκόφιεφ, όπου το παιδί – με την βοήθεια ενὸς τρελού πουλιού- προσπαθεί να πιάσει έναν λύκο που τρομοκρατεί τους πάντες. Σε αντίθεση με την αρχική εκδοχή όπου οι κυνηγοί σκοτώνουν τον λύκο, σε αυτήν την σύγχρονη εκδοχή ο γενναίος Πέτρος ελευθερώνει τον λύκο που δεν είναι τόσο άγριος, με καλά αισθήματα και επίσης κινδυνεύει με εξαφάνιση.
Η περιγραφική μουσική, όπως το υποδηλώνει το όνομα της, είναι μια μουσική μορφή εμπνευσμένη να προκαλέσει στον ακροατή εικόνες ή περιγραφὲς συγκεκριμένες που αναφέρονται σε γεγονότα, τόπους, καταστάσεις, πρόσωπα, χαρακτήρες, κλπ. , με τρόπο ιδιαίτερα ακριβή. Συζητήσαμε ήδη επανειλημμένα για την μαεστρία του Προκόφιεφ να περιγράφει τα πρόσωπα του ιστορίας.
Άλλοι συνθέτες έγραψαν επίσης μουσική με σκοπό υποβλητικό και περιγραφικό. Εδώ έχετε αρκετά παραδείγματα για να πραγματοποιήσετε ενδιαφέρουσες ακροάσεις, που προσδιορίζουν το θέμα της μουσικής περιγραφής:
• Οι τέσσερις εποχές, του Haydn.
• H Ποιμενική Συμφωνία, του Beethoven.
• Η Φανταστική Συμφωνία, του Berlioz.
• H θάλασσα, του Debussy.
• Eικόνες απο μία έκθεση, του Mussorgsky.
• To καρναβάλι των ζώων, του Saint Saens. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: