Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Οι 10 συνήθειες της ελληνικής διατροφής που διώχνουν τους γιατρούς

Μια σεφ εξηγεί
Εχει ρίζες ελληνικές, έχει μεγαλώσει στα Ψαρά και κουβαλά πάντα και παντού την Ελλάδα πάνω της. Ο λόγος για την σεφ  Μαρία Μπερναντί που διαδίδει σε όλο τον κόσμο τα οφέλη της ελληνικής διατροφής. Στο βιβλίο της «Μαγειρική και διατροφή για καλύτερη υγεία» παραθέτει συνταγές αλλά και μυστικά διατροφής, όλα χτισμένα πάνω στις κατευθυντήριες γραμμές της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων.
Η φιλοσοφία της Μπερναντί για το μαγείρεμα συμπηκνώνεται σε αυτό που υποστήριζε και ο Ιπποκράτης: «Κάντε τα τρόφιμα το φάρμακό σας». Η ίδια  συνηθίζει να λέει ότι «ό,τι βρίσκεται πάνω στο τραπέζι έχει επίδραση στο σώμα σας». 
Ακολουθούν 10 τιπς τις σεφ, εμπνευσμένα από τους αρχαίους Ελληνες τα οποία θα σας βοηθήσουν να ετοιμάσετε υγιεινά γεύματα, να βελτιώσετε τη σχέση σας με το φαγητό και ίσως να αδυνατίσετε: 
  • Πάντα να ξεκινάτε το γεύμα σας με μια σαλάτα 
«Οι σαλάτες πάντα σερβίρονται πρώτες στο ελληνικό τραπέζι», λέει η Μπερναντί και προσθέτει: «Στην πραγματικότητα οι Ελληνες αγαπούν τόσο τις σαλάτες που στην αρχαιότητα τις έτρωγαν ακόμη και για επιδόρπιο. Ο στόχος, πάντως, μιας σαλάτας είναι να διεγείρει την όρεξη πριν το κυρίως γεύμα». 
Εξηγεί ακόμη ότι από τα αρχαία χρόνια οι σαλάτες περιελάμβαναν «σως, από ελαιόλαδο και ξύδι, λεμόνι, αλάτι, μέλι και βότανα». 

  • Κάντε το μαγείρεμα μια εμπειρία 
Πολύ συχνά η πίεση και το τρέξιμο της καθημερινότητας δεν αφήνουν χρόνο για μαγείρεμα, με αποτέλεσμα όλοι να καταφεύγουν στη γνωστή λύση του ντελίβερι. Αυτό είναι λάθος και το ξέρουν όλοι. Ωστόσο, η Μπερναντί βάζει και μια άλλη διάσταση του να μαγειρεύει κανείς σπίτι: Μαγειρεύοντας βάζεις «αγάπη» στη ζωή σου, λέει. Και η «αγάπη» μπορεί να βοηθήσει στην απαλλαγή από το στρες. «Η ''αγάπη'' είναι η χαρούμενη, αρμονική κατάσταση του νου. Τον απαλλάσσει από το ''χάος''», τονίζει η σεφ και προσθέτει: «Στην ελληνική κουλτούρα το μαγείρεμα είναι μια πνευματική εμπειρία. Η μαγειρική μας συνδέει με τους εαυτούς μας, με άλλους ανθρώπους, με τη φύση. Να είστε χαρούμενοι όταν μαγειρεύετε. Χορέψτε, τραγουδήστε, αφήστε το παιδί να βγει από μέσα σας. Και μην πάρετε τη μαγειρική στα σοβαρά». 
Πειραματιστείτε, αφήστε τις αισθήσεις σας να... μαγειρέψουν, να σας οδηγήσουν αυτές στην ποσότητα ενός συστατικού που θα καταλήξετε τελικά να βάλετε μέσα. Μην φτιάχνεται συνταγές που επιβάλλουν να μετράτε μέχρι και το τελευταίο γραμμάριο τα υλικά.
  • Απολαύστε το γεύμα σας 
Αφού μαγειρέψετε στη συνέχεια πρέπει να αφοσιωθείτε στο γεύμα σας. «Είναι επίσης σημαντικό να δείχνετε την ίδια αγάπη όταν τρώτε», λέει η Μπερναντί και προσθέτει:«Πιστεύω ότι είναι ασέβεια να μιλάτε στο τηλέφωνο και να βλέπετε τηλεόραση όταν τρώτε, ειδικά σε σπίτια άλλων. Αυτό διακόπτει την αρμονία και σταματά την ευεργετική επίδραση του φαγητού. Γιατί το φαγητό θρέφει και θεραπεύει το σώμα και την ψυχή σας. Να είστε γνώστες των τροφίμων που τρώτε και να εστιάζετε στο πιάτο σας. Αυτό βοηθά στην αύξηση του κορεσμού και στην απόλαυση». 
  • Χρησιμοποιείστε βότανα! 
Η Μπερναντί είναι φαν των βοτάνων. Βάζει σε όλα τα πιάτα της. «Τα βότανα είναι ένας πολύ καλός τρόπος να ενισχύσετε τη γεύση των φαγητών σας, χωρίς να προσθέσετε θερμίδες», λέει. «Μπορείτε να προσθέσετε βότανα στο τσάι σας, τα βραστά σας, τα γλυκά σας, τη σαλάτα σας, τις πίτες σας, τις σούπες σας, τα λαχανικά, τα κρέατα, τα ψάρια και τα πουλερικά. Οπως και να τα μαγειρέψετε» προσθέτει η σεφ και αποκαλύπτει και μερικά μυστικά ακόμη: «Να είστε δημιουργικοί με τα βότανα. Εγώ βάζω στο αλάτι ξύσμα λεμονιού και το χρησιμοποιώ για να αρωματίζω το φαγητό μου. Ή μερικές φορές τα χρησιμοποιώ για να αρωματίσω το λάδι ή τη φέτα!». 

  • Βάλτε τα πράσινα λαχανικά παντού 
«Τα φυλλώδη λαχανικά είναι απαραίτητα στην ελληνική κουζίνα», λέει η Μπερναντί. «Θυμάμαι τις εκδρομές στα βουνά με τη γιαγιά μου, όταν ήμουν παιδί και ζούσα στην Ελλάδα, για να μαζέψουμε άγρια χόρτα για να τα βάλουμε σε σαλάτες, να προσθέσουμε σε βραστά φαγητά ή απλά να τα βράσουμε και να τα φάμε με λάδι και λεμόνι». «Στην αρχαία Ελλάδα τα χρησιμοποιούσαν για ιατρικούς σκοπούς αλλά και σήμερα οι Ελληνες τα καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα. Τα παιδιά μαθαίνουν από μικρά να τα ξεχωρίζουν! Και να  θυμάστε, παντού υπάρχει χώρος για λίγα πράσινα λαχανικά: Βάλτε τα σε σούπες, χυμούς, ομελέτες, σαλάτες!». 
  • Χρησιμοποιήστε αγνά υλικά που ξέρετε την προέλευσή τους 
Η Μπερναντί συστήνει να χρησιμοποιούμε στη μαγειρική συστατικά που είναι στην εποχή τους. 
  • Φροντίστε η μαγειρική να είναι απλή 
«Κάθε πιάτο θα πρέπει να είναι απλό. Με λίγο λάδι, μια πρέζα αλάτι και κύμινο», λέει η Μπερναντί. Αυτή η προσέγγιση, «πίσω στα βασικά» δηλαδή, θα έχει επιπτώσεις παντού: Στην τσέπη σας και στην υγεία σας. «Στην ελληνική μαγειρική τα συστατικά που χρησιμοποιούνται είναι μέτρια και απλά, δεν εξουδετερώνει το ένα το άλλο», λέει και προσθέτει: «Ο στόχος είναι να επιτευχθεί ισορροπία και αρμονία, έτσι ώστε το κάθε υλικό να τραγουδά!». 
  • Προσθέστε λίγο τυρί 
Ο κανόνας της ισορροπίας και της απλότητας ισχύει και για τα τυριά. Ενα άγγιγμα τυριού στα πιάτα σας προσθέτει έναν υπαινιγμό αλμυρής γεύσης που συμπληρώνει τέλεια τα φρέσκα μυρωδικά και τα λαχανικά εποχής στο πιάτο σας. Εφαρμόζοντας αυτό το τέχνασμα θα κάνετε το γεύμα σας ικανοποιητικό και δεν θα αρχίσετε και το τσιμπολόγημα, όπως τονίζει η Μπερναντί. 

  • Τυλίξτε 
«Οι αρχαίοι Ελληνες είχαν εμμονή με το τύλιγμα», λέει η σεφ και προσθέτει: «Τύλιγαν κομματάκια τροφίμων, όπως κρέας και πατάτες. Και αν αυτό ήταν η λύση των αρχαίων για να μην χρησιμοποιούν πιρούνια και κουτάλια μπορούμε όλοι σήμερα να το χρησιμοποιήσουμε για να ενσωματώνουμε περισσότερα χορταρικά στη διατροφή μας». 
  • Απολαύστε το επιδόρπιο 
«Ο Πλάτωνας πίστευε ότι τα τρόφιμα πρέπει να έχουν απλές γεύσεις και έγραφε ότι ακόμη και τα γλυκά θα πρέπει να τραγουδούν με την απλότητά τους», λέει η Μπερναντί. Αυτό σημαίνει ότι λέμε όχι στα κέικ, τα μπισκότα, τα παγωτά και όλα τα άλλα γλυκά με τα άπειρα υλικά. Και ναι στην ελληνική διατροφή υπάρχει χώρος για μια γλυκιά απόλαυση που δεν περιλαμβάνει τίποτα από τα παραπάνω. Γράφει η Μπερναντί: «Στο σπίτι μου, το επιδόρπιο σήμαινε τη λήξη του γεύματος. Ηταν τόσο απλό. Φρέσκα φρούτα εποχής, γιαούρτι με μέλι καρύδια και κανέλα ή κάτι πιο σύνθετο όπως μπακλαβάς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: