Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Τα πασχαλινά διηγήματα



Σειρά εκπομπών εσωτερικής παραγωγής της ΕΡΤ για τα εκατό χρόνια από το θάνατο του κορυφαίου Έλληνα πεζογράφου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (3.1.1911 -- 3.1.2011).
«Μάννα μου, εγώ ΄μαι τ΄ άμοιρο, το σκοτεινό τρυγόνι,όπου το δέρνει ο άνεμος, βροχή που το πληγώνει», είναι οι δύο πρώτοι στίχοι από το νεανικό ποίημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Προς την Μητέρα μου», γραμμένο πίσω από ένα γράμμα του, το 1874. Η τέταρτη στροφή του ίδιου ποιήματος βρίσκεται και στο μυθιστόρημά του «Η Φόνισσα».
Επεισόδιο: 16. Τα πασχαλινά διηγήματα
Eξέχουσα θέση στο Παπαδιαμαντικό έργο, έχουν τα θρησκευτικά του διηγήματα. Διηγήματα, που κατά κύριο λόγο έγραφε, για να δημοσιευθούν τις μέρας των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και του Πάσχα. Τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα, το "Σκοτεινό τρυγόνι", αναφέρεται στα Πασχαλινά διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, και η Αικατερίνη Καμηλάκη, Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας, της Ακαδημίας Αθηνών, μας "ξεναγεί", στον μαγικό του κόσμο. Εικόνες της Σκιάθου, μέσα από τα λαϊκά έθιμα και τα τελετουργικά, όπως αποτυπώθηκαν στο έργο του.


Αποσπάσματα από την "Αγι - Αναστασά", την "Τελευταία Βαπτιστική", και τη "Χήρα Παπαδιά" αποδίδει ο Δημήτρης Θερμός.

Σκηνοθέτης: Μένος Δελιοτζάκης
Έρευνα: Γιάννης Μπασκόζος
Παραγωγή: Τμήμα Δραματοποιημένων Προγραμμάτων ΕΡΤ


Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Δεν υπάρχουν σχόλια: