Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Γιατί το Τρισάγιον του Κυριάκου Ιωαννίδου ονομάστηκε του «Καλογήρου»


O μακαριστός Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου Γέρων Εφραίμ μαζί με τον πατέρα Χριστόδουλο ψάλλουν το περίφημο Τρισάγιο του «Καλογήρου». Η ηχογράφηση έχει γίνει στη λιτή της Ιεράς Μονής Φιλοθέου, στις αρχές της δεκαετίας του ’80.
Το εν λόγω Τρισάγιον αποτελεί σύνθεση του Κυριάκου Ιωαννίδου του λεγομένου, λόγω της βιοτής του, Καλόγηρου. Όντας λαϊκός ο Κυριάκος Ιωαννίδης έλαβε το προσωνύμιο Καλόγηρος λόγω του ασκητικού του βίου, καθώς κυκλοφορούσε στους δρόμους της Πόλης με ένα τριμμένο ράσο και καλογερικό σκουφάκι όντας πάμπτωχος.
ήχος πλ.α΄

πηγή

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=WiprxagEpB0&feature=youtu.be&t=0m46s
«Δυστυχώς, όλα τα μοναστήρια που είναι αδελφά και είναι υποτακτικοί του π. Εφραίμ στην Αριζόνα, επειδή ο πατριάρχης απείλησε τον π. Εφραίμ ότι θα τον διώξει και θα γίνει ζημιά στο έργο του εκεί, πιέζει τους ηγουμένους, τα μοναστήρια, Ξηροποτάμου, Φιλοθέου, Καρακάλλου, Κωνσταμονίτου, να μην μιλάνε, να είναι πιο ήπιοι, γιατί θα την πληρώσει αυτός. Αυτός είναι ο διωγμός και αυτή είναι η τρομοκρατία. Δυστυχώς! Και δεν μπορούν οι άνθρωποι να μιλήσουν για να μην γίνει ζημιά στο γέροντά τους. Αυτή είναι η αλήθεια». (Γέροντας Ευστράτιος Λαυριώτης, 28-12-14)

Ανώνυμος είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=cKHcPzdMTMI&t=3m22s
Να παρακαλέσω και δημόσια τον π. Σάββα, ήδη του είπα και ιδιαίτερα, τηλεφωνικά, και τον παρακάλεσα και μου είπε ότι ο γέροντάς του μάλλον μπερδεύτηκε τότε, αλλά επειδή αυτό το video υπάρχει στο youtube και συνεχώς η ίδια συκοφαντική δήλωση του γ. Ευσταθίου για τον γ. Αγάθωνα διαδίδεται, θέλω και δημόσια να πάρω θέση σ' αυτό.
Και να πω ότι: υπάρχει ένα βίντεο στο οποίο μιλάει ο π. Σάββας (στην Αθήνα κάπου) και εκεί απ' τον κόσμο δέχεται ερωτήσεις. Και μια ερώτηση μιας κοπέλας είναι η εξής: «Πάτερ, δύο θέματα. Το ένα είναι για τη συζήτηση που είχατε πριν για το μνημόσυνο του Πατριάρχη. Μου είπε κάποιος που πηγαίνει στη Μονή Κωνσταμονίτου πως είχε αυτόν τον προβληματισμό ο ηγούμενος (να διακόψει δηλαδή το μνημόσυνο), και ότι ο πνευματικός του, ο Εφραίμ της Αριζόνας, τού είπε να μην το κάνει σ' αυτή τη φάση, γιατί θα ακολουθήσουν κι άλλοι».
Αυτό είναι πρώτα πρώτα, η ερώτηση δεν είναι σωστή. Δεν ειπώθηκε αυτό, είναι συκοφαντικό. Δεν είπε έτσι, ο γέροντας μάς το είπε και σε όλους μας αυτό, και στην αίθουσα που ήρθε, ότι το έθεσε αυτό. Και του είπε: «Μη, παιδί μου, το κάνεις αυτό τώρα, γιατί θα δικαιολογηθούν. Δεν είναι τόσο φανερά ακόμα». Ήταν τότε με τη Ραβέννα που κοινώνησε τους παπικούς. Και είπε τότε: «Μην το κάνεις γιατί αμέσως θα βγάλουν ανακοίνωση ότι δεν κατάλαβε ο Πατριάρχης, δεν τό 'κανε έτσι, θα κρυφτούν πίσω από δηλώσεις. Όταν θα γίνουν πιο φανερά τα πράγματα, τότε θα προβούμε σε τέτοιες ενέργειες».
Ο π. Σάββας επικροτώντας αυτό που είπε η κοπέλα, λέει: «Αυτό θα ήταν το καλό, αν ακολουθήσουν κι άλλοι». Φυσικά, και εγώ το λέω αυτό, «αν γίνει κάτι τέτοιο, μακάρι να ακολουθήσουν όλοι». Και ο γ. Ευστράτιος λέει: «Να το πω εγώ καλύτερα;» Και «να το πεις εσύ, του λέει, γέροντα». Και λέει: [...την παραπάνω δήλωση...]

https://www.youtube.com/watch?v=cKHcPzdMTMI&t=5m56s
Είναι ψέμα, αυτό είναι ψέμα, λάθος. Μίλησα και με τους ηγουμένους, μίλησα και με τον γέροντα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, τέτοια θέση του γ. Εφραίμ δεν έχει διατυπωθεί. Δεν εμποδίστηκε ποτέ ο γέροντας ο δικός μας να πάρει θέση κατά του οικουμενισμού και κατά της παναιρέσεως του οικουμενισμού και κατά του παπισμού. Έκανε και δηλώσεις με την δύναμη της γνώσης και την παρουσία του ο γέροντας, κι εδώ την τελευταία φορά που ήρθε, σ' αυτό το χώρο, ελεύθερα μού έδωσε την ευλογία να ανεβάσουν τα παιδιά στο internet τις δηλώσεις του, κανέναν περιορισμό, τον πήρα τηλέφωνο μόλις είχα ακούσει αυτές τις δηλώσεις και τον ρώτησα. Μου λέει «όχι, είναι λάθος, κανέναν περιορισμό, καμία απειλή δεν δέχτηκε ο γ. Εφραίμ και απ' αυτό εξαιτίας να εμποδίσει να προβούμε σε διακοπή μνημοσύνου».
Η διακοπή μνημοσύνου για αυτούς που σχίζονται να γίνει και μια ώρα αρχύτερα δεν είναι θέμα που λύνεται στο πόδι. Ούτε μια απόφαση που λύνεται στο πόδι. Είναι θέμα επιφοιτήσεως, πληροφορίας, και σοβαρής μελέτης απόφαση για να το πούμε αυτό το πράγμα. Και όχι επειδή ο γ. Εφραίμ φοβάται πατριάρχες κ.τ.λ. Ο γ. Εφραίμ έχει αποδείξει με την αγιότητά του ότι δεν φοβάται ούτε πατριάρχες ούτε θεούς και δαίμονες. Τον Θεό της Ορθοδοξίας μόνο φοβάται, τίποτε άλλο.