Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Πανέμορφες λίμνες που στολίζουν τη χώρα μας


Σε μία χώρα που περιβάλλεται από θάλασσα, με πανέμορφες ακρογιαλιές σε μία δαντελωτή ακτογραμμή, με χιλιάδες νησιά να στολίζουν τα πελάγη της, θα πίστευε κανείς πως οι λίμνες δεν θα ασκούσαν ιδιαίτερη έλξη πάνω μας. Και όμως, αυτό δεν συμβαίνει.

Ιδιαίτερα στις ορεινές ή ημιορεινές περιοχές αυτής της γης, ακόμη και μία εποχική συγκέντρωση νερού μας κάνει να νιώθουμε όμορφα, συμπληρώνει το τοπίο, και εμείς με τη σειρά μας κεντάμε την ύπαρξή της με παραμύθια που περνούν από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά.

Μια κόρη που έκλαιγε ασταμάτητα, μια νεράιδα που ερωτεύτηκε θνητό και άνοιξαν οι ουρανοί, ή ένας κατακλυσμός από ασέβεια προς τους Θεούς, οι μύθοι που περιβάλλουν την δημιουργία των λιμνών στην πατρίδα μας είναι αμέτρητοι. Από ξωτικά που χορεύουν, μέχρι δράκους που πετούν πέτρες ο ένας στον άλλον - από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις! Μπορεί η χώρα μας να είναι μικρή σε έκταση, όμως οι λίμνες της, η ομορφιά τους και οι ιστορίες που τις «ντύνουν» είναι μοναδικές.

Κάποιες από αυτές δημιουργήθηκαν από το χέρι του Θεού, και κάποιες άλλες από του ανθρώπου. Κρυμμένες σε δάση, στις κορυφές βουνών, ακόμη και μέσα σε σπήλαια, κάθε μία φέρει τη δική της ξεχωριστή υπογραφή στον υγρό ορίζοντα. Όλες τους πάντως εντυπωσιάζουν με τη γαλήνια ομορφιά τους και τα ρυτιδωτά γαλαζοπράσινα νερά τους. Εμείς ξεχωρίσαμε 21 από αυτές και σας τις παρουσιάζουμε!

Δρακόλιμνη Γκαμήλας



Δρακόλιμνη Τύμφης



Λίμνη Αμβρακία



Λίμνη Αώου



Λίμνη Βεγορίτιδα



Λίμνη Βιστωνίδα



Λίμνη Δοϊράνη



Λίμνη Δόξα - Φενεός



Λίμνη Ζάζαρη



Λίμνη Ζηρού



Λίμνη Καστοριάς



Λίμνη Κερκίνη



Λίμνη Κουρνά



Λίμνη Κρεμαστών



Λίμνη Πλαστήρα



Λίμνη Τριχωνίδα



Οζερός



Παμβώτιδα



Πρέσπες



Στυμφαλία



Υλίκη


πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η λίμνη Κουρνά είναι τέλεια. Είναι σχετικά μικρή, περικυκλώνεται από βουνό που καθρεφτίζεται στο νερό και δημιουργεί μια εικόνα αβύσσου.Την γυρνάς με θαλάσσιο ποδήλατο. Φανταστική..