Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Τα αμερικανικά ΜΜΕ κατηγορούν την Ρωσία ότι εμποδίζει να προχωρήσει η «λύση»-κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Την Ρωσία που αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο της Κύπρου όλα αυτά τα χρόνια, κατηγορεί ότι εμποδίζει την «λύση» στο Κυπριακό όπως υποστηρίζει το φίλα προσκείμενο στο Σύστημα Ομπάμα-Κλίντον-Σόρος Politico σε μία ακόμα πρσπάθεια να εμφανιστεί το «άσπρο-μαύρο» και να πειστεί ο μέσος Κύπριος ότι η κατάλυση του κράτους του και ο πλήρης έλεγχος του από την Άγκυρα θα είναι για το καλό του!
 
Έτσι λοιπόν το γνωστό Politico αναφέρει μεταξύ άλλων «Καθώς οι Κύπριοι ηγέτες (εξισώνει και τους δύο!) μζί με Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο επιχειρούν να επανενωποιήσουν το νησί υπάρχει ένας αυξανόμενος φόβος ότι η Ρωσία μπορεί να χαλάσει την συμφωνία. Αυτό γιατί το Κρεμλίνο έχει πολύ λίγα να κερδίσει από το τέλος της σαρακονταετούς διχοτομησης μεταξύ των δύο κοινοτήτων»
 
«Μία συμφωνία ειρήνης θα ακύρωνε τις εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ (φυσικά αφού η Τουρκία θα μπορεί στο μέλλον με άνεση να ασκεί βέτο σε κάθε απόφαση των Βρξελλών δια μέσου της ελεγχόμενης πλέον Κύπρου) και θα άνοιγε το δρομο σε μία επίσημη συνεργασία ΕΕ και ΝΑΤΟ (η οποία έχει μπλοκαριστεί επειδή Τουρκία και Κύπρος δεν αναγνωρίζουν επίσημα η μία την άλλη όπως λέει το Politico) και θα δώσει στην Τουρκία μια νέα πηγή εισαγωγής φυσικού αερίου και θα δώσει στις Βρυξέλλες μια μεγάλη διπλωματική επιτυχία (που θα πετύχει να ακυρώνεται από την Άγκυρα όποτε θέλει ο Ρ.Τ.Ερντογάν, όντως μεγάλη «επιτυχία»)
 
Κανένα από αυτά δεν προωθεί τα ρωσικά συμφέροντα
 
Ο φόβος της Ελληνοκυπριακής πλευράς είναι ότι η Μόσχα θα χρσιμοποιήσει ΜΜΕ και social media, όπως και δεσμούς με εθνικιστικά πολιτικά κόμματα και την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία για να υποσκάψει τις διαπραγματεύσεις»
 
Να που το πάει η κυβέρνηση Αναστασιάδη και το «έγκυρο» Politico. Επιχειρούν να εμφανίσουν όποιον μιλάει με τους κανόνες της λογικής ως «κακό» εθνικιστή και φυσικά εμπλέκουν αρνητικά την Ορθοδοξία.
 
Χρόνια αναφέρουμε στο pronews.gr ότι η Ορθοδοξία διώκεται με διάφορους τρόπους διότι συνδέει τους ορθόδοξους λαούς μετξύ των οποίων και τον ελληνικο (Ελλάδας-Κύπρου) με την ομόδοξη Ρωσία.
 
«Η κυβέρνηση είναι ενήμερη των ρωσικών ενεργειών και παρακολουθούν την κατάσταση» είπε πηγή της κυβέρνησης Αναστασιάδη στο Politico!
 
Η ίδια κυβέρνηση που υποτίθεται ζήτησε βοήθεια το 2013 από την Ρωσία για να αποφύγει το «κούρεμα» καταθέσεων. Ζήτησε; Και πως το ζήτησε; Προκύπτουν ερωτήματα από την στάση της.
 
 
Και συνεχίζει το Politico «η ανησυχία έρχεται εν μέσω αναφορών ότι το Κρεμλίνο επενέβη στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές εκλογές με κυβερνοεπιθέσεις “fake news” προπαγάνδα και υποστήριξη από λαοφιλή αντικαθεστωτικά κινήματα»
 
Πάλι βέβαια τα «έγκυρα» ΜΜΕ τύπου Politico επιχειρούν να παρουσιάσουν ως «ψευδείς ειδήσεις» όσους δημοσίευουν αντίθετα από αυτούς και ενοχλούν τα κέντρα εξουσίας και τους σχεδιασμούς τους που καμία σχέση δεν έχουν με το συμφέρον των πολιτών.
 
Αναφέρουν μάλιστα τον Ρώσο πρεσβευτή της Μόσχας στην Κύπρο, Stanislav Osadchiy,ότι έχει προβεί σε «αμφιλεγόμενες» κινήσεις το τελευταίο διάστημα, καυτηριάζοντας την πολιτική Αναστασιάδη. 
 
«Ο Osadchiy ήταν ο μόνος ξένος διπλωμάτης που μετείχε σε συνάντηση των μικρότερων πολιτικών κομμάτων του νησιού που αντιτίθενται στην ένωση με τους υπάρχοντες όρους. Η κίνηση του εκλαμβάνεται ως κίνηση πολιτικής σκοπιμότητας» αναφέρει το Politico ωσάν να πρόκειται για παράνομους πολιτικούς σχηματισμούς.
 
Την εν λόγω ημερίδα οργάνωσαν τα αντιπολιτευόμενα τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο Κυπριακό, κόμματα, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι Συνεργασία Πολιτών. Ο Osadchiy έδωσε στη συνέχεια εξηγήσεις στον Κύπριο Πρόεδρο για την παρουσία του στην εκδήλωση του ενδιάμεσου χώρου για το Κυπριακό.
 
Στο Politico μίλησε και ο επικεφαλής του Eurasia Group, Mujtaba Rahman, ο οποίος είπε πως «η Ρωσία κάτι κερδίζει, πάντα ήταν αντίθετη στην επανένωση και τώρα ασκεί μεγάλη επιρροή μέσω ΗΕ και μέσω Τουρκίας».
 
Δεν παρέλειψε το Politico να αναφερθεί και στο ότι« η Ρωσία προσπάθησε να μπλοκάρει την επίλυση του Κυπριακού το 2004, όταν άσκησε βέτο στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ που πρότεινε αλλαγές οι οποίες θα έμπαιναν σε εφαρμογή εάν η χώρα ψήφιζε υπέρ της επανένωσης. 
 
Τον Νοέμβριο άλλωστε ο ο Λαβρόφ ζήτησε ο ΟΗΕ να μην «επιβάλει το δικό του όραμα» για τον διακανονισμό του Κυπριακού.»
 
Δηλαδή ενοχλήθηκε το αμερικανικό ΜΜΕ που η Ρωσία και ο τότε πρόεδρος Τ.Παπαδόπουλος έσωσαν τον Ελληνισμό και την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Πιο κάτω το Politico παρουσιάζοντας την «λύση» ως κάτι καλό για τον μέσο Ελληνοκύπριο στην ουσία αποκαλύπτει τα συμφέροντα των μόνων πραγματικά κερδισμένων από αυτή, του τουρκικού και του αμερικανικού παράγοντα.
 
«Τα συμφέροντα της Μόσχας έχουν να κάνουν με τη στρατηγική θέση της Κύπρου και με το γεγονός πως ως ενιαίο κράτος, θα «πήγαινε» προς το ΝΑΤΟ. Στο παρελθόν η Μόσχα ήθελε να δημιουργήσει μια δική της βάση στο νησί, κάτι που το ΝΑΤΟ θα εκλάμβανε ως πρόκληση.
 
Η Ρωσία θέλει να διατηρήσει το υπάρχον status quo στην Κύπρο και για δικούς της οικονομικούς λόγους, μιας και το νησί για χρόνια λειτουργούσε σαν φορολογικός παράδεισος για Ρώσους μεγιστάνες. 
 
Η Μόσχα μάλιστα δάνεισε στη χώρα δισεκατομμύρια δολάρια κατά την οικονομική κρίση του 2011, για να διασφαλίσει την ασφάλεια των ρωσικών κεφαλαίων που βρίσκονταν στο νησί.
 
Η Κύπρος παίζει κομβικό ρόλο στη στρατηγική φυσικού αερίου του Πούτιν. Στην ευρύτερη περιοχή της έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα φυσικού αερίου. Μια ενιαία Κύπρος θα μπορούσε να γίνει σημαντικός προμηθευτής αερίου τόσο για την Τουρκία όπως σχολίαζε το Politico παραπάνω, όσο και για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, περιορίζοντας έτσι την κυριαρχία της ρωσικής πλευράς στον τομέα αυτό. Κάτι τέτοιο, προϋποθέτει φυσικά επανένωση και κοινή οικονομικοπολιτική στρατηγική.
 
Η διαιρεμένη Κύπρος «συμφέρει» τη Ρωσία που προσπαθεί να ολοκληρώσει τον TurkStream της Gazprom που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία και την Ευρώπη. Η ενωμένη Κύπρος θα επέτρεπε ευκολότερα το πέρασμα από τα εδάφη της σε άλλον ανταγωνιστικό αγωγό από την Αίγυπτο ή το Ισραήλ, πέραν του αερίου που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί και να εξάγει η ίδια η Κύπρος ως ενιαίο κράτος.»
 
Από αυτά που λέει το Politico ένα μέσο φιλικό προς το απερχόμενο Σύστημα Ομπάμα και επικριτικό απέναντι στο νέο Αμερικανό πρόεδρο Ν.Τραμπ είναι σαφές ποιος προωθεί την  «λύση», τι επιδιώκει και ότι σίγουρα ο μέσος Ελληνοκύπριος όχι μόνο δεν κερδίζει τίποτα αλλά χάνει και ότι είχε κερδίσει μέχρι τώρα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: