Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Ο Άγιος Νικήτας Μητροπολίτης Χαλκηδόνος

 

π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης
Πασίγνωστο τουριστικό θέρετρο είναι σήμερα ο παραδοσιακός οικισμός του Αη-Νικήτα, στα ΒΔ του νησιού της Λευκάδας. Λιγότερες από πενήντα ψυχές κατοικούν εκεί τον χειμώνα, όμως το καλοκαίρι φιλοξενεί πάνω από δυο χιλιάδες επισκέπτες.
Η ηλικία του χωριού ανέρχεται σε δυο περίπου αιώνες. Παλιότερα, λιγοστές καλύβες υπήρχαν στο μέρος εκείνο για να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των γύρω χωριών που διατηρούσαν ελαιοκαλλιέργειες στην περιοχή. Προφυλάσσονταν έτσι από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και εξοικονομούσαν χρόνο για τις εργασίες τους.
Το χωριό οφείλει το όνομά του στον Άγιο Νικήτα, Αρχιεπίσκοπο Χαλκηδόνος. Σύμφωνα με την παράδοση, στο σημείο που βρίσκεται σήμερα ο ναός του Αγίου, παλιότερα υπήρχαν βράχια. Εκεί βρέθηκε κατά τρόπο θαυμαστό μία εικόνα που παριστούσε κάποιον Άγιο, Επίσκοπο όπως έδειχνε η αμφίεσή του, και έφερε την επιγραφή Άγιος Νικήτας».
Όταν πήγαν την εικόνα στον Μητροπολίτη του νησιού, εκείνος δεν ήξερε για ποιόν Άγιο επρόκειτο. Ο μόνος Άγιος Νικήτας που γνώριζε από τα αγιολόγια ήταν Μάρτυρας και όχι Επίσκοπος. Ήρθε λοιπόν σε επικοινωνία με Μονές του Αγίου Όρους, όπου βρίσκονται λεπτομερέστεροι κατάλογοι με τα ονόματα των Αγίων, και από εκεί έμαθε ότι επρόκειτο για τον Άγιο Νικήτα, Αρχιεπίσκοπο Χαλκηδόνος.
Ο Άγιος Νικήτας έζησε τον όγδοο αιώνα μΧ. στην Χαλκηδόνα της Βιθυνίας -περιώνυμη πόλη, χτισμένη απέναντι από την Κωνσταντινούπολη. Διετέλεσε Μητροπολίτης Χαλκηδόνος για κάποια χρόνια, μεταξύ των ετών 726 και 775, ενώ η έριδα της Εικονομαχίας βρισκόταν σε εξέλιξη. Ασφαλώς έδωσε και τη δική του μαρτυρία για την ορθή πίστη.
Σύμφωνα με πληροφορίες που αντλούμε από τις αφιερωμένες στον Άγιο ακολουθίες, διακρίθηκε για την άγάπη του στο Θεό και τον άνθρωπο, τη φιλοξενία που αφειδώς παρείχε, την απλότητα, την υπομονή, την πραότητα, την ακακία. Ήταν άνθρωπος άσκησης και προσευχής. Σώζονται ακόμη στα Ιεροσόλυμα κώδικες με εννέα ομιλίες του Αγίου πάνω σε ευαγγελικά χωρία.
Μαζί του έζησαν οσιακά και οι συγγενείς του ’Ιγνάτιος (αδελφός του επισκόπου Αγ. Νικήτα), Νικήτας και Φαυστίνος.
Ενδέχεται μάλιστα να παραιτήθηκε από τον επισκοπικό θρόνο της Χαλκηδόνας και να αποσύρθηκε σε κάποια μονή της Παλαιστίνης, για να επιδοθεί αποκλειστικά σε ασκητικούς αγώνες. Κατόπιν, παρέδωσε ειρηνικά το πνεύμα του στον Κύριο.
Η μνήμη του τιμάται στις 28 Μαΐου.
Πηγή: Διάκονος Ιωαννίκιος Ζαμπέλης, Λειμωνάριον Λευκάδος και Ιθάκης, Έκδοση Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας (Μητροπόλεως) Λευκάδος, Λευκάδα 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: