Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Και μέσα κείται κόκκινος μεγάλη φιλομήλα

 Για αιώνες ολόκληρους ο γαστριμαργικός πλούτος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ήταν ξακουστός σε Ανατολή και Δύση, πολύ λίγες πληροφορίες όμως φαίνεται να σώθηκαν ως τις μέρες μας. Στο βιβλίο αυτό ο καταξιωμένος ιστορικός και ειδήμων της ιστορίας της διατροφής Andrew Dalby μάς παρουσιάζει για πρώτη φορά με εξαιρετικά λεπτομερή και απολαυστικό τρόπο την κουζίνα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, από τα αγαπημένα πιάτα των αυτοκρατόρων και των αξιωματούχων μέχρι το φαγητό των απλών ανθρώπων.
Παντρεύοντας τα μπαχαρικά των Ρωμαίων με τις γεύσεις της θάλασσας και το λιτό φαγητό του ελληνικού κόσμου, η κουζίνα των Βυζαντινών ήταν εξαιρετικά υψηλής ποιότητας και αποτελεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τη μήτρα της σημερινής ελληνικής όσο και της τουρκικής κουζίνας. Ζωντανεύοντας, στην κυριολεξία, με ακρίβεια και γλαφυρότητα αυτή τη χαμένη κουζίνα, ο Dalby μάς προσφέρει και μια περιδιάβαση στους τόπους και τα αρώματα της Κωνσταντινούπολης, στις αγορές της, μας αφηγείται ιστορίες περιηγητών και συνθέτει μια πλήρη εικόνα των γαστρονομικών συνηθειών της αυτοκρατορίας και της σχέσης τους με την υγεία, τις εποχές, τον έρωτα και την ιατρική. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

«Ένα γοητευτικό βιβλίο [...] προσεγγίζει τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας με πρωτότυπο τρόπο, που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον τόσο των βυζαντινολόγων, όσο και των απλών αναγνωστών» (The Bryn Mawr Classical Review)

Περιεχόμενα

Πρόλογος
Εισαγωγή στο Βυζάντιο
Γεύσεις και αρώματα της Πόλης
Τρόφιμα και αγορές στην Κωνσταντινούπολη
Νερό και κρασί, μοναχοί και περιηγητές
Κυρίαρχοι του κόσμου
Τα κείμενα
Οι οκτώ γεύσεις
Κατηγορίες τροφών
Χυμοί και διατροφική αξία των τροφών
Διατροφικό ημερολόγιο
Οδηγίες και συνταγές
Γλωσσάρι των βυζαντινών τροφών και αρωματικών
Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια: