Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Η σοφία του κόσμου αυτού, δεν μπορεί να σώσει τον κόσμο... Τα κοινοβούλια, οι κυβερνήσεις, οι πολυσύνθετοι οργανισμοί των πιο αναπτυγμένων - συγχρόνων κρατών της γης, είναι ανίσχυροι, η ανθρωπότητα πάσχει χωρίς τέλος... Η μόνη διέξοδος είναι να βρούμε μέσα μας τη σοφία, την λύση, να μη ζούμε σύμφωνα με τις ιδέες αυτού του κόσμου, αλλά να ακολουθήσουμε Τον Χριστό...



~ Γέρ. Σωφρόνιος του Έσσεξ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Όλοι μας πάσχουμε χωρίς τέλος. Όλοι μας θέλουμε αγάπη και ασφάλεια. Αλλά είμαστε πολύ εγωκεντρικοί. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τον άλλο. Και απλώς κρίνει... κρίνει... κρίνει.. με βάση την δική του "εικόνα". Δεν μπαίνει στον κόπο να δει τι γίνεται μέσα στον άλλο, δε σέβεται την ψυχή του, τα βιώματά του, τις πνευματικές ανασφάλειές του τις φοβίες του. Θέλει απλώς να του επιβάλλει την δική του αλήθεια.. Θέλει να του επιβάλει το δικό του θέλημα. Θέλει να του επιβάλει ως σωστές τις απόψεις ανθρώπων που εκείνος εγκρίνει, και αν ο άλλος διαφωνεί μαζί τους, τον κατηγορεί μέσα στην καρδιά του ότι δεν τους συμπαθεί.. ενώ δεν έχει καμιά σχέση η διαφωνία (είναι θεμιτή) με την αντιπάθεια..
Υπάρχουν άνθρωποι που πέρασαν τα 40 κύματα στην πνευματική τους ζωή. Μέσα σε περιβάλλον καθολικής αθεϊας ακόμα και αιρέσεων. Άνθρωποι που προσπάθησαν ολομόναχοι να βρουν τον δρόμο, και βασανίστηκαν από μικρή ηλικία για κάποια χρόνια μέσα σε πνευματικά διλλήματα, αβεβαιότητες, επιθέσεις του εχθρού μέσω ακόμα και των "οικιακών" τους ανθρώπων..
Αυτοί οι άνθρωποι απλά δεν αντέχουν άλλη "πνευματική ταλαιπωρία".. Κουράστηκαν μέχρι να βρουν την αλήθεια. Ο Κύριος τους αγκάλιασε, στέκονται όρθιοι, έχουν μια βάση να πατήσουν.. Μόνοι τους μέσα σε περιβάλλον πλήρους αθεϊας.. Μην ανατρέπουμε λοιπόν τα δεδομένα τους.. τη βάση πάνω στην οποία στέκονται..Μην αμφισβητούμε το χώρο της αγιότητας του Θεού.. την θεία Χάρη που τους δίνει ο Κύριος.. Δεν μπαίνουν όλα σε καλούπια Τρελογιάννη. Καθένας έχει τα βιώματά του και δεν μπορεί να του τα ανατρέψει κανείς. Ο Κύριος είναι Σωτήρας. Από κάθε είδους κατάσταση, από την πνευματική δουλεία και τις "κακές νόσους της Αιγύπτου" όπως μας λέει. Μέσα στην κάθε ψυχή συντελούνται πράγματα που δεν κατανοούμε.
Έχουμε εγκλωβιστεί σε ένα τυποποιημένο "αντιαιρετικό" λόγο, ("άσπρο-μαύρο"), ένα λόγο απόλυτο, προκατειλημμένο, εμπαθή, ξύλινο. Ένα λόγο copy-paste. Και όποιος δεν του αρέσει να αναμασάει, και προσπαθεί να εννοεί μόνος του (αφού "πάντες είμαστε διδακτοί του Κυρίου" όπως μας λέει ο Λόγος του Θεού), οι άλλοι τον καταδικάζουν, τον απορρίπτουν. Αυτή η συμπεριφορά όμως δεν ανήκει στην Ορθοδοξία όπως την βίωσαν οι Άγιοί μας, όπως ο Άγιος Πορφύριος. Και το μόνο που καταφέρνει είναι να απομακρύνει τον άλλο.. Ξέρω ότι η ψυχή σου έχει "περιεχόμενο", έχεις βάθος συναισθημάτων, νιώθεις, και αγαπάς την ουσία και την αλήθεια.. όπως και κάποιοι άλλοι.. Να προσέξουμε όμως, μέσα σε όλα αυτά που ζούμε να μην μεταλλαχτούμε, με την πρόφαση ότι μετατρεπόμαστε σε "ομολογητές". Με τρομάζουν κάποιοι άνθρωποι με την εμπάθειά τους με την λοβοτομημένη οπτική τους. Γίνονται ΒΛΑΣΦΗΜΟΙ. Βλασφημούν το Σώμα και Αίμα του Κυρίου. Αυτό καταντάει ΑΠΙΣΤΙΑ. Δηλαδή μας λένε ότι ο Κύριος μας εγκατέλειψε!
ΟΧΙ, δεν μας εγκατέλειψε.. Όταν έρθει εκείνη η ώρα που όλα θα καταρρεύσουν και πάλι θα προνοήσει για όλους μας, και θα μας καθοδηγήσει τι πρέπει να κάνουμε.Αυτό σημαίνει ΠΙΣΤΗ, και όχι μια διανοητική γνώση. Χωρίς Πίστη και εμπιστοσύνη είναι αδύνατον να ευαρεστήσει ο άνθρωπος τον Θεό.